Τα μεταλλαγμένα δέντρα δίνουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα;

Σύμφωνα με ισραηλινή εταιρία βιοτεχνίας, τα μεταλλαγμένα δέντρα που παράγει μπορούν να αποτελέσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα του πλανήτη. Εδώ και 11 χρόνια η Futura Gene δοκιμάζει μεταλλαγμένους ευκάλυπτους και λεύκες σε μεγάλες εκτάσεις στο Ισραήλ, την Κίνα και τη Βραζιλία, απ’ όπου και περιμένει την απάντηση των αρμόδιων Αρχών για εμπορική καλλιέργεια μέχρι το 2015.

Χρησιμοποιώντας γονίδιο του ζιζάνιου αραβιδόψις η εταιρεία άλλαξε τη δομή των

κυτταρικών τοιχωμάτων των φυτών επιταχύνοντας την ανάπτυξή τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι ευκάλυπτοι ψηλώνουν 5 μέτρα μέσα σε ένα χρόνο και έχουν 20% με 30% μεγαλύτερη μάζα συγκριτικά με τον κανονικό ευκάλυπτο.

Τα μεταλλαγμένα δέντρα αναπτύσσονται κατά μέσο όρο 40% ταχύτερα σε σχέση με τα φυσικά δέντρα και εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χαρτιού, βιομάζας και καυσίμων για το αυτοκίνητο.

Το μόνο που απομένει, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι οι άδειες από τις αρμόδιες Αρχές αλλά και η στήριξη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί ποτέ αφού τα μεταλλαγμένα δέντρα εγκυμονούν μεγάλους κινδύνους για το περιβάλλον.

Ωστόσο, στα αρνητικά συγκαταλέγεται η επικράτηση των μεταλλαγμένων έναντι των ενδημικών ειδών, ενώ ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στους ζωντανούς οργανισμούς, τα εδάφη και την τροφική αλυσίδα.

Πληροφορίες από: Guardian

Keywords
Τυχαία Θέματα