Στίγκλιτς : Το πρώτο μνημόνιο έσωσε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ που παραδέχεται ότι έγιναν σημαντικά λάθη και εσφαλμένες εκτιμήσεις στο πρώτο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, έδωσε το έναυσμα στον διάσημο οικονομολόγο Τζόζεφ Στίγκλιτς να υποστηρίξει πως το πρώτο μνημόνιο σχεδιάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να διασωθούν οι γαλλικές και οι γερμανικές τράπεζες

που εκείνη την περίοδο είχαν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Το πρώτο μνημόνιο ωφέλησε μόνο τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στους New York Times υποστήριξε ότι το πρώτο πρόγραμμα που αφορούσε στην ελληνική οικονομία ουσιαστικά αφορούσε στην μεταφορά κεφαλαίων προς τις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες. Ταυτόχρονα επεσήμανε πως η ΕΕ έχει εξελιχθεί σε μια νεοφιλελεύθερη ένωση που αποπειράται να επιβάλλει τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτεταμένα μέτρα λιτότητας και πολιτικές υποταγής των εργατικών συνδικάτων.

Ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως το ευρώ και η οικονομική και νομισματική ένωση αποτελεί την κύρια αιτία για την αρνητική επίδοση των ευρωπαϊκών οικονομιών μετά την κρίση του 2008. Ενώ έκανε ειδική αναφορά σε Ισπανία και Ιρλανδία σημειώνοντας χαρακτηριστικά » πως πριν εισέλθουν στο ευρώ είχαν πολύ χαμηλότερο χρέος όπως και έλλειμμα στον προϋπολογισμό τους».

Αναφορικά με την πρόκληση της βιωσιμότητας του ευρώ ο Τ. Στίγκλιτς υποστήριξε είναι εξαιρετικά αναγκαία η δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης για την διασφάλιση των καταθέσεων όπως και μια ΕΚΤ που να μην απασχολείται μονομερώς με τον πληθωρισμό, αλλά να στρέψει την προσοχή της, και στην απασχόληση.

Σε σχέση με το Brexit ο νομπελίστας οικονομολόγος άσκησε έντονη κριτική στις απειλές που έχουν εκτοξεύσει κατά καιρούς προς την Μ. Βρετανία, στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λέγοντας εμφατικά πως « Η παραμονή στην ΕΕ πρέπει να επιλέγεται για τις ωφέλειες που προσφέρει και όχι λόγω του φόβου», κατέληξε.

Το άρθρο Στίγκλιτς : Το πρώτο μνημόνιο έσωσε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα