Εφιάλτης ο «κόφτης» για την κυβέρνηση-«σαφάρι» για φόρους και μείωση δαπανών

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βασικό στόχο αποτελεί να αποφύγει την ενεργοποίηση του αυτόματου κόφτη δαπανών την περίοδο του Οκτωβρίου, για αυτό και οι επόμενες 100 μέρες που μεσολαβούν έως τότε κρίνονται ως ιδιαίτερα σημαντικές για την επίτευξη των οικονομικών στόχων που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και οι οποίοι περιλαμβάνονται στην συμφωνία του τρίτου μνημονίου.

Τι προβλέπεται για το δεύτερο εξάμηνο του έτους

Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει

σε κάθε περίπτωση τον κόφτη δαπανών, για αυτό και αποπειράται δρομολογήσει με τέτοιο τρόπο τα δημοσιονομικά ζητήματα ώστε να μη καταστεί αναγκαία η λήψη νέων μέτρων. Ωστόσο όλα θα κριθούν από την εισπραξιμότητα της άμεσης και έμμεσης φορολογίας το αμέσως επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τέλος Ιουλίου το οικονομικό επιτελείο έχει προϋπολογίσει ότι πρέπει μπουν στα ταμεία του κράτους περίπου 6 δισ ευρώ από τον φόρο εισοδήματος και τις αυξήσεις του ΦΠΑ. Ενώ μετά την κατάθεση του νέου προϋπολογισμού του κράτους το Φθινόπωρο θα αξιολογηθεί αν οι υπάρχουσες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις που έχουν επιβληθεί είναι αρκετές για να «πιαστούν» οι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις το τρέχοντος προϋπολογισμού το Δημόσιο πρέπει συγκεντρώσει 35-40 δισ ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί στο 30% του ΑΕΠ της χώρας. Δηλαδή επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλλουν σε άμεσους και έμμεσους φόρους περίπου 30 δισ ευρώ, ενώ οι περικοπές στις οποίες θα υποχρεωθεί το δημόσιο θα ξεπεράσουν τα 5 δισ ευρώ.

Στεγνώνει η αγορά

Την ίδια στιγμή στην πραγματική οικονομία η κατάσταση είναι εξαιρετικά δυσχερής. Καθώς το διαθέσιμο εισόδημα συνεχώς μειώνεται τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα νοικοκυριά, τόσο λόγω των άμεσων περικοπών περίπου 2 δισ ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα όσο και από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες που υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ ευρώ.

Να σημειωθεί ότι οι οφειλές του δημοσίου προς τους ιδιώτες σε συνέργεια με την αποστράγγιση της ρευστότητας των κρατικών φορέων μέσω της διαδικασίας των repos επιβαρύνει περαιτέρω την κατάσταση, αφού το κράτος επιβαρύνεται με την πληρωμή τόκων που υπερβαίνουν τα 180 εκ. ευρώ.

Το άρθρο Εφιάλτης ο «κόφτης» για την κυβέρνηση-«σαφάρι» για φόρους και μείωση δαπανών εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα