Σχέση παιδικού άσθματος και κατανάλωσης τροφών από fast-food

Η κατανάλωση τροφών από fast-food τρεις φορές την εβδομάδα μπορεί να οδηγήσει σε εκδήλωση άσθματος ή εκζέματος στα παιδιά, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα. Η συγκεκριμένη μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από 500.000 παιδιά, που μετρήθηκαν σε περισσότερες από 50 χώρες και τονίζει πως για τις δύο παραπάνω καταστάσεις πιθανότατα ευθύνονται οι φτωχές, σε θρεπτικά συστατικά, δίαιτες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όσοι έτρωγαν «πρόχειρο» φαγητό από fast-food, διέτρεχαν τον κίνδυνο εκδήλωσης άσθματος, εκζέματος, φαγούρας και υγρών ματιών. Αντίθετα,

η κατανάλωση πολλών φρούτων δείχνει να είναι προστατευτική για αυτές τις καταστάσεις.

Οι τροφές στα fast-food συχνά περιέχουν υψηλά επίπεδα κορεσμένων και trans-λιπαρών οξέων, τα οποία επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα φρούτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και άλλες ευεργετικές ουσίες.

Αναλυτικότερα, τα παιδιά που ήταν στην αρχή της εφηβείας τους και που έτρωγαν τρεις ή περισσότερες μερίδες την εβδομάδα από fast food, είχαν 39% αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρού άσθματος. Τα παιδιά έξι και επτά ετών είχαν 27% αυξημένο κίνδυνο.

Η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων φρούτων την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο του σοβαρού άσθματος, του εκζέματος και της ρινο-επιπεφυκίτιδας, σε ποσοστό 11% και 14%.

Πληροφορίες από: BBC

Keywords
Τυχαία Θέματα