Σόιμπλε προς Τσίπρα: Δεν υπάρχει εναλλακτική

Όπως διαρρέουν κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, κατά τη συνάντηση του Wolfgang Schäuble με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρώτος ξεκαθάρισε ότι δεν υφίσταται ουδεμία εναλλακτική λύση έναντι των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση και κάλεσε τον δεύτερο να στηρίξει κι εκείνος το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί. Η επιθυμία για την παραμονή της Ελλάδας

στην ευρωζώνη είναι κοινή, φέρεται να ανέφερε, ενώ διευκρίνισε ότι αυτό αποτελεί έργο ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι ίδιοι κύκλοι, όπως μεταδίδει η γερμανική έκδοση του ειδησεογραφικού πρακτορείου “Reuters”, ανέφεραν ότι, κατά τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, η “εξυγίανση” της Ελλάδας είναι κατά βάση εθνικό θέμα και ότι η χώρα έχει καταβάλλει τους τελευταίους μήνες μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες: “Οι μεταρρυθμίσεις είναι ο μόνος και απαραίτητος τρόπος, ώστε να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο της οικονομικής εξυγίανσης”, μεταφέρει το περιβάλλον του Wolfgang Schäuble. Αυτό αποδεικνύεται, όπως πιστεύουν, από την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας και την βελτίωση των τελευταίων στατιστικών στοιχείων για την δημοσιονομική της κατάσταση.

Από την μεριά του, στις δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ την χαρακτήρισε ”χρήσιμη”. Παρόλα αυτά, ισχυρίσθηκε, μεταξύ άλλων, ότι αντέκρουσε την άνω εκτίμηση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, παρουσιάζοντας το δικό του πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Ο στόχος, είπε, μπορεί να είναι, κοινός, π.χ. η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και οι διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά πρέπει να επιτευχθεί με άλλες πολιτικές από αυτές που ακολουθούνται. Κατά τη συνάντηση, εξέφρασε ακόμα την γνωστή του θέση, ότι δηλ. η πολιτική λιτότητας έχει αποτύχει και έχει φέρει τους πολίτες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της αποτυχίας αποτελεί κατ’ αυτόν η άνοδος του φασισμού και η κοινωνική καταστροφή. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλα θέματα που αποτελούν μέρος των θέσεων του κόμματός του, π.χ. στη λίστα Lagarde, η οποία απέφερε οικονομικά οφέλη στη Γερμανία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις διμερείς σχέσεις των χωρών, οι οποίες θεωρεί ότι βελτιώνονται με τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, αν αναληφθούν αντίστοιχες πρωτοβουλίες και από τη γερμανική πλευρά, όπως με την κοινοποίηση της κατάθεσης Χριστοφοράκου.

Τέλος, χαρακτήρισε τις διαφορές του κόμματός του με την άλλη πλευρά “πολιτικές” και όχι “προσωπικές”, ενώ τόνισε και το γεγονός της σημασίας της διατήρησης ανοιχτού του διαύλου επικοινωνίας δεδομένης της κοινότητας των συμφερόντων, έστω και αν υφίστανται σαφείς ιδεολογικές διαφωνίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα