Πρόοδος στη διαπραγμάτευση – Νέα πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»

Δέκα ώρες διήρκησαν χθες οι διαπραγματεύσεις των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο αρχικά για το Ασφαλιστικό και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στη συνέχεια για το Φορολογικό, τα δημοσιονομικά μέτρα και τα «κόκκινα δάνεια».

Εξερχόμενος από το ξενοδοχείο όπου έχουν «στρατοπεδεύσει» οι εκπρόσωποι των θεσμών, στις 2.40 τα ξημερώματα, μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε:

«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας».

Με

βάση τον Υπουργό Οικονομικών, υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ.

Αυξήσεις στα τσιγάρα

Ως λύση για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018, ετέθη μεταξύ άλλων η πρόσθετη επιβάρυνση στα τσιγάρα και άλλα καπνικά προϊόντα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου.

Παρών και ο Στουρνάρας

Στις διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν πάνω από δέκα ώρες, εξετάστηκε εκτενώς και το θέμα των «κόκκινων δανείων» κατά τη διάρκεια του οποίου ήταν παρών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.

«Αγκάθι» τα κόκκινα δάνεια

Πάντως, ενώ υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα, απόσταση χωρίζει τους δανειστές και την κυβέρνηση ως προς το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, σήμερα θα υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί ένα είδους προστασίας από την πώληση κόκκινων δανείων σε funds.

Νέα πρόταση για τα «κόκκινα δάνεια»

Η πρόταση που τίθεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφορά την προστασία από την πώληση κόκκινων επιχειρηματικών δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων ύψους έως 100.000 ευρώ, δάνεια ύψους έως 75.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και προστασία για οφειλές έως 5.000 ευρώ για τα καταναλωτικά δάνεια. Η διαπραγμάτευση γίνεται με ορίζοντα εξαίρεσης από την πώληση το ένα έτος για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας και όσων δανείων επιχειρηματικών ή καταναλωτικών έχουν υποθήκη ή προσημείωση την πρώτη κατοικία.

Από την πλευρά του το «Κουαρτέτο» επιμένει στις θέσεις των δανειστών. Δέχονται να υπάρξει προστασία από την πώληση για στεγαστικά δάνεια δανειοληπτών που είανι οικονομικά αδύνατοι με βάση το νόμο Κατσέλη, αλλά διαφωνούν ως προς την τριετή διάρκεια της μεταβατικής περιόδου προστασίας από την πώληση.

Keywords
Τυχαία Θέματα