Έλληνες γιατροί πρώτοι στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση εγκεφαλικών!

Συνέντευξη στον Γιώργο Αυτιά

Είναι περιπτώσεις που οι γιατροί σηκώνουν ψηλά τα χέρια. Όμως υπάρχουν και γιατροί που λένε ότι «αν προλάβεις τις 2 πρώτες ώρες το εγκεφαλικό, σώθηκες». Αυτό τονίζει ο κ. Σταμπουλής, Ομότιμος Καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Νοσοκομείου Μετροπόλιταν, που διαθέτει την πλέον εξειδικευμένη μονάδα εγκεφαλικών στην Ελλάδα.

Τί είναι τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και από τί προκαλούνται;
«Τα

αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τα έως τώρα ιατρικά στοιχεία, οφείλονται κατά κανόνα στην διακοπή της παροχής αίματος σε μια περιοχή του εγκεφάλου ή σε αιμορραγία λόγω ρήξης ενός εγκεφαλικού αγγείου».

Ποιά είναι η στατιστική θανάτων λόγω εγκεφαλικών;
«Δυστυχώς ένα εγκεφαλικό οδηγεί σε θάνατο, αναπηρία ή άνοια. Οι στατιστικές δίνουν τα εγκεφαλικά ως δεύτερη αιτία θανάτου σε ηλικίες άνω των 60 ετών! Επιπρόσθετα, είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας του πληθυσμού και η δεύτερη αιτία άνοιας».

Υπάρχει κάποιο στοιχείο που να δείχνει ποσοστό πιθανότητας εγκεφαλικού σε κάποιο άτομο;
«Οι έρευνες απέδειξαν ότι 1 στους 6 ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας, φυλής, ή γένους, σε κάποια στιγμή της ζωής του θα υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο».

Με τί ποσοστά θνησιμότητας;
«Κρίσιμο το ερώτημα, αφού τα ποσοστά θνησιμότητας μετά από ένα εγκεφαλικό διαφέρουν ανάλογα με τον χρόνο που έχει περάσει από την στιγμή που εμφανίστηκε. Δηλαδή μετά τον πρώτο μήνα κυμαίνονται περίπου στο 26% και μετά τη συμπλήρωση ενός έτους αγγίζουν το 37%. Ακόμη, το 1/3 περίπου των ασθενών μετά από ένα τέτοιο επεισόδιο παρουσιάζει αναπηρία, που απαιτεί φροντίδα από άλλο πρόσωπο».

Ο τρόπος ζωής μας ευνοεί τέτοια περιστατικά εγκεφαλικών;
«Δυστυχώς, τα εγκεφαλικά παρουσιάζουν συνεχή αυξητική τάση κυρίως λόγω της αύξησης του μέσου χρόνου ζωής και των παραγόντων που τα προκαλούν. Τέτοιοι παράγοντες είναι η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, η καρδιοπάθεια και η κατάχρηση αλκοόλης».

Στη χώρα μας η συχνότητα των εγκεφαλικών είναι περίπου 310 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους ετησίως σε άτομα 45-85 ετών

Υπάρχει στατιστική εγκεφαλικών στη χώρα μας;
«Δυστυχώς, στη χώρα μας η συχνότητα των εγκεφαλικών είναι περίπου 310 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους ετησίως, σε άτομα 45-85 ετών, ενώ οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία φτάνουν τις 33.000».

Πώς αντιμετωπίζονται τα εγκεφαλικά;
«Αυτή την ώρα η επιστήμη έχει στη διάθεσή μας σύγχρονες θεραπείες και τελειοποιημένες διαγνωστικές προσεγγίσεις που μας βοηθούν να αναγνωρίσουμε τόσο τα αίτια, όσο και τους παθογενετικούς μηχανισμούς».

Τί μπορούμε να βελτιώσουμε;
«Κατ’ αρχάς την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση των ασθενών, την μείωση της τελικής αναπηρίας και την μείωση της θνησιμότητας. Βέβαια, για να είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε την επίτευξη των παραπάνω αποτελεσμάτων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί, στον εγκέφαλο του ασθενούς με μέσης βαρύτητας εγκεφαλικό καταστρέφονται περίπου 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα σε κάθε λεπτό που περνάει, χωρίς τα κύτταρα αυτά να έχουν μετέπειτα τη δυνατότητα να αντικατασταθούν. Έτσι οι ασθενείς, αλλά και οι οικείοι τους πρέπει να ξέρουν ότι κάθε καθυστέρηση εισαγωγής στο νοσοκομείο οδηγεί σε μόνιμη απώλεια εγκεφαλικού ιστού. Δυστυχώς οι ασθενείς προσέρχονται στα νοσοκομεία μετά από πολλές ώρες ή ακόμη και ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων».

Ποιά είναι η κύρια αιτία αυτού του φαινομένου που κοστίζει ζωές;
«Είναι η άγνοια ότι η αποκατάσταση ενός εγκεφαλικού είναι σήμερα εφικτή με τις νέες θεραπείες, αρκεί ο ασθενής να διακομιστεί άμεσα στο νοσοκομείο. Η δεύτερη αιτία καθυστέρησης είναι η μη έγκαιρη αναγνώριση των πρώτων συμπτωμάτων του εγκεφαλικού, που πολλές φορές είναι ήπια, παροδικά ή μόνιμα και μη ανησυχητικά».

Μιας και αναφερθήκατε στα συμπτώματα, πείτε μας μερικά.
«Είναι το μούδιασμα ή η αδυναμία ενός άκρου, που αποδίδεται σε άλλη αιτία. Η δυσκολία στην άρθρωση ή την κατανόηση του λόγου. Η διαταραχή της όρασης σε ένα ή και στα δύο μάτια. Η δυσκολία στην βάδιση. Η αστάθεια ή ο ίλιγγος. Η έντονη κεφαλαλγία σε άτομα που δεν πάσχουν από κεφαλαλγίες. Άρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι άμεση επικοινωνία με νευρολόγο ή τον οικογενειακό γιατρό για να δρομολογηθεί η εισαγωγή του ασθενούς στο πλησιέστερο νοσοκομείο».

Υπάρχει οργανωμένο νοσοκομείο που παρέχει τέτοιου είδους υπηρεσίες;
«Στο θεραπευτήριο Μετροπόλιταν λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο οργανωμένη και πλήρως εξοπλισμένη Μονάδα Εγκεφαλικών, στα πρότυπα των διεθνών προδιαγραφών, στελεχωμένη από άριστα εκπαιδευμένους ειδικούς νευρολόγους και νοσηλευτές. Λειτουργεί όλο το 24ωρο επί 365 ημέρες τον χρόνο».

Πόσο δηλαδή βοηθάει τον ασθενή η μονάδα αυτή;
«Κατ’ αρχάς μειώνει τις επιπλοκές από το καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και τα άλλα συστήματα που μπορεί να επιβαρύνουν την κατάσταση του ασθενούς κατά 20-50%.Μειώνει σημαντικά την θνησιμότητα και την αναπηρία των ασθενών. Μειώνει κατά μέσο όρο 3 ημέρες την διάρκεια νοσηλείας στο νοσοκομείο. Μειώνει το συνολικό κόστος του συστήματος υγείας κατά 30% περίπου. Μειώνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων κατά 12%. Και βέβαια διασφαλίζει την δυνατότητα ασφαλούς εφαρμογής των πλέον σύγχρονων και αποτελεσματικών θεραπειών (θρομβόλυση, θρομβεκτομή, θρομβοαναρρόφηση κ.λπ.), καθώς όταν διενεργούνται σε θαλάμους γενικής νοσηλείας δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε το ίδιο επίπεδο ασφάλειας».

Keywords
Τυχαία Θέματα