Πριν τα μπάνια του λαού…

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Του Νίκου Καραμάνογλου

Μπορεί το μυαλό όλων μας, καθώς η δύσκολη χρονιά βαραίνει στις πλάτες μας, να έχει αρχίσει να προσανατολίζεται στις θερινές διακοπές, ωστόσο από οικονομικής και πολιτικής πλευράς φαίνεται πως μεσολαβεί «πυκνός» χρόνος μέχρι τα μπάνια του λαού.

Από τη μία, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε τη θετική εξέλιξη πως -έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και ακόμα περισσότερα προαπαιτούμενα- το EuroWorking Group ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη την εκταμίευση των πρώτων

7,5 δισ. ευρώ της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, που είχαν προεγκριθεί στο Eurogroup της 24ης Μαΐου. Μεσολαβούν, βέβαια, για την οριστική εντολή η σειρά των εθνικών Κοινοβουλίων κάποιων κρατών-μελών της ευρωζώνης να πουν το «ναι» στην εκταμίευση, το Eurogroup της 16ης Ιουνίου και η απόφαση της διοίκησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας. Αλλά αυτό το θέμα πλέον είναι μάλλον διαδικαστικό. Καθόλου διαδικαστική, από την άλλη, δεν είναι η εφαρμογή των προαπαιτούμενων, που αναγκάστηκε η κυβέρνηση να πάρει για να πετύχει την εκταμίευση της δόσης. Η αύξηση του ΦΠΑ ειδικότερα, αργά, αλλά ολοένα και πιο αισθητά, αρχίζει να επηρεάζει στην πράξη την οικονομική ζωή της χώρας.

Σε πολιτικό πάλι επίπεδο η Συνταγματική Αναθεώρηση αποτελεί το μείζον θέμα, με τον πρωθυπουργό να θέλει να αφήσει εμφανές το αποτύπωμα της πολιτικής του διακυβέρνησης. Ο Αλέξης Τσίπρας στην πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επαναπροκήρυξε τον διάλογο για το «Σύνταγμα της Ελλάδας του 2021», δίνοντας έμφαση στις αλλαγές που οφείλει να φέρει μία αριστερή κυβέρνηση στο κράτος, το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Σε στενότερο πλαίσιο, η αλλαγή του εκλογικού νόμου, φαίνεται πως είναι ένα παράπλευρο ζητούμενο, με το Μαξίμου ωστόσο να υποστηρίζει ότι η πρωτοβουλία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου οφείλει να γίνει σε «καθαρό» πολιτικό χρόνο, ώστε να μην μπορεί κανείς να ισχυριστεί την εκ του πονηρού τροποποίησή του, διαβεβαιώνοντας παράλληλα με σταθερή πίστη πως οι κάλπες θα στηθούν το 2019 με την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Το άρθρο Πριν τα μπάνια του λαού… εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα