«Πράσινο φως» για το Ρυθμιστικό από την Περιφέρεια

Θετική, κατά πλειοψηφία, ήταν η γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια της Συνεδρίασης (05/02) αναφορικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας/ Αττικής (ΡΣΑ) 2021. Η Περιφέρεια Αττικής, αφού έλαβε υπ’ όψιν το συγκεκριμένο Σχέδιο και το σχετικό Σχέδιο Νόμου κατέθεσε 13 σχόλια – παρατηρήσεις και ειδική πρόταση,

η οποία επαναλαμβάνει για άλλη μια φορά το πάγιο αίτημα του Περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού να περιέλθει η αρμοδιότητα του Οργανισμού Αθήνα στην Περιφέρεια Αττικής. Η ενσωμάτωση αυτή είναι επιβεβλημένη και αναγκαία, προκειμένου να ασκηθούν οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες που ορίζει ο Νόμος του «Καλλικράτη».

Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο το Σώμα προχώρησε, κατά πλειοψηφία, στη λήψη απόφασης για τη μεταφορά του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας στην Περιφέρεια Αττικής και ζητά τη μη κατάργηση του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας και τη μεταφορά του στην Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα και με την απόφαση του 1ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝ.ΠΕ. (Φεβρουάριος 2013).

Στη συζήτηση για τη ΣΜΠΕ συμμετείχε η Πρόεδρος του ΟΡΣΑ, κα Βιβή Μπάτσου, η οποία απάντησε σε ερωτήσεις που έθεσαν εκπρόσωποι όλων των παρατάξεων, σχετικά με το Ρυθμιστικό Σχέδιο 2021, καθώς επίσης και στελέχη του Οργανισμού.

Τέλος, η Ειδική Πρόταση της Περιφέρειας Αττικής συνοψίζεται στα εξής: Η ορθή ένταξη για τους Μητροπολιτικούς σχεδιασμούς είναι το περιφερειακό επίπεδο, με τη συγκέντρωση αρμοδιοτήτων χρήσεων γης, κυκλοφοριακής οργάνωσης και αστικών συγκοινωνιών. Επομένως, η ένταξη του ΟΡΣΑ στο κεντρικό κράτος δεν συνάδει με τον Μητροπολιτικό σχεδιασμό, από κάθε άποψη (επιστημονική, οργανωτική, διακυβέρνησης) και είναι αντίθετη με το πνεύμα του Καλλικράτη. Στα πλαίσια, λοιπόν, της ολοκλήρωσης του Μητροπολιτικού χαρακτήρα της Περιφέρειας προτείνεται:

Ο Οργανισμός Αθήνας να υπαχθεί στην Περιφέρεια Αττικής με τα χαρακτηριστικά πραγματικού μηχανισμού διακυβέρνησης και σχεδιασμού του χώρου στην Αττική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στη σχετική εισήγησή του ανέφερε: «Θέλω να επαναλάβω τη θέση μας για τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΟΡΣΑ). Η δική μας θέση για το μέλλον του Οργανισμού είναι γνωστή. Πιστεύουμε πως πρέπει να συνεχίσει το έργο του μέσα από την Περιφέρεια Αττικής. Με αυτό το σκεπτικό, αμέσως μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντα μας είχαμε ζητήσει ένα μεταβατικό καθεστώς, κατά το οποίο ο ΟΡΣΑ θα ερχόταν στην αρμοδιότητα της αιρετής Περιφέρειας Αττικής. Προσωπικά το είχα θέσει σε όλους τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, είτε σε συναντήσεις που είχα μαζί τους είτε με επιστολές.

Ούτως ή άλλως, η αρμοδιότητα της Περιφέρειας Αττικής στο Ρυθμιστικό Σχέδιο θα ήταν και ο μόνος τρόπος.

Keywords
Τυχαία Θέματα