Ο ακήρυχτος πόλεμος του φυσικού αερίου

Μία σκληρή παρτίδα πόκερ βρίσκεται σε εξέλιξη με κορυφαίο στοίχημα τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρώσικο φυσικό αέριο. Η Gazprom, που έχει διακόψει την παροχή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, απείλησε ότι θα σταματήσει τις προμήθειες και προς τις ευρωπαϊκές χώρες που θα αντιστρέψουν τη ροή ρωσικού φυσικού αερίου, για να βοηθήσουν την Ουκρανία. Σημειώνεται ότι η Ουκρανία παραλαμβάνει, ρωσικό φυσικό αέριο από Πολωνία και Ουγγαρία, μέσω αντίστροφων ροών, ενώ πρόσφατα υπέγραψε ανάλογη συμφωνία και με τη Σλοβακία.

Την

Τετάρτη, ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Yury Prodan, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει πολλαπλασιασμό αυτών των ποσοτήτων.
Παρά τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των προμηθευτών, η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται από τη Ρωσία για το ένα τρίτο του φυσικού αερίου που καταναλώνει.
Παράλληλα η ρωσική Gazprom, αποφάσισε να ακυρώσει το συμβόλαιο που είχε συναφθεί το 2010 με το χειριστή του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Ukrtransgaz.

Η συγκεκριμένη συμφωνία προέβλεπε ότι η ρωσική πλευρά είναι υποχρεωμένη να αποζημιώνει την ουκρανική Naftogaz, σε περίπτωση που η Ουκρανία διοχέτευε ποσότητες αερίου από τα αποθέματά της προς τους ευρωπαίους καταναλωτές, για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες των τελευταίων αν ανέβαιναν πολύ πάνω από το κανονικό.
Σύμφωνα με την Ukrtransgaz, το σχετικό συμβόλαιο με τη Gazprom export σταμάτησε να ισχύει από τις 23 Ιουνίου. Το συμβόλαιο όπως αναφέρθηκε, επέτρεπε στη Gazprom να χρησιμοποιεί το ουκρανικό αέριο από τις αποθήκες της Δυτικής Ουκρανίας και με αυτό τον τρόπο να αντιμετωπίζει οποιαδήποτε έξαρση της ζήτησης.
Η ουκρανική Naftogaz, κάθε χειμώνα χρησιμοποιούσε το αέριο από τις υπόγειες αποθήκες για να συμπληρώσει τις ποσότητες που απαιτούνταν για τον εφοδιασμό της Ευρώπης. Στο εξής, η χρήση αυτού του μηχανισμού θα είναι αδύνατη, κάτι που -όπως υποστηρίζουν στην εταιρία- μπορεί να οδηγήσει στη διακοπή των προμηθειών και σε κατηγορίες σε βάρος της Ουκρανίας για μη τήρηση των όρων της μεταφοράς.
Η διακοπή του συμβολαίου, από την πλευρά της Gazprom συνδέεται με τη διαπίστωση ότι :
Πρώτον, θα υποχρεωνόταν να πληρώνει στην Ουκρανία το αέριο, το οποίο εκείνη χρησιμοποιεί κατά τις διακυμάνσεις της ζήτησης στην Ευρώπη. Δηλαδή το αέριο, το οποίο η Ουκρανία δεν εξόφλησε στη Gazprom.
Δεύτερον, η Gazprom μπορεί να χρησιμοποιήσει για το σκοπό αυτό το αέριο από τις υπόγειες αποθήκες στην Ευρώπη. Για το λόγο αυτό είχε αυξηθεί εγκαίρως η ποσότητα αερίου σε αυτές.
Η παραίτηση της Ρωσίας από τις ουκρανικές υπηρεσίες αποθήκευσης του αερίου για την Ευρώπη, συνδέεται και με την επιθυμία της Ουκρανίας να παραδώσει τον έλεγχο και μεγάλο τμήμα της ιδιοκτησίας του συστήματός της μεταφοράς φυσικού αερίου, υπό τη διαχείριση της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η Ουκρανία σκοπεύει να συστήσει ένα νέο διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς αερίου, το 49% του οποίου θα ανήκει σε επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτή η ιδέα που εξεταζόταν για πολύ καιρό, μετατράπηκε σε νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα στην ουκρανική Βουλή ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Όπως δήλωσε, η Ουκρανία πρέπει να λάβει μια απόφαση για τον εκσυγχρονισμό και την από κοινού εκμετάλλευση του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.
Η πιθανότητα δημιουργίας ενός φορέα του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στο οποίο θα έχουν μερίδιο και Ευρωπαίοι, είναι αυτό που πραγματικά μπορεί να εμποδίσει την υλοποίηση του South Stream. Και αυτό διότι, κάτι τέτοιο θα καθιστούσε πιο αδύναμο το επιχείρημα της Gazprom ότι η κατασκευή του αγωγού αυτού είναι αναγκαία, προκειμένου να μειωθούν οι κίνδυνοι διακοπής της μεταφοράς αερίου που διέρχεται από τρίτες χώρες. Αν όμως η Gazprom δεν δώσει τη συγκατάθεσή της ή δεν φανεί διατεθειμένη να περνάει το φυσικό της αέριο από το έδαφος της Ουκρανίας, οποιεσδήποτε ξένες επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος μεταφοράς αερίου, μπορεί να μην καταστούν κερδοφόρες.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πρόσβαση της Ευρώπης και των ΗΠΑ στο ουκρανικό σύστημα μεταφοράς αερίου, θα μειώσει τους ενεργειακούς κινδύνους για την Ευρώπη, ενώ ταυτόχρονα ο South Stream θα κατασκευαστεί ακόμη και υπό συνθήκες μονοπωλίου από πλευράς Gazprom. Προτείνοντας σε επενδυτές από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επενδύσουν στο σύστημά της μεταφοράς φυσικού αερίου, η Ουκρανία χρησιμοποίησε την επιθυμία των Δυτικών εταίρων της να μειώσουν την εξάρτηση από τη Gazprom στην ενεργειακή αγορά της ΕΕ. Σε αυτό ειδικότερα, βασίζονται οι πρόσφατες αξιώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πάγωμα του South Stream. Οι Βρυξέλλες διατύπωσαν απαιτήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, αν η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει έναν νέο εξαγωγικό αγωγό, τότε θα πρέπει να επιτρέψει τη συμμετοχή σε αυτόν, όχι μόνο της Gazprom, αλλά και άλλων προμηθευτών.

The post Ο ακήρυχτος πόλεμος του φυσικού αερίου appeared first on Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα