Νέο «όχι» του ΝΑΤΟ σε ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία

«Το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει την ΠΓΔΜ στην πορεία της προς την πλήρη ένταξή της στη Συμμαχία, ωστόσο για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, παραμένει η ήδη υφιστάμενη προϋπόθεση από την Σύνοδο στο Βουκουρέστι, το 2008, για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ,

αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία. Σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ «θεμελιώδης αρχή του ΝΑΤΟ αποτελεί η συναίνεση και για την ένταξη μίας χώρας στη Συμμαχία απαιτείται ομόφωνη απόφαση και από τις 28 χώρες-μέλη».

Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την πολιτική κατάσταση στην ΠΓΔΜ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ δήλωσε πως «η Συμμαχία παρακολουθεί με ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στην ΠΓΔΜ» και τόνισε ότι «η πρόοδος των μεταρρυθμίσεων εξαρτάται από τον σεβασμό των δημοκρατικών αρχών, την εμπιστοσύνη στη λειτουργία του κράτους δικαίου και από την ελευθερία του Τύπου». «Οι αξίες αυτές αποτελούν τον πυρήνα της έκφρασης του ΝΑΤΟ», τόνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως «η Συμμαχία πιστεύει πως αυτές θα γίνουν σεβαστές από την ΠΓΔΜ».

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της χώρας, ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ζόραν Ζάεφ για παραίτηση της δεξιάς κυβέρνησής του και για σχηματισμό μεταβατικού κυβερνητικού σχήματος, το οποίο θα προετοιμάσει το έδαφος για νέες εκλογές στη χώρα.

Η σοσιαλδημοκρατική, κεντροαριστερή αντιπολίτευση ζητά την παραίτηση της κυβέρνησης του Γκρούεφσκι, στο πλαίσιο των καταγγελιών της για το σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών που συνταράσσει την πολιτική ζωή της χώρας, ενώ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Απρίλιο του 2014, καθώς θεωρεί ότι αποτελεί προϊόν νοθείας και απέχει από τη Βουλή.

Keywords
Τυχαία Θέματα