Ο ΦΠΑ μεταξύ των αλλαγών που έρχονται

Οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ βρίσκονται στη συμφωνία 6 σημείων, που υπέγραψαν ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχέλ Γκουρία.

Στη συμφωνία συνεργασίας, που υπέγραψε η ελληνική πλευρά με τους τεχνοκράτες του ΟΟΣΑ, περιλαμβάνεται επίσης

η μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις (σ.σ. έργο το οποίο ήδη τρέχει βάσει προηγούμενης συμφωνίας με τον Οργανισμό), η εφαρμογή του πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις (σ.σ. η έναρξη χρήσης του αντίστοιχου ηλεκτρονικού συστήματος για δημόσιες συμβάσεις μελετών και εκτέλεσης έργων μετατέθηκε για πολλοστή φορά), αλλά και η ενίσχυση του φορολογικού συστήματος, έργο, το οποίο τρέχει από την TaskForce.

Η συμφωνία του ΟΟΣΑ με την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει:

Ενίσχυση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να βελτιώσει τις ενεργητικές πολιτικές για την αγορά εργασίας και ειδικότερα να βοηθήσει τους νέους να βρουν δουλειά και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους.Μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, οι διαδικασίες αδειοδότησης, συμπεριλαμβανομένου και του καθορισμού των ζωνών, είναι πολύπλοκες. Ο ΟΟΣΑ προτείνει απλούστευση των διαδικασιών μέσω, για παράδειγμα, χρήσης της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η οποία κατά τον Οργανισμό πρέπει να ενθαρρυνθεί. Στο ίδιο πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων σε πολλά υποσχόμενους τομείς, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, οι πράσινες τεχνολογίες και η ανάπτυξη λογισμικού.Δημόσια χρηματοδότηση και δαπάνες. Ο ΟΟΣΑ και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημοσιονομικής διαχείρισης.Καλλιέργεια νοοτροπίας διαφάνειας και ακεραιότητας. Ο ΟΟΣΑ μπορεί να βοηθήσει στην παροχή τεχνικής βοήθειας, ώστε το εθνικό σχέδιο κατά της διαφθοράς να τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ουσιαστικής σημασίας θεωρείται η κατάλληλη εκπαίδευση των υπαλλήλων για την εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές δημόσιες συμβάσεις.Ενίσχυση του φορολογικού συστήματος. Η αντιμετώπιση της φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής είναι ένας τομέας όπου ο ΟΟΣΑ έχει αναλάβει ηγετικό ρόλο σε διεθνές επίπεδο. Περισσότερες από 90 χώρες και δικαστικές αρχές έχουν ήδη δεσμευθεί δημοσίως για την υλοποίηση του νέου παγκόσμιου προτύπου για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών. Άμεση εφαρμογή του προτύπου στην Ελλάδα θα βοηθήσει, ώστε να εντοπιστούν τα κεφάλαια που παραμένουν σε εξωχώριες εταιρείες για να αποφύγουν τους φόρους. Ο ΟΟΣΑ μπορεί επίσης να παρέχει συμβουλές και βοήθεια όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ για τον εξορθολογισμό των συντελεστών, ώστε να γίνουν δικαιότεροι και αποτελεσματικότεροι.Σπάσιμο των ολιγοπωλίων και των καρτέλ μέσω μεγαλύτερου ανταγωνισμού και μεταρρύθμιση της αγοράς προϊόντων. Βασικό στοιχείο αυτής της μεταρρύθμισης είναι η αντιμετώπιση της νόθευσης των διαγωνισμών.
Keywords
Τυχαία Θέματα