Μητσοτάκης – Ρήγας: Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

«Όταν συγκυβερνούν δύο κόμματα που ήταν παραδοσιακοί πολιτικοί εχθροί, θα υπάρχουν εντάσεις, αρκεί να είμαστε συνεπείς σε αυτά που έχουμε δεσμευθεί», δήλωσε σήμερα, Τετάρτη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σφοδρή αντιπαράθεση που ξέσπασε με το ΠΑΣΟΚ επ’ αφορμή της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είπε στον ΒΗΜΑ FM ότι «ο νόμος που αφορά

στην αξιολόγηση ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα πριν από τρεις μήνες και ότι από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται», ενώ όπως είπε ο ίδιος, «η αξιολόγηση δεν προβλέπει δυσμενείς συνέπειες στους εργαζομένους σε επίπεδο απόλυσης ή διαθεσιμότητας ή μείωσης μισθού».

Σχετικά με τις απολύσεις, δήλωσε ότι «ο κύκλος των απολύσεων, που είχε συμφωνηθεί το 2012 και επικαιροποιήθηκε τον Μάιο του 2013 από την τρικομματική κυβέρνηση, κλείνει στο τέλος του 2014». Ξεκαθάρισε σχετικά με τις αντιδράσεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι «φαινόμενα παρανομίας και ανομίας δεν πρόκειται να γίνουν δεκτά επί δικής μου υπουργίας».

Ρήγας: Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα

«Η συγκατοίκηση έχει προβλήματα και τα προβλήματα οξύνονται όταν παρατηρούμε συμπεριφορές δογματικές», δήλωσε επί του θέματος στον ΒΗΜΑ FMο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Ρήγας, τονίζοντας πως «τη διαδικασία της αξιολόγησης δεν μας την επιβάλλει η τρόικα και μπορούμε να τη συζητήσουμε μεταξύ μας».

Έκανε, μάλιστα, λόγο για «απαράδεκτη επίθεση του κ. Μητσοτάκη προς το ΠΑΣΟΚ», υποστηρίζοντας πως «σ’ αυτές τις συγκρούσεις εμπλέκονται και προσωπικές στοχεύσεις και αγωνίες. Το θέμα της αξιολόγησης έχει δημιουργήσει πολλές τριβές, όχι ως διαδικασία, αλλά το 15% που έχει να κάνει με την αρνητική βαθμολόγηση. Από ένα σύστημα που ήταν κοροϊδία, πάμε σε ένα σύστημα με κάποια χαρακτηριστικά, ορισμένα εκ των οποίων είναι αυτά τα ποσοστά των αρίστων, καλών και ‘κακών’ που ενέχουν το στοιχείο της αυθαιρεσίας. Αυτό πρέπει να το παραδεχθούμε» είπε, σημειώνοντας: «Όταν δεν έχεις προσδιορίσει με μεγάλη σοβαρότητα και ακρίβεια τα κριτήρια της αξιολόγησης και τις διαδικασίες, πράγματι αυτό το 15% μπορεί να μην είναι μικρό, αλλά είναι κάπως αυθαίρετο».

Ο κ. Ρήγας επισήμανε ότι «πρέπει να επανεξεταστεί το σε ποιες διοικητικές μονάδες εφαρμόζεται ο νόμος. Γιατί να εφαρμοστεί π.χ. σε επίπεδο τμήματος μιας υπηρεσίας και να μην εφαρμοστεί σε επίπεδο γενικής διεύθυνσης; Δηλαδή, να διευρύνουμε λίγο τον αριθμό των ατόμων πάνω στα οποία εφαρμόζονται αυτά τα ποσοστά. Για τέτοιες αλλαγές μιλάμε και όχι για μη εφαρμογή του νόμου ή της αξιολόγησης στην ουσία της».

«Για ό, τι έχουμε δεσμευτεί εμείς, δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω. Από τη στιγμή που ήταν προαπαιτούμενα, τα δεχθήκαμε. Σε ό,τι, όμως, δεν είναι μνημονιακή υποχρέωση και προαπαιτούμενο, αλλά ιδεολογική επιλογή του ενός ή του άλλου, υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση. Η αξιολόγηση είναι υποχρέωση, είτε μνημονιακή είτε όχι, που έπρεπε να έχει εφαρμοστεί. Αλλά το σύστημα της αξιολόγησης δεν μας το επιβάλλει καμία τρόικα. Είναι δική μας επιλογή» υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης» και ότι «η κατάσταση επιβάλλει να λύνονται όλα σε επίπεδο συζητήσεων, έστω και αν είναι σκληρές ή δύσκολες».

«Όμως, θα πρέπει να μαζευτούμε από κάθε πλευρά και δεν χρειάζονται κάθε είδους απόλυτες και σκληρές συγκρούσεις» κατέληξε.

Το άρθρο Μητσοτάκης – Ρήγας: Είναι φυσικό να υπάρχουν προβλήματα εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. - Τα γεγονότα τώρα|.

Keywords
Τυχαία Θέματα