Μέτοχος-κυρίαρχος στις τράπεζες το ΤΧΣ

Νομοσχέδιο αναφορικά με το ρόλο και τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στις τράπεζες κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας. Το νομοσχέδιο δεν αφορά στους όρους της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά στον

τρόπο άσκησης των δικαιωμάτων του Ταμείου που απορρέουν από την κάλυψη των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου νόμου είναι:

-καταργείται η απαγόρευση μεταβίβασης των μετοχών του Ταμείου σε τρίτους και της διαπραγμάτευσής τους στην οργανωμένη αγορά, καθώς η διατήρηση αυτού του περιορισμού υπονομεύει την επιτυχία ολόκληρης της ανακεφαλαιοποίησης.

-καταργείται η κερδοφορία ως στόχος για τη συμμετοχή του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο, καθώς λόγω της οικονομικής συγκυρίας καθίσταται αβέβαιη ή ανέφικτη.

-αποφασίζεται παράταση του χρόνου που προβλέπεται στο επιχειρησιακό σχέδιο για τη βιωσιμότητα του πιστωτικού ιδρύματος από τρία σε πέντε χρόνια.

-δίδεται η δυνατότητα στο Ταμείο να συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο πιστωτικών ιδρυμάτων και με άλλα μετατρέψιμα χρηματοπιστωτικά μέσα, πέραν των ήδη προβλεπόμενων κοινών μετοχών και υπό αίρεση μετατρέψιμων ομολογιών. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο, ποια είναι τα άλλα χρηματοπιστωτικά μέσα.

-το Ταμείο θα καλύπτει για διάστημα εντός έτους το κενό χρηματοδότησης των τραπεζών, αντί του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων. Η δυνατότητα αυτή αφορά και περιπτώσεις που θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί από το ΤΕΚΕ, αλλά λόγω έλλειψης κεφαλαίων αυτό δεν κατέστη δυνατό. (ουσιαστικά αποκτά αναδρομική ισχύ)

-Δίδεται η δυνατότητα στο Ταμείο να χορηγεί, κατόπιν απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος, βεβαίωση προς πιστωτικά ιδρύματα που είναι επιλέξιμα προς κεφαλαιακή ενίσχυση

-Με το σχέδιο νόμου παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών που αφορά την παράταση της προθεσμίας δημοσιοποίησης των τριμηνιαίων οικονομικών εκθέσεων των ως άνω πιστωτικών ιδρυμάτων για διάστημα τριών μηνών ή την απαλλαγή τους από τη σχετική υποχρέωση.

-Το Ταμείο , παρ’ ότι θα είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος των τραπεζών με ποσοστό άνω του 30% εξαιρείται από την υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3461/2006 (take over bid) κατά την απόκτηση συμμετοχών στο μετοχικό κεφάλαιο εισηγμένων στο Χρηματιστήριο πιστωτικών ιδρυμάτων. Η απόκτηση της συμμετοχής του Ταμείου δεν γίνεται με σκοπό την άσκηση ελέγχου επί του πιστωτικού ιδρύματος (γεγονός που θα επέβαλε την τήρηση της διαδικασίας υποβολής δημόσιας πρότασης εξαγοράς) αλλά για την εξυπηρέτηση δημοσίου συμφέροντος στο πλαίσιο και προς το σκοπό της εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

-τέλος, το μετοχικό κεφάλαιο του ΤΧΣ ορίζεται σε 50 δις ευρώ από 10 δις που ίσχυε μέχρι τώρα.

Συγκεκριμένα το σχέδιο νόμου για την κύρωση των τριών Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αναφέρει:

Με τις διατάξεις του άρθρου 1 της ΠΝΠ επέρχονται οι άμεσα αναγκαίες τροποποιήσεις στο θεσμικό πλαίσιο του ν.

Keywords
Τυχαία Θέματα