Η επιμήκυνση θα επιβαρύνει κι άλλο το πακέτο των 11,5 δισ.

Αυξημένο κατά τουλάχιστον κατά 2 δισ. ευρώ θα είναι το «πακέτο» περικοπών, αλλά και νέων φορολογικών επιβαρύνσεων για την περίοδο 2013-2016, στην περίπτωση που υπάρξει τελική συμφωνία με την τρόικα για την επιμήκυνση!

Ταυτόχρονα, το όλο πρόγραμμα θα είναι «εμπροσθοβαρές», δηλαδή τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ θα αφορούν το… 2012, το 2013 και το 2014. Στη διαπραγμάτευση αυτού του σεναρίου προχωρούν πλέον με λυμένα χέρια -ύστερα από την «καταστολή» της πρώτης… ανταρσίας στους κόλπους της κυβέρνησης, με τους κ. Βενιζέλο

και Κουβέλη να συμφωνούν «αναγκαστικά» με τον κ. Σαμαρά στις μεγάλης έκτασης περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα- ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών.

Η αύξηση του «πακέτου» είναι η ελάχιστη προϋπόθεση που ζητεί η τρόικα (παρασκηνιακά, γιατί στο προσκήνιο παραπέμπει για τη διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης στην Κομισιόν και το Συμβούλιο, αλλά και στο ΔΝΤ), για να στέρξουν οι «δύστροπες» ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τύπου Γερμανίας, Ολλανδίας, Φινλανδίας και Αυστρίας στην επιμήκυνση του προγράμματος.

Η αύξηση προβλέπεται ότι θα είναι τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, αλλά δεν αποκλείεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν οι «δύστροπες» χώρες αντιμετωπίσουν αυξημένα πολιτικά προβλήματα στο εσωτερικό τους...

Ταυτόχρονα, η τρόικα απαιτεί -για λογαριασμό των ίδιων δυνάμεων- το πρόγραμμα να είναι «εμπροσθοβαρές», δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος των περικοπών να αφορά το… 2012 και τη διετία 2013-2014. Ο συνδυασμός των δύο αυτών απαιτήσεων, όμως, οδηγεί και σε μια άλλη ανάγνωση: ότι τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ δεν είναι παρά τα επιπλέον μέτρα για το 2012 «καμουφλαρισμένα»… Από την άλλη, η εσωτερική μετατόπιση μέτρων ύψους πάνω από 2 δισ. ευρώ για το 2012 (που υποτίθεται αφορούν τα επόμενα έτη) αποτελεί μια προσπάθεια έμμεσης μεγέθυνσης του όλου «πακέτου», καθώς η λήψη αυτών των μέτρων θα επηρεάσει όλη τη χρονοσειρά του προγράμματος μέχρι και το 2016…

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα για το 2012 πιθανότατα θα έχουν αναδρομικό χαρακτήρα, ενώ οι επιβαρύνσεις για τη διετία 2013-2014 θα ανέλθουν σε τουλάχιστον 7 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η «ανταρσία» των κ. Βενιζέλου και Κουβέλη έληξε με συντριπτική ήττα. Σημαίνει επίσης ότι τα όποια οφέλη από την επιμήκυνση ελαχιστοποιούνται -αν δεν μηδενίζονται- λόγω της «εμπροσθοβαρούς» φύσης του προγράμματος.

Τέλος, η τρόικα ζητεί τα μέτρα για το 2012 – 2013 να «κλειδώσουν» με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013, που κανονικά κατατίθεται στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά μπορεί εφέτος η κατάθεσή του να επισπευστεί για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Υπ’ αυτά τα δεδομένα, η διαπραγμάτευση με την τρόικα πάει πλέον στα «βαθιά», καθώς υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις εκτιμήσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές για την απόδοση ορισμένων μέτρων (όπως τα μέτρα για τη φοροδιαφυγή), αλλά και για την αξιοπιστία των στοιχείων που δίνουν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, δηλαδή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, όπως αποκάλυψε έμμεσα η εγκύκλιος του ΓΛΚ που ζητεί από αυτούς τους

Keywords
Τυχαία Θέματα