Μεγάλο «ντου» από Εφορίες- Στο στόχαστρο και το τελευταίο ευρώ!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Το έχουν βάλει σκοπό στην κυβέρνηση να πατάξουν τη φοροδιαφυγή και να κρατήσουν το χρήμα στο εσωτερικό, γι’ αυτό και προχωρούν σε εξονυχιστικό έλεγχο κάθε τραπεζικού λογαριασμού. Περιουσίες αλλά και καταθέσεις μεγαλοεπιχειρηματιών που απολαμβάνουν τη θέση τους σε τραπεζικά ιδρύματα του εξωτερικού, θα περάσουν από το «μάτι» της εφορίας που ολοένα και εξελίσσει τα ελεγκτικά της μέσα.

Οι καταθέσεις από το 2002 έως και το 2015 σε τράπεζες του εσωτερικού, θα ελεγχθούν

μέχρι και το τελευταίο ευρώ από ένα ειδικό λογισμικό, ενώ από το 2016 και μετά, η αρμόδια υπηρεσία θα περνά από κόσκινο και τις αλλοδαπές καταθέσεις με διαδικτυακό τρόπο.

Το ερχόμενο έτος, 57 χώρες που θα γίνουν 93 το 2018, θα βρίσκονται σε άμεση συνεργασία με τα ελεγκτικά ελληνικά μέσα που θα σαρώνουν κάθε κίνηση των καταθετών μέσα και έξω από τη χώρα. Ελβετικές τράπεζες και πολλές άλλες σε Σιγκαπούρη, Κύπρο, Αλβανία, Λουξεμβούργο, Σεϊχέλες, Μπαχάμες ήταν αγαπημένος προορισμός για τα ογκώδη χρηματικά ποσά εφοπλιστών και επιχειρηματιών. Πλέον, οι χώρες αυτές θα επικοινωνούν με τις ελεγκτικές αρχές της Ελλάδας και τα πάντα θα καταγράφονται.

Το υπουργείο Οικονομικών θα έχει πρόσβαση σε λογαριασμούς με όλα τα προσωπικά δεδομένα των καταθετών και η διαδικασία θα ξεκινήσει με περιουσιακά στοιχεία Ελλήνων που βρίσκονταν ήδη κατά το 2016 σε 53 χώρες του κόσμου. Η Ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων θα έχει στα χέρια της από αρχές του 2017 πληροφορίες από κάθε χώρα, με στόχο το Σεπτέμβρη να έχουν συγκεντρωθεί τα στοιχεία στο σύνολο τους. Από το ερχόμενο έτος η ανταλλαγή πληροφοριών θα γίνεται με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός της Αυστρίας, που θα συμμετέχει από το 2018 μαζί με τις υπόλοιπες.

Το νέο αυτό ελεγκτικό σύστημα σχεδιάζεται με βάση τα πρότυπα του ΟΟΣΑ και είναι πρωτοβουλία των 20 πλουσιότερων χωρών του κόσμου (G20). Η διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών (AEOI – Automatic Exchange Of Information) είναι μία ιδέα που ακολούθησε το αμερικανικό πληροφοριακό σύστημα FATCA και εφαρμόζεται από την αρχή του 2016. Στην Ελλάδα πρόκειται να ξεκινήσει το 2017, ύστερα από απόφαση που «έκλεισε» δέκα ημέρες πριν.

Στο στόχαστρο είναι όσοι κήρυξαν πτώχευση τα τελευταία «μαύρα» χρόνια, αφήνοντας όμως τεράστια χρέη στα τραπεζικά ιδρύματα, γνωστά ως κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Στη λίστα των κακοπληρωτών, προηγούνται για έλεγχο 1.270.000 φυσικά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων έχουν επιβαρυνθεί με υποψίες για τεράστια φοροδιαφυγή.

Επείγουσες περιπτώσεις

Επιχειρηματικά δάνεια: Εκατό φάκελοι θα ερευνηθούν μετά από εντολή του εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση για κόκκινα δάνεια που πιθανόν βρίσκονται σε κάποια ξένη τράπεζα. Οι προσωπικοί λογαριασμοί των μετόχων των εταιριών που έχουν ή όχι πτωχεύσει, θα ανοιχθούν για έλεγχο.

Λίστες φοροδιαφυγής: Σχεδόν 1.270.000 ύποπτοι από τα 65 CD και τις λίστες Λαγκάρντ, Μπόργιανς και Παναμά ελέγχονται για τις καταθέσεις των ετών 2000-2012. Ακόμα όμως μία λίστα με στοιχεία από τράπεζα του Λουξεμβούργου βρίσκεται στα χέρια εισαγγελέα, για καταθέσεις όχι μόνο εφοπλιστών και μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και δημοσίων υπαλλήλων, γιατρών και πολλών ακόμη.

Οι πληροφορίες που θα ανταλλάσσονται μεταξύ κρατών σχετικά με τους λογαριασμούς των καταθετών από το 2017 και μετά, θα περιλαμβάνουν τα πάντα: Υπόλοιπα λογαριασμών στο τέλος του έτους, τόκους, μερίσματα, αποδόσεις από ασφαλιστικά συμβόλαια, εισόδημα από πώληση οποιουδήποτε περιουσιακού στοιχείου κινητά ή ακίνητα, εισόδημα από ασφαλιστικές, τραπεζικές και άλλες δραστηριότητες. Οι Αρχές της κάθε χώρας θα παραλαμβάνουν όλα τα στοιχεία και θα τα στέλνουν σε τράπεζες, χρηματιστηριακές και ασφαλιστικές εταιρείες αλλά και οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων.

Το άρθρο Μεγάλο «ντου» από Εφορίες- Στο στόχαστρο και το τελευταίο ευρώ! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα