Κρίσιμες ώρες για τη συγκρότηση ΕΣΡ – Τα σχέδια Τσίπρα και Μητσοτάκη

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Καθοριστικές θα είναι οι επόμενες ώρες όσον αφορά στη συγκρότηση του ΕΣΡ και της ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Νίκου Βούτση να έχει αναλάβει τη δύσκολη αποστολή να διαπιστώσει αν υπάρχουν πιθανότητες συναίνεσης μεταξύ των κομμάτων για την απαραίτητη πλειοψηφία των 4/5 στη σημερινή διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος

Παππάς θα καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση με την οποία θα επαναφέρει τις αρμοδιότητες στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αυτές είχαν μεταβιβαστεί στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, λόγω αδυναμίας συγκρότησής της Ανεξάρτητης Αρχής, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μεγάρου Μαξίμου. Από το περιβάλλον του Νίκου Παππά υπάρχουν διαρροές παρόντος ότι θα καταργηθεί μόνο του άρθρο 2 του πολύκροτου νόμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμώντας τις αντιδράσεις ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για την υποψηφιότητα του Βύρωνα Πολύδωρα δεν αποκλείεται να προτείνει τελικά κάποιο άλλο πρόσωπο.

«Ο Βύρων Πολύδωρας προέρχεται από τη δεξιά παράταξη. Δεν είναι πολιτικός φίλος του ΣΥΡΙΖΑ. Για αυτόν, ακριβώς, το λόγο η πρόταση για να αναλάβει την προεδρία του ΕΣΡ δεν είναι μια πρόταση παραταξιακής λογικής. Είναι μια πρόταση στο πλαίσιο της αναζήτησης συναινέσεων», επισημαίνει από την πλευρά του το Πολιτικό Συμβούλιο της Κουμουνδούρου.

Ο σχεδιασμός της Νέας Δημοκρατίας

Η αξιωματική αντιπολίτευση απαιτεί να καταργηθεί ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του νόμου Παππά προκειμένου να συναινέσει να συζητήσει για τη σύνθεση του ΕΣΡ.

Το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προαναγγείλει ότι θα καταθέσει στο Κοινοβούλιο πρόταση νόμου για την «επαναφορά στο ΕΣΡ του συνόλου των αρμοδιοτήτων». Στο Μοσχάτο θα προβούν σε αυτήν την κίνηση μόλις καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ που ανέτρεψε τα δεδομένα.

Η Νέα Δημοκρατία είπε ένα ξεκάθαρο «όχι» στην υποψηφιότητα Πολύδωρα ενώ στις στις 12:00 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Προκόπη Παυλόπουλο στο προεδρικό μέγαρο, έπειτα από αίτημα του ισχυρού άνδρα της Πειραιώς.

Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Αν δεν προκύψουν αλλαγές λόγω πολιτικών ζυμώσεων στο υπάρχον πρόγραμμα, ο Νίκος Βούτσης στις πέντε το απόγευμα θα συγκαλέσει τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για τη συγκρότηση του ΕΣΡ.

Στην κρίσιμη διάσκεψη θα συμμετάσχουν 25 μέλη. Για να ληφθεί απόφαση, απαιτούνται τα τέσσερα πέμπτα του συνόλου των μελών, δηλαδή 20 ψήφοι.

Το άρθρο Κρίσιμες ώρες για τη συγκρότηση ΕΣΡ – Τα σχέδια Τσίπρα και Μητσοτάκη εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα