Με το βλέμμα στραμμένο σε ΕΑΣ-ΕΟΠΥΥ

Υπό την προεδρεία του Αντώνη Σαμαρά συνεδριάζει σήμερα (Πέμπτη) στις 11:00 το κυβερνητικό συμβούλιο μεταρρύθμισης, το οποίο θα απασχολήσουν τόσο η διαθεσιμότητα και η πρόταση για τον ΕΟΠΥΥ, όσο και τα ΕΑΣ. Τα ζητήματα αυτά άλλωστε μονοπωλούν τις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, οι οποίοι επέστρεψαν τα μέσα της εβδομάδας στην Αθήνα.

Μάλιστα,

αναμένεται το θέμα του ΕΟΠΥΥ να έχει περίοπτη θέση στη συνεδρίαση, καθώς το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης προτείνει να γίνει εθνικός ασφαλιστικός φορέας πρωτοβάθμιας φροντίδας. Εάν η πρόταση του υπουργείου Υγείας γίνει αποδεκτή, εκτιμάται πως η υλοποίηση του σχεδίου θα προχωρήσει άμεσα.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, που συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα την απεργία τους και έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις έως τις 19 του μήνα, δεν διαφωνούν με την πρόταση Γεωργιάδη για ένταξη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με καθεστώς πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, ζητούν όμως περαιτέρω διαβεβαιώσεις όσον αφορά το νέο εργασιακό καθεστώς τους. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ο μισθός των ιατρών του ΕΟΠΥΥ που θα ενταχθούν στο ΕΣΥ θα είναι ανάλογος με τα χρόνια προϋπηρεσίας τους.

Πρόκειται επίσης να συζητηθεί και το θέμα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), με τις επιλογές συρρίκνωσης της δομής των δύο εργοστασίων και το σχέδιο μείωσης του προσωπικού, ενδεχομένως και με εθελούσιες εξόδους, εκατοντάδων εργαζομένων τους.

Τέλος, πιθανότατα γίνει αποτίμηση της πορείας του προγράμματος κινητικότητας στη βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα