Με έλλειμμα πάνω από 500 εκ. ευρώ ξεκινά το 2015 για τον ΟΑΕΕ

Με μία «τρύπα» 400-600 εκατ. ευρώ θα βρει τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) το νέο έτος, επαναφέροντας εισηγήσεις στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση για περικοπή των συντάξεων γήρατος και χηρείας 228.000 ασφαλισμένων του ΤΕΒΕ τουλάχιστον κατά 15% το 2015. Έτσι θα «εξισωνόταν» η μέση σύνταξη του πρώην ΤΕΒΕ (σχεδόν 800 ευρώ) με εκείνη του πρώην ΤΑΕ (680 ευρώ).

Η

πρόταση αυτή δεν είναι ακριβώς καινούργια. Έγινε για πρώτη φορά από την τρόικα στο υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση κατά την αξιολόγηση της περασμένης Άνοιξης, χωρίς τελικά να έχει καμία ανταπόκριση από ελληνικής πλευράς. Επανήλθε, όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ατύπως και πάλι χωρίς να βρει ανταπόκριση από τους μικρομεσαίους, στο περιθώριο της συνάντησης μεταξύ Υπουργού Εργασίας, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και ΣΕΒ υπό το συντονισμό του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (International Labour Organization) στη Γενεύη για το θέμα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας αναφέρουν πως το ενδεχόμενο μείωσης των αποδοχών των «υψηλοσυνταξιούχων» του ΟΑΕΕ, δηλαδή εκείνων του ΤΕΒΕ, κατά τουλάχιστον 15% «παίζει» όσο ποτέ για το 2015, με δεδομένη την μείωση της κρατικής συνεισφοράς στον ΟΑΕΕ από τα 1,4 δισ. ευρώ στα 800 εκατ. ευρώ το 2015 και τις έντονες αμφιβολίες που υπάρχουν σε υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Εργασίας πλέον για την επιτυχία της νέας ρύθμισης (ν. 4305/2014), μετά από την απότομη πτώση των αιτήσεων αρχής γενομένης από την 1η Δεκεμβρίου (ύστερα από αλματώδη άνοδο στο διάστημα 10 -28 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη, ο ΟΑΕΕ αναμένει να εισπράξει το 2015 περί τα 50-100 εκατ. ευρώ περισσότερα από τη νέα ρύθμιση σε σχέση με την προηγούμενη (160 εκατ. ευρώ). Συνεπώς θα αυξήσει ελάχιστα τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές, ανεβάζοντας τα ίσως στα 1,4 δισ. ευρώ έναντι 1,2 δισ. ευρώ φέτος. Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ, εκτιμούν από τον ΟΑΕΕ, ότι θα τα εισπράξουν από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που θα αυξηθούν λόγω της προβλεπόμενης οικονομικής «ανάκαμψης» το 2015… Αν καταρρεύσει το σενάριο της αύξησης των εσόδων από ασφαλιστικών εισφορών, το έλλειμμα του ΟΑΕΕ θα μπορούσε να εκτιναχθεί μέχρι και στο 23%, αυξάνοντας δραματικά την πίεση πάνω στις συντάξεις του ΤΕΒΕ.

Και αυτό γιατί, για το 2015 ο τακτικός προϋπολογισμός προβλέπει πως θα δοθούν 600 εκατ. ευρώ λιγότερα στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το 2014 και συγκεκριμένα 800 εκατ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. ευρώ, τηρώντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2014 -18. Άρα, για το επόμενο έτος προκύπτει με το… «καλημέρα» ένα έλλειμμα τουλάχιστον 400 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ για την πληρωμή των κύριων συντάξεων. Και αυτό γιατί για τις κύριες συντάξεις των μικρομεσαίων θα απαιτηθούν περίπου 2,6 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του ταμείου τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εγγράψει έσοδα για την πληρωμή τους ύψους 2,2 δισ. ευρώ (800 εκατ. ευρώ από το κράτος και 1,4 δισ. ευρώ από ασφαλιστικές εισφορές).

Keywords
Τυχαία Θέματα