Κούβα: νεκρός σε τροχαίο ο πολιτικός αντιφρονών, Οσβάλντο Πάγια

Τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα έχασε χθες, ο ηγέτης του Χριστιανικού Απελευθερωτικού Κινήματος και ένας από τους γνωστότερους Κουβανούς αντιφρονούντες, Οσβάλντο Πάγια.

Το τροχαίο σημειώθηκε, ενώ ο 60χρονος Πάγια ταξίδευε στην ανατολική επαρχία Γκράνμα. Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο Πάγια βγήκε εκτός πορείας και προσέκρουσε σε δέντρο. Εκτός από τον Οσβάλντο Πάγια, σκοτώθηκε ένας ακόμα αντιφρονών

και τραυματίστηκαν ένας Ισπανός και ένας Σουηδός.

Το 2002 ο Πάγια ηγήθηκε της εκστρατείας συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα την διεξαγωγή δημοψηφίσματος κατά του μονοκομματισμού και κατέθεσε περισσότερες από 30.000 υπογραφές.

Η κίνηση αυτή απορρίφθηκε από την κυβέρνηση αλλά ο Πάγια αναδείχθηκε σε προεξέχοντα υπέρμαχο της ειρηνικής δημοκρατικής αλλαγής στην υπό κομμουνιστική διακυβέρνηση Κούβα.

Το 2002 ο Πάγια τιμήθηκε με το ανώτατο βραβείο για τα ανθρώπινα δικαιώματα της ΕΕ - το βραβείο Ζαχάροφ.

Προτάθηκε δύο φορές για Νομπέλ Ειρήνης από τον πρώην Τσέχο πρόεδρο Βάτσλαβ Χάβελ.

Πιστός Καθολικός, ο Πάγια εστάλη σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων τη δεκαετία του '60 εξαιτίας των θρησκευτικών του απόψεων. Περίπου 40 από τους ακτιβιστές που τον υποστήριζαν -ανάμεσά τους και οι στενότεροι συνεργάτες του- συγκαταλέγονται στους 75 επικριτές του Κάστρο που συνελήφθησαν τον Μάρτιο του 2003 στη διάρκεια καταστολής αντιφρονούντων και στους οποίους επιβλήθηκαν ποινές κάθειρξης μέχρι και 28 χρόνια. Αποφυλακίστηκαν το 2011.

Ο Πάγια συνέχιζε να κάνει έκκληση για την έναρξη εθνικού διαλόγου μεταξύ των Κουβανών, περιλαμβανομένων και μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος, για μια ειρηνική δημοκρατική μετάβαση.

Keywords
Τυχαία Θέματα