Κατάσχεση καταθέσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών για τους φορολογούμενους, την κατάσχεση καταθέσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, ενώ περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για την αναγραφή στις φορολογικές δηλώσεις τόκων από καταθέσεις, οι οποίοι συνολικά υπερβαίνουν τα 250 ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, μέσω του Μητρώου η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων

του υπουργείου Οικονομικών θα έχει συνολική εικόνα για τους λογαριασμούς καταθέσεων, δανείων και πιστωτικών καρτών όλων των φορολογούμενων και θα μπορεί να «τσεκάρει» τα στοιχεία με τα δηλωθέντα στην εφορία στοιχείων, προκειμένου να βρίσκει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα.

Σχετικά με το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων, αυτό θα γίνεται με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και με τη χρήση του ΑΦΜ του ελεγχόμενου. Το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών θα τεθεί σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ενώ θα λειτουργεί βάσει ειδικού κανονισμού που θα ορίζει τις σχετικές διαδικασίες πρόσβασης στα στοιχεία των φορολογούμενων. Παράλληλα, προβλέπεται από το ν/σ ότι η παραβίαση του απορρήτου από δημοσίους υπαλλήλους θα οδηγεί στην ποινής της οριστικής παύσης ή απόλυσης.

Θα προχωρούν σε κατάσχεση καταθέσεων για τους οφειλέτες του δημοσίου

Μια από τις αλλαγές που φέρνει το ν/σ είναι η πρόβλεψη για κατάσχεση καταθέσεων από τις τράπεζες, σε περίπτωση που πελάτες τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Βάσει του ν/σ οι τράπεζες οφείλουν να προσαρμόσουν τα συστήματά τους εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση του νόμου, προκειμένου να προχωρούν αυτόματα στη διαδικασία αυτή.

Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η κοινοτική οδηγία 2011/16/ΕΕ που παρέχει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη, ανταλλαγής στοιχείων για εισοδήματα, καταθέσεις, μερίσματα, τόκους και αγορές περιουσιακών στοιχείων των φορολογούμενων. Έτσι οι αρμόδιες εθνικές αρχές θα διευκολύνονται στον προσδιορισμό του εισοδήματος των ελεγχόμενων.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στον γενικό γραμματέα εσόδων να καθορίζει με αποφάσεις του τον αριθμό των ελεγκτών βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων η θητεία των οποίων θα είναι διετής και θα μπορεί να ανανεώνεται έως τρεις φορές στην ίδια οργανική θέση.

Keywords
Τυχαία Θέματα