Σαουδική Αραβία κατά Χεζμπολάχ για τον εμφύλιο στη Συρία

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας, που υποστηρίζει τους αντάρτες που μάχονται εναντίον της κυβέρνησης στη Συρία, κατήγγειλε την εμπλοκή της λιβανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στην εμφύλια σύρραξη της χώρας αυτής.

Σε ανακοίνωσή του, που εκδόθηκε μετά το πέρας της εβδομαδιαίας συνάντησης με τον πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν Μπεν Άμπντελ Αζίζ, το υπουργικό συμβούλιο «κατήγγειλε την κατάφωρη επέμβαση της λιβανικής Χεζμπολάχ στην συριακή κρίση».

Την ίδια στιγμή, αντάρτες που μάχονται κατά

των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατέλαβαν εγκαταστάσεις στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μένεγ, στην επαρχία του Χαλεπίου, όπως ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Οι αντάρτες κατέλαβαν τον πύργο των ραντάρ στο αεροδρόμιο Μένεγ, όπου από την Κυριακή διεξάγονται λυσσαλέες μάχες», προσθέτει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως ο στρατός βομβάρδισε την περίμετρο του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA «ο στρατός απώθησε μία τρομοκρατική επίθεση κατά του αεροδρομίου του Μένεγ», προκαλώντας τους μεγάλες απώλειες και καταστρέφοντας ένα πυροβόλο και πολλά βαριά πολυβόλα.

Παράλληλα, η κυριότερη οργάνωση της αντιπολίτευσης καταδίκασε σήμερα τη χθεσινή εκτέλεση ενός εφήβου από τους αντάρτες, οι οποίοι είχαν κατηγορήσει το θύμα τους για βλασφημία.

«Η Εθνική Συμμαχία καταδικάζει κάθε πράξη που παραβιάζει τις αξίες του συριακού λαού και τις αρχές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (των ανταρτών)», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

«Όποιος παραβιάζει τις συνθήκες και τις διεθνείς συμβάσεις και διαπράττει ένα έγκλημα πολέμου θα δικάζεται ανεξαρτήτως του στρατοπέδου στο οποίο ανήκει», διαμηνύεται στο ίδιο κείμενο της αντιπολίτευσης.

Ένας νεαρός Βέλγος που μάχεται στις γραμμές των ισλαμιστών βρήκε τον θάνατο στη Συρία, ενώ ο αδελφός του συνελήφθη κατά την επιστροφή του στο Βέλγιο, την ώρα που πολλοί άλλοι Βέλγοι εθελοντές μαχητές θεωρούνται ύποπτοι για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο της χώρας.

Από πολλών μηνών, οι αρχές του Βελγίου ανησυχούν ιδιαίτερα για την αποχώρηση δεκάδων νεαρών μουσουλμάνων προς τη Συρία, όπου στην πλειονότητά τους εντάσσονται στις δυνάμεις των ισλαμιστικών ομάδων και όχι στις (πιο συντεταγμένες) τάξεις του Ελεύθερου Συριακού Στρατού.

Η σαλαφιστική οργάνωση Shari4Belgium, της οποίας ο επικεφαλής Φουάντ Μπελκάσεμ κρατείται στο Βέλγιο για παρακίνηση σε θρησκευτικό μίσος, θεωρείται πως διοργανώνει αυτές τις αναχωρήσεις εθελοντών, πολλοί εκ των οποίων είναι ανήλικοι. Σύμφωνα δε με τη φλαμανδική εφημερίδα Χετ Νιούβσμπαλντ, περίπου 30 μέλη της οργάνωσης αυτής έχουν συστήσει τη δική τους μονάδα, που έχει τεθεί υπό τις διαταγές του Μετώπου αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα