Ήρθαν να «επιβάλουν» τη λύση! Σε τετραπλό «κλοιό» η κυβέρνηση από τους δανειστές

Διορία λίγων ημερών για να παρουσιάσουν τα ισοδύναμα και να «κλείσουν» την πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων, έλαβαν οι υπουργοί της κυβέρνησης από τους «τέσσερις» εκπροσώπους των δανειστών. Ασφαλιστικό, «κόκκινα δάνεια», φορολογικό, μισθολόγιο Δημοσίου και άνοιγμα επαγγελμάτων αποτελούν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων, που απαιτούν να υλοποιηθεί, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, να δοθεί μια πρώτη «ένεση» ρευστότητας στην αγορά,

να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Οι σφικτές χειραψίες, τα χαμόγελα και τα… αστειάκια δεν «περνάνε» σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Η Delia Velculescu, ο Declan Costello, ο Rasmus Refer και ο Nicola Giammarioli ήρθαν να «επιβάλουν» τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα, προσφέροντας ελάφρυνση χρέους και επενδύσεις, με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις. Η σκληρή γραμμή έγινε σαφής από την πρώτη στιγμή της διαπραγμάτευσης –το πρωί της προηγούμενης Τετάρτης- αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι για τρεις ημέρες πήγαιναν και έφερναν αριθμούς και στοιχεία, προκειμένου να πείσουν για την ορθότητα των χειρισμών σε επιμέρους θέματα.

Έχοντας πάρει ξεκάθαρη γραμμή από τους προϊσταμένους τους οι διαπραγματευτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έδειξαν να μην… «καταλαβαίνουν»:

Γιατί να μην απελευθερωθούν οι πλειστηριασμοί της πρώτης κατοικίας για χρέη στις τράπεζες;Γιατί να μην καταργηθούν άμεσα οι επικουρικές, τα εφάπαξ και το βοήθημα του ΕΚΑΣ;Γιατί να μην μειωθεί δραστικά το μισθολογικό κόστος στο Δημόσιο;Γιατί επελέγη η μεσοβέζικη λύση των «τριών ταχυτήτων» ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση;Γιατί να «πέσουν» στα «μαλακά» οι αγρότες και οι ιδιοκτήτες ακινήτων;

Σύμφωνα με πληροφορίες η αποφασιστικότητα των δανειστών να επιβάλλουν τις δικές τους, σκληρές θέσεις, έγινε σαφής από το πρώτο κιόλας ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον συντονιστή του κυβερνητικού έργου Αλέκο Φλαμπουράρη. Το μήνυμα που έφτασε στο Μαξίμου ήταν: «Μην έρθουν πάλι οι υπουργοί ‘’αδιάβαστοι’’, χωρίς ικανοποιητικά ισοδύναμα στα χέρια τους». Το πλαίσιο έγινε ακόμη πιο πιεστικό με την ακύρωση του EuroWorking Group και το «τελεσίγραφο», που εστάλη μέσω διαρροών από τις Βρυξέλλες, ότι αν δεν υλοποιηθούν όλα όσα περιλαμβάνονται στην πρώτη λίστα των προαπαιτούμενων δεν πρόκειται να δοθούν τα πρώτα 2 δισ. ευρώ, που έχουν εγκριθεί για την Αθήνα.

Η απόφαση των δανειστών να «σώσουν» την Ελλάδα δεν είναι χωρίς κόστος και επώδυνα μέτρα και αυτό ανέλαβαν να το κάνουν ξεκάθαρο στην ελληνική πλευρά τέσσερις διαπραγματευτές, που έχουν μάθει να μην χαρίζονται και να πιέζουν ασφυκτικά, μέχρι τη στιγμή, που θα καμφθούν οι αντιστάσεις των συνομιλητών τους ή θα… χτυπήσει το κινητό τους τηλέφωνο για νέες εντολές από τους προϊσταμένους τους.

Delia Velculescu – Εκπρόσωπος Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Η Ρουμάνα οικονομολόγος με το… ελληνικό όνομα (Delia, από το Δηλία Αρτέμιδα που υποδηλώνει τον τόπο γέννησης –τη Δήλο- της θεάς του κυνηγιού) έβγαλε από τις αποσκευές της το σημειωματάριο με τις τρεις εντολές για την Αθήνα: Διαρθρωτικά μέτρα – Μείωση δαπανών – Ευκταίοι δημοσιονομικοί στόχοι. Αν τα πετύχει αυτά, τότε θα μπορέσει να «γυρίσει σελίδα» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και να απαιτήσει αυτή τη φορά από τους Ευρωπαίους, γενναία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Υπουργοί, που κάθισαν απέναντί της, μιλάνε για μία καλά διαβασμένη συνομιλήτρια, προσεκτική στις διατυπώσεις της, αυστηρή στις επισημάνσεις της και απαιτητική όσον αφορά στα στοιχεία που της παρουσιάζουν, προκειμένου να τη μεταπείσουν για κάτι. Όποτε χρειαστεί, κάνει σαφές –προς όλες τις κατευθύνσεις- ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως δεδομένη, ενώ σπάνια ανταποδίδει χαμόγελα και φιλοφρονήσεις στους συνομιλητές της, κρατώντας τους σε μια «απόσταση ασφαλείας», που της επιτρέπει να περιστρέφει τη συζήτηση γύρω από αριθμητικούς στόχους, ποσοστά επί τοις εκατό και προβολές στο μέλλον.

Η συνομήλικη με τον Έλληνα πρωθυπουργό Velculescu (άλλαξε το πατρικό της όνομα Moraru, όταν παντρεύτηκε τον διάσημο για τις έρευνες του στην ογκολογία, συμπατριώτη της γιατρό Victor Velculescu) έμαθε να μάχεται και να διεκδικεί από νωρίς. Σπούδασε με υποτροφία στις ΗΠΑ και κατέχει μεταπτυχιακό και διδακτορικό τίτλο στα Οικονομικά από το νούμερο 2 στην παγκόσμια κατάταξη Πανεπιστήμιο, Johns Hopkins στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Πέρασε το κατώφλι του ΔΝΤ το 2002, έχει τη φήμη της μονεταρίστριας, με μεγάλη εξοικείωση σε συνταξιοδοτικά θέματα και… εμμονή σε μέτρα λιτότητας, όπως περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, περικοπές σε μισθούς και περικοπές σε δημοσίους υπαλλήλους.

Η πάντα κομψά ντυμένη Velculescu δεν αφήνει ποτέ τον συνομιλητή της να χαλαρώσει, ενώ μετά και τη θητεία της στην Κύπρο πολλοί αναφέρονται σε αυτήν μιλώντας για τη «σιδηρά κυρία» των διαπραγματεύσεων, ενώ άλλοι (ακόμα περισσότεροι) επιλέγουν λιγότερο τιμητικά ή εύηχα παρατσούκλια να της προσδώσουν «παίζοντας» με την καταγωγή της και τον Κόμη Δράκουλα…

Declan Costello – Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ο 48χρονος Ιρλανδός Declan Costello, αν και μετέχει στην ελληνική «τρόικα» περισσότερο καιρό, δεν έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τα φώτα της δημοσιότητας. Κατέχει πτυχίο στα Οικονομικά από το Trinity College του Δουβλίνου και μεταπτυχιακό τίτλο από το Κολέγιο της Ευρώπης στη Brugges. Εργάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχώς από το 1991, με μια σύντομη απόσπαση στο υπουργείο Οικονομικών της Πορτογαλίας ως εμπειρογνώμονας. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, συμμετείχε ενεργά στις προετοιμασίες για την εισαγωγή του ευρώ, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, εργάστηκε σε θέματα δημοσιονομικής πολιτικής, ιδίως όσον αφορά στη γήρανση του πληθυσμού και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, ασχολήθηκε με την οικονομική ανάλυση για τις αγορές εργασίας, τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης και τις πολιτικές για την ανάπτυξη. Είναι διευθυντής στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διαδέχθηκε στην τρόικα για την Ελλάδα τον Κλάους Μαζούχ.

Ίσως το παρουσιαστικό του να… ξεγελά, αλλά αυτοί που τον γνωρίζουν μιλάνε για έναν επίμονο διαπραγματευτή, σταθερό στις απόψεις του, που δεν λαμβάνει υπόψη του όποιον προσπαθεί να τον πείσει για κάτι χωρίς επιχειρήματα. Οι πληροφορίες τον θέλουν να ασκεί ασφυκτικό πρεσάρισμα στον Γιάννη Βαρουφάκη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών, αλλά και σε άλλα κυβερνητικά στελέχη των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυρίως για το θέμα του νόμου περί ανθρωπιστικής κρίσης.

Στην παρούσα, κρίσιμη περίοδο της διαπραγμάτευσης ο Costello διαδραματίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο από ό, τι πιστεύεται, καθώς ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην παρούσα φάση της αξιολόγησης κρίνεται πιο αποφασιστικός, από του ΔΝΤ. Είναι συγκεκριμένος σε αυτά που ζητά και η δικιά του ατζέντα περιλαμβάνει:

Τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τις αλλαγές σε όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και ύψος κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.Την επιλογή αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων για σημαντικά θέματα, όπως αυτά που αφορούν στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις στις συντάξεις από το 2012, με ετήσιο κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ.Τη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ με άμεση εφαρμογή για περίπου 65.000 – 70.000 συνταξιούχους από τον ερχόμενο Μάρτιο.Τη νέα φορολογική κλίμακα για μισθωτούς και συνταξιούχους.Τις επιμέρους αλλαγές στο φορολογικό, που αφορούν αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων.Και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με κατάργηση των αποκλίσεων.

Rasmus Refer – Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Μπορεί στους περισσότερους Έλληνες να ήταν άγνωστος μέχρι πρόσφατα, είναι όμως ο μόνος από τους τέσσερις διαπραγματευτές των δανειστών που έχει γίνει… μπλουζάκι! Πώς τον αποκαλούν όσοι βρέθηκαν σε διαπραγμάτευση μαζί του; Το «ζόμπι της Τρόικα»!

Ο ψιλόλιγνος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (διαδέχθηκε τον προσηνή Κλάους Μαζούχ), θεωρείται σκληρός διαπραγματευτής, ικανότατος τεχνοκράτης, με μεγάλη εμπειρία και έντονη εμπλοκή στο σχέδιο σωτηρίας της Πορτογαλίας, όπου συνεργάστηκε στενά με τον γνωστό μας Πόουλ Τόμσεν. Πολλοί θυμούνται ακόμα τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης της χώρας, όταν μαθεύτηκε ότι ο μηνιαίος μισθός του από την ΕΚΤ άγγιζε τις 20.000 ευρώ την ίδια στιγμή που ο ίδιος επέμενε πως ο κατώτατος μισθός των 485 ευρώ στην Πορτογαλία ήταν ιδιαίτερα υψηλός και δεν έπρεπε να αυξηθεί στα 505 ευρώ.

Οι πληροφορίες, στην Αθήνα, θέλουν ο Refer να πήρε πολλές φορές το λόγο στις συζητήσεις με τον Γιώργο Σταθάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για το θέμα των «κόκκινων δανείων», των πλειστηριασμών και κυρίως της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

«Τρέχοντας» τη Διεύθυνση Νομισματικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει την ευθύνη της χάραξης στρατηγικής νομισματικής πολιτικής. Ο ρόλος του στη διαπραγμάτευση θεωρείται καθοριστικός, καθώς αναμένεται να μεταφέρει τη θέση Ντράγκι, ο οποίος πιέζει να ξεκινήσει άμεσα η εκταμίευση κονδυλίων προς την Ελλάδα, χωρίς «εμμονές» στις ριζικές μεταρρυθμίσεις, που έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για να δοθούν τα χρήματα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Τι προτείνει; Να διαφοροποιηθεί η αξιολόγηση από την ανακεφαλαιοποίηση. Κάτι βέβαια που συναντά τη σθεναρή αντίδραση της Γερμανίας, που επιμένει: «Πρώτα η ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Ο Rasmus Refer έχει εκπονήσει πολλές μελέτες για την ταυτοποίηση των δημοσιονομικών και μακροοικονομικών ανισορροπιών, το πλαίσιο διακυβέρνησης της Ε.Ε., το ρόλο των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, ενώ ένα μεγάλο μέρος του ερευνητικού έργου έχει εστιάσει στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας.

Nicola Giammarioli – Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας

Ο λιγότερο γνωστός από όλους, στο ευρύ ελληνικό κοινό είναι ο Ιταλός εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Nicola Giammarioli. Προστέθηκε προσφάτως στην τρόικα, που μετατράπηκε σε «κουαρτέτο». Είναι ο επικεφαλής στρατηγικής και διεθνών σχέσεων του Μηχανισμού, ενώ προηγουμένως είχε διατελέσει οικονομικός αναλυτής στο τμήμα δημοσιονομικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι ο λιγότερο ομιλητικός από τους τέσσερις, με τις λιγότερες φωτογραφίσεις και δημόσιες εμφανίσεις. Εκπροσωπεί, ωστόσο, τον θεσμό που δανείζει τη χώρα, κατέχοντας περίπου το 60% του ελληνικού χρέους. Ο ρόλος του θα γίνει πιο εμφανής, όταν θα αρχίσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, «προσγειώνοντας» τις ελληνικές προσδοκίες για μία μεγάλη μείωση του χρέους.

Keywords
λύση, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, διεθνές νομισματικό ταμείο, ενιαιο μισθολογιο, υπουργοι, μισθολογιο, τραπεζες, αναδιαρθρωση, ΦΠΑ, group, βρυξέλλες, αθηνα, ελλαδα, συμμετοχή, ΔΝΤ, ηπα, hopkins, κυπρος, τροικα, βιωσιμότητα, συριζα, νέα, ΕΚΤ, σθεναρή, σταση εργασιας, ενιαιο μισθολογιο δημοσιων υπαλληλων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, τελος ακινητων, μειωση μισθων, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, αξιολογηση, το θεμα, ηπα, θεμα, θητεια, οικονομια, πλαισιο, τηλεφωνο, υπουργειο οικονομικων, υψος, αγνωστος, αγορα, αρτεμιδα, ασφαλιστικο, ατζεντα, βιωσιμότητα, βρυξέλλες, γινει, διευθυνση, δημοσιο, διδακτορικο, διεθνές νομισματικό ταμείο, δοθει, εγινε, ευρω, εμμονη, ενεργα, εξοικειωση, επενδυσεις, επρεπε, ερευνες, ευθυνη, εφαπαξ, ζητα, ιδια, κινητο, κλιμακα, λύση, λογο, μαξιμου, μισθος, μειωση, παντα, ονομα, ορια, πλειστηριασμοι, πορτογαλια, πρωι, πτυχιο, ραντεβου, ρολο, σαφης, συζητηση, σθεναρή, συμμετοχή, σχεδιο, τοις εκατο, τμημα, φορολογικη, φημη, φορα, group, αγορες, εφαρμογη, εμφανισεις, γηρανση, hopkins, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, πληροφοριες, θεματα, θεσεις, χερια
Τυχαία Θέματα