1 εκατ. ευρώ κλοπιμαία σε μετρητά και κοσμήματα απέσπασαν οι «ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ»

Τουλάχιστον 200 είναι τα θύματα της σπείρας των «ηλεκτρολόγων της ΔΕΗ» στην Αττική με τα παράνομα κέρδη, που απέσπασαν σε μετρητά και κοσμήματα από τα εμβρόντητα θύματά τους, να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο ευρώ!

Του Πέτρου Καρσιώτη

Αυτό εκτιμά και προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει τις έρευνές της η Ασφάλεια Αττικής, μετά το πρώτο «χτύπημα», που κατάφερε η ειδική ομάδα, η οποία δημιουργήθηκε για την εξουδετέρωση των «καλοντυμένων τεχνικών», που σκαρφίζονταν διάφορα τεχνάσματα, αλλά που τελικά έπεσαν οι περισσότεροι κατέληξαν στα χέρια των Αρχών.

Τί έλεγαν στα

θύματά τους, ανύποπτους καταναλωτές της ΔΕΗ, τους οποίους εντόπιζαν αρχικά στις λαϊκές αγορές ή και στις περιβόλους των εκκλησιών τις Κυριακές, καθώς έπαιρναν το δρόμο της επιστροφής στο σπίτι;

«Υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας! Βγάλτε τα κοσμήματα, τυλίξτε τα με πετσέτα και αφήστε τα πάνω στο κρεβάτι για να μην κινδυνεύσουμε από την διαρροή!»

Σε μία περίπτωση στο Ν. Ψυχικό, έπεισαν 80χρονο να κρατά επί ώρα τα καλώδια του ψυγείου στην κουζίνα και την 72χρονη σύζυγό του αυτά του πλυντηρίου στο μπάνιο, αφού τους είχαν πείσει να βγάλουν τα κοσμήματα στο κρεβάτι «γιατί είναι κακοί αγωγοί του ηλεκτρισμού».

Ο ένας δράστης, προσποιούνταν ότι… εργαζόταν στον ηλεκτρικό πίνακα και τους ρωτούσε πότε δούλευαν οι ηλεκτρικές συσκευές τους. Οι συνεργοί του, βρήκαν την ευκαιρία να αρπάξουν 1.500 ευρώ, ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα και ένα δακτυλίδι.

Ήταν τέτοιο το θράσος τους και η ανάγκη τους να γίνουν πιστευτοί, που σε κάποιες περιπτώσεις απατών οι «τεχνικοί της ΔΕΗ» ζήτησαν και… αμοιβή 24 ευρώ για την επισκευή της «επικίνδυνης βλάβης, η οποία θα φούσκωνε τον λογαριασμό τους!».

Σε δεκάδες περιοχές της Αττικής «χτύπησαν» οι «ηλεκτρολόγοι της ΔΕΗ»

Η δράση της εγκληματικής οργάνωσης είχε εξαπλωθεί σε πολλές περιοχές της Αττικής, καταγράφοντας αρκετά κρούσματα σε καθημερινή βάση, από 2 έως 4 ημερησίως με αυξητικές τάσεις, στοιχείο που είχε προκαλέσει την συγκρότηση ειδικής ομάδας αστυνομικών του τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά της Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, που ασχολούνταν αποκλειστικά με τις δραστηριότητες της συμμορίας και την αναζήτηση στοιχείων για την εξάρθρωσή της.

Τα μέλη της σπείρας ήταν από τέσσερις οικογένειες Ρομά στα Άνω Λιόσια, που κινούνταν με νοικιασμένα αυτοκίνητα, προκειμένου να μην εντοπίζονται εύκολα. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 23 άτομα και αναζητούνται ακόμη 7. Πολλοί από τους δράστες είχαν συλληφθεί το 2012 για παρόμοια αδικήματα.

Ενδεικτικό της δράσης τους είναι το γεγονός, πως σε χρονικό διάστημα 10 μηνών, από τα μέχρι στιγμής στοιχεία της έρευνας έχουν ταυτοποιηθεί 6 ληστείες, 66 κλοπές και δύο απάτες, από τις οποίες η συμμορία αποκόμισε περισσότερα από 350.000 ευρώ.

Όπως επισήμαναν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, οι δράστες κατάφερναν να περάσουν στο εσωτερικό των σπιτιών τους για τον «τεχνικό έλεγχο», που θα γλίτωνε τους ιδιοκτήτες από υπερχρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος.

Στη συνέχεια, με διάφορες προφάσεις, τους κρατούσαν απασχολημένους ή τους εγκλώβιζαν, μετακινώντας διάφορες ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας, για να μην είναι εύκολη η ήδη προβληματική-λόγω ηλικίας- μετακίνησής τους σε άλλους χώρους του σπιτιού, όπου οι συνεργοί τους αναζητούσαν χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα.

Και πως πετύχαιναν την απεμπλοκή για να μη τους καταλάβουν τα θύματα και ζητήσουν βοήθεια κείνες τις ώρες; «Δεν έχω μαζί μου το μπλοκ των αποδείξεων! Πάω λίγο κάτω να το φέρω από το αυτοκίνητο», έλεγαν και στη συνέχεια εξαφανίζονταν με τα κλοπιμαία στην τσέπη.

Μερικές φορές εμφανίζονταν και ως… συντηρητές ανελκυστήρων, υπάλληλοι της εταιρείας φυσικού αερίου και κάποιες άλλες ως πωλητές λουλουδιών ή προσέφεραν δωρεάν ανθοδέσμες, δήθεν προσφορά γνωστών ανθοπωλείων!

Keywords
Τυχαία Θέματα