Διαμαρτυρίες για τον ΦΠΑ από γονείς σε απόγνωση

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη στο αμφιθέατρο της Λεοντείου Σχολής Πατησίων οι γονείς των παιδιών, που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να δηλώσουν ότι η απόφαση για επιβολή 13% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση τους βρίσκει κάθετα αντίθετους.

«Τεχνάσματα και έλλειψη σεβασμού» από την κυβέρνηση

Τουλάχιστον 500 γονείς έδωσαν το «παρών» στο κάλεσμα της «Συντονιστικής Επιτροπής Συλλόγων Γονέων

Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας».

Της Κωνσταντίνας Γιαννακοπούλου

Ο πρόεδρος της Ιωακείμ Καλλιβρούσης αποκάλεσε «τέχνασμα» τον διαχωρισμό των ιδιωτικών σχολείων από τα φροντιστήρια, καθώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επιβάλει στα πρώτα ΦΠΑ 13% και στα δεύτερα 6%, ενώ χαρακτήρισε «έλλειψη σεβασμού» τη σχετική απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη. Από τη συγκέντρωση δεν θα μπορούσαν, φυσικά, να λείπουν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ιδιωτικών εκπαιδευτικών και οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, που τονίζουν ότι βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Το ιδιωτικό σχολείο είναι «ανάγκη όχι πολυτέλεια»

Η κόρη της Ερασμίας Παπαδοπούλου φοιτά στην τρίτη δημοτικού και όπως δηλώνει η ίδια «το ιδιωτικό σχολείο είναι ανάγκη και όχι πολυτέλεια». «Εργάζομαι στον ιδιωτικό τομέα, χωρίς ωράρια, αν το παιδί μου σχολάσει στη μία ποιός θα το πάρει από το σχολείο; Απολογούμαι γιατί έχω επιλέξει να έχει το παιδί μου συγκεντρωμένες τις ξένες γλώσσες και τις αθλητικές δραστηριότητες. Με τιμωρεί το κράτος, γιατί επέλεξα να έχω ασφάλεια και φύλαξη για το παιδί μου, κάτι που δεν μπορεί να μου προσφέρει ένα δημόσιο σχολείο. Με τιμωρεί, γιατί επέλεξα να επικοινωνώ με τον δάσκαλο της κόρης μου, με τιμωρεί γιατί έχω επιλέξει ποιοτική εκπαίδευση», μας λέει η κα Παπαδοπούλου αγανακτισμένη και κλείνοντας, ανέφερε: «Τα κενά του κράτους τα καλύπτει η ιδιωτική εκπαίδευση και το τίμημα είναι βαρύ. Θέλουν να βάλουν φόρο στη γνώση. Αν πάρουμε τα παιδιά μας και τα στείλουμε στα δημόσια σχολεία οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές τόσο για τις οικογένειες μας, όσο και για τη δημόσια παιδεία, καθώς η οποιαδήποτε αύξηση μαθητών θα χειροτερεύσει περαιτέρω τη ποιότητα της δημόσιας εκπαίδευσης».

«Δεν θα ανοίξουμε την κερκόπορτα στον ΦΠΑ»

«Είμαστε άνθρωποι της μεσαίας τάξης. Έχουμε στην επιτροπή ανθρώπους από επαρχιακές πόλεις, αλλά και από γειτονιές της Αττικής, που σαφώς δεν μπορούν να τοποθετηθούν στα υψηλά οικονομικά στρώματα, όπως το Κερατσίνι, το Περιστέρι, ο Βύρωνας, η Ηλιούπολη», συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο κ. Καλλιβρούσης. Η επιτροπή εκπροσωπεί συλλόγους γονέων περίπου 150 σχολείων, ενώ συνολικά στα 240 ιδιωτικά σχολεία της χώρας φοιτούν 85.000 μαθητές. «Το μέσο κόστος, που έχει ένα παιδί για το κράτος στο δημόσιο σχολείο, σύμφωνα με την έρευνα του ΕΔΕΑ είναι 6.000 ευρώ ανά μαθητή. Αν αυτό το πολλαπλασιάσουμε με το 85.000 ουσιαστικά βοηθάμε τον κρατικό προϋπολογισμό να γλυτώσει 500 εκατ. ευρώ», λέει ο 50χρονος κ. Καλλιβρούσης, ενώ τέλος επισήμανε: «Η επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι ‘’κερκόπορτα’’, κανείς δεν μας εγγυάται ότι στο μέλλον δεν θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις. Εμείς αυτή την πόρτα θα την κρατήσουμε κλειστή. Λέμε στα παιδιά μας να είναι συνεπή στις υποχρεώσεις τους, στα λόγια, στις πράξεις τους, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας δεν είναι».

«Ανατρέπεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός»

Στη συγκέντρωσή τους οι γονείς τόνισαν ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ, καθώς θεωρούν πως οι συγκεκριμένες αποφάσεις είναι «παράνομες και αντισυνταγματικές». «Θα διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, αν η κυβέρνηση δεν καταργήσει τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση», επισήμαναν χαρακτηριστικά.

Τα νέα δεδομένα ανατρέπουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό, φέροντας σοβαρά προβλήματα στις οικογένειες των παιδιών, που φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με τη κα Δήμητρα Αναγνώστου, πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων: «Ακόμα και το 13% να ισχύσει, για μία οικογένεια με δύο παιδιά, η επιβάρυνση θα είναι της τάξεως των 2000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν, καθώς η πλειονότητα των γονέων που πηγαίνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικά σχολεία ανήκουμε στη μεσαία τάξη η οποία έχει υπερφορολογηθεί».

Πολλά παιδιά θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολείο

«Πολλοί εκ των γονέων δεν θα αντέξουν αυτή την οικονομική επιβάρυνση, και θα αναγκαστούν να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον στα παιδιά τους στη μέση της σχολικής χρονιάς», ισχυρίζεται η κα Δήμητρα Τσούγια. «Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την επιλογή μας και το δικαίωμα που έχουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας πολύπλευρη μόρφωση. Είναι μια επιλογή που αναγκαζόμαστε να κάνουμε, οφείλεται στην αποδυνάμωση της δημόσιας εκπαίδευσης και όχι σε κάποια ελιτίστικη νοοτροπία, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί στο δημόσιο λόγο το τελευταίο διάστημα. Η πλειοψηφία των γονέων που στέλνουμε τα παιδιά μας σε ιδιωτικό σχολείο, ανήκουμε στη μεσαία τάξη, δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ και στερούμαστε πάρα πολλά για να τους προσφέρουμε το αυτονόητο, το καλύτερο για τη ζωή τους», μας δήλωσε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα πληγεί η ελίτ, αλλά η μεσαία τάξη»

Σε μία ξεχωριστή κατηγορία σχολείων ανήκει η Λεόντειος, όπως μας λέει η Γενική διευθύντρια του σχολείου της Νέας Σμύρνης Κατερίνα Μουζάκη, καθώς εκεί φοιτούν πάρα πολλά παιδιά δωρεάν ή με σημαντικές εκπτώσεις στα δίδακτρα: «Δεν απευθυνόμαστε στους εύπορους, απευθυνόμαστε στη μεσαία τάξη και εξυπηρετούμε γονείς, που θέλουν τα παιδιά τους να είναι σε ένα σχολείο προστατευμένο, ελεγμένο και με διευρυμένο ωράριο. Αυτοί οι γονείς θα πληγούν πάρα πολύ με αυτό το μέτρο και δεν θα είναι οι μόνοι. Μεγάλος είναι ο προβληματισμός και για τους εκπαιδευτικούς, γιατί αν υπάρξει μεγάλη φυγή παιδιών αναγκαστικά θα μειωθούν τα τμήματα, γεγονός που συνεπάγεται μείωση προσωπικού». Τέλος, όσον αφορά στα παιδιά η κα Μουζάκη μας δήλωσε: «Το να αλλάζει ένας μαθητής σχολικό περιβάλλον στα μέσα της χρονιάς είναι τελείως αντιπαιδαγωγικό. Η προσαρμογή για το παιδί θα είναι πολύ δύσκολη, όπως δύσκολο θα είναι και να κατανοήσει για ποιούς λόγους τού συμβαίνει κάτι τέτοιο».

Οι θέσεις της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του κυβερνητικού «στρατοπέδου», ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τόνισε, πριν λίγες ημέρες, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ: «Υποχρέωση της Πολιτείας είναι να διασφαλίσει το δικαίωμα της μόρφωσης σε όλα τα παιδιά, που σημαίνει να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο. Εκεί θα κριθούμε, και όχι στις πενταροδεκάρες του 6% ή του 13%». Η τοποθέτηση αυτή πυροδότησε πολλές αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο αρμόδιος υπουργός να δηλώσει πως οι «’’πενταροδεκάρες’’ ήταν σχήμα λόγου».

Η Νέα Δημοκρατία ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική και κάνει λόγο για «κολλητική μετάλλαξη στην Αριστερά», σημειώνοντας εμφατικά: «Μετά τον κ. Τσίπρα, ακολουθεί τώρα ο υπουργός Παιδείας κ. Φίλης. Έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίζει “πενταροδεκάρες” τους φόρους που επιβάλλει στην κάθε ελληνική οικογένεια για τη μόρφωση των παιδιών της. Αβάσταχτοι φόροι και “κουβέντες της πενταροδεκάρας” είναι πρόκληση για όλους τους Έλληνες». Απαντώντας το υπουργείο Παιδείας τόνισε ότι «είναι υποχρεωμένο να προστατεύει το δικαίωμα στη μόρφωση όλων των παιδιών. Να υπερασπίζεται το δημόσιο σχολείο και να εποπτεύει την ιδιωτική εκπαίδευση. Αυτό φαίνεται ότι δεν αρέσει στη Νέα Δημοκρατία. Τους κατανοούμε γιατί περνάνε δύσκολες ώρες και αναγκάζονται να παίζουν με σχήματα λόγου και να επινοούν, ακόμη και για δευτερεύοντα ζητήματα, φτηνές αντιπαραθέσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα