Αστυνόμευση με… δωρεές εφοπλιστών! «Δραματικές» οι επιπτώσεις της οικονομικής «ασφυξίας» στα Σώματα Ασφαλείας

Με καύσιμο τις δωρεές εφοπλιστών «πατάει γκάζι» η Ελληνική Αστυνομία! Ένας από τους πιο γνωστούς οικονομικούς παράγοντες του τόπου ήταν αυτός, που βλέποντας και διαβάζοντας εκτενή ρεπορτάζ-αλλεπάλληλα στην «Αττική freepress»-για τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής «ασφυξίας» στα μέσα της Αστυνομίας, αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Με 80.000 ευρώ, που δώρισε, έβαλε ρόδες για να τρέξουν τα περιπολικά και οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ! Επισκευάστηκαν, δηλαδή, περίπου 300 μοτοσικλέτες και 60 περιπολικά της Άμεσης Δράσης, δηλαδή

της ομάδας πρώτης ανταπόκρισης του λεκανοπεδίου της Αττικής. Όλοι πλέον γνωρίζουν, αλλά το βιώνουν οι ίδιοι οι αστυνομικοί που υπηρετούν σ’ αυτές τις μονάδες πρώτης γραμμής, ότι το ταμείο της ΕΛ.ΑΣ. είναι μείον και ότι το Σώμα ευελπιστεί να ανταποκριθεί στο έργο του με την οικονομική συμπαράσταση εύπορων Ελλήνων, κάποιοι από τους οποίους έχουν ανταποκριθεί θετικά στα σημεία των καιρών.

Οι περισσότερες υπηρεσίες έχουν χάσει πάνω από το 55% των τροχοφόρων τους

Το ζήτημα της έλλειψης πόρων για την επισκευή μηχανών και περιπολικών εξελίσσεται σε μείζον πρόβλημα για την Αστυνομία, με τις περισσότερες Υπηρεσίες να έχουν χάσει κατά μέσο όρο πάνω από το 55% των οχημάτων τους και να εμφανίζουν αδυναμία να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις αστυνόμευσης και ασφάλειας.

Μετά την παρέμβαση εφοπλιστή, η Διεύθυνση Άμεσης Δράσης έχει πάνω από 800 «ετοιμοπόλεμες» μοτοσικλέτες και περισσότερα από 120 περιπολικά αυτοκίνητα. Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία διαθέτει στο στόλο της, περίπου 1.300 μοτοσυκλέτες και 180 περιπολικά, δηλαδή, εκτός… υπηρεσίας βρίσκονται, ακόμη, περίπου 400 μηχανές και 50 περιπολικά. Τους μήνες του καλοκαιριού κινούνταν μόλις 480 μοτοσυκλέτες και 75 περιπολικά, εξαιτίας της έλλειψης οικονομικών πόρων, ενώ τα περιπολικά είναι ηλικίας άνω των 15 ετών και έχουν καταγράψει 200.000-400.000 χιλιόμετρα.

Το μηνιαίο κόστος επισκευών ανέρχεται στα 100.000 ευρώ

Το μηνιαίο κόστος συντήρησης των παραπάνω οχημάτων κυμαίνεται στα 100.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που η «ηλικία» και η καθυστέρηση των σέρβις έχουν επιφέρει σοβαρές βλάβες, όπως κάψιμο κινητήρων και σπάσιμο των σασμάν. Ο αριθμός των περιπολιών δεν έχει αλλάξει, ούτε έχει μειωθεί, όμως πραγματοποιείται με τις ίδιες μηχανές και τα ίδια περιπολικά, οι κινητήρες των οποίων δεν «σβήνουν» σε κάθε αλλαγή βάρδιας και σύντομα θα παρουσιάσουν και αυτά παρόμοιες βλάβες ακινητοποίησης.

Για να λυθεί πιο δραστικά το θέμα της αποτελεσματικής ΔΙΑΣ, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. κοιτάζουν προς τη… ΔΕΛΤΑ. Με δεδομένο ότι τυπικά η μονάδα αυτή δεν έχει διαλυθεί, ακόμη, όταν οι 245 αστυνομικοί, που την στελέχωναν, πάρουν φύλλο πορείας, θα διαμοιραστούν και κάποια από τα μέσα της. Από τις 190 μηχανές της ΔΕΛΤΑ, οι λίγες μεγάλου κυβισμού, θα χρησιμοποιηθούν από τη ΔΙ.ΑΣ., ενώ τα περισσότερα «παπάκια» θα πάνε στα τμήματα.

Δεν είναι όμως μόνο η ΔΙΑΣ και τα περιπολικά, που «μένουν από ρευστό»! Οι υπηρεσίες της Ασφάλειας Αττικής και τα τμήματα Ασφαλείας διαθέτουν περίπου 1.200 τροχοφόρα, εκ των οποίων 410 επιβατικά, 350 μοτοσυκλέτες και 460 ειδικών δράσεων. Από αυτά σχεδόν το 50% είναι ακινητοποιημένα! Επισκευάζεται κατά τακτά χρονικά διαστήματα το 20%, αλλά ήδη έχει προβλήματα το ίδιο ποσοστό από τα υπόλοιπα οχήματα, που κινούνταν στο μεσοδιάστημα για να καλύψουν τις ανάγκες των υπηρεσιών! Σχεδόν το 70% αυτών των οχημάτων, ηλικίας άνω της δεκαετίας, έχουν «γράψει» στα κοντέρ άνω των 300.000 χιλιομέτρων.

Σκέψεις ακόμη και για αγορά πετρελαιοκίνητων με… leasing!

Κάποια στιγμή έπεσε στο τραπέζι η ιδέα αγοράς οχημάτων με πετρελαιοκίνηση νέας τεχνολογίας, μέσω… leasing, ωστόσο οι όροι των εταιρειών, κάποια σχετικά νομοθετήματα για τις προμήθειες και οι αγκυλώσεις του συστήματος απέτρεψαν την όποια προσπάθεια υλοποίησής της. Παρόμοια προβλήματα ακινητοποίησης των τροχοφόρων τους, ελλείψει οικονομικών πόρων για τη συντήρησή τους, αντιμετωπίζουν οι αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας και ενδεικτικό είναι πως χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη οξύτητα οι ανακοινώσεις κατά καιρούς ακόμη και των συνοριοφυλάκων, που καλούνται να κάνουν περιπολίες στη συνοριογραμμή και απέναντι στα οργανωμένα κυκλώματα διακινητών, με οχήματα που δεν πληρούν στοιχειώδεις προδιαγραφές.

Που θα πάνε οι αστυνομικοί της ΔΕΛΤΑ

Με δεδομένη την αναφορά της ΔΕΛΤΑ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην ΟΠΚΕ θα καταλήξουν οι 100 από τους 240 αστυνομικούς της ομάδας, που μένουν υπηρεσιακά «άστεγοι» μετά τη τελευταία απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης να την καταργήσει. Παρότι από τα στελέχη της ομάδας ζητήθηκαν δηλώσεις προτίμησης για μετάβαση σε ΟΠΚΕ (Ομάδες Πρόληψης Καταστολής Εγκλήματος), ΜΑΤ και ΔΙΑΣ, η κατανομή πρόκειται να είναι η ακόλουθη:

– 100 στην ΟΠΚΕ

– 80 έως 100 σε ΜΑΤ- ΥΜΕΤ

– 40 με 60 στη ΔΙΑΣ

Σε όλες τις περιπτώσεις θα προηγηθεί η συγκρότηση επιτροπών αξιολόγησης και το πέρασμα από το στάδιο της προβλεπόμενης εκπαίδευσης πριν από την ένταξη ενός εκάστου σε κάποια από τις τρεις υπηρεσίες. Το βάρος πρόκειται να δοθεί στην ΟΠΚΕ, καθώς σχεδιάζεται η δημιουργία άλλων 10 ομάδων, κοντά στις 20, που ήδη λειτουργούν, ώστε να διατεθούν στη μάχη κατά της εγκληματικότητας, με βασικότερο σημείο εστίασης και ενδιαφέροντος τα Δυτικά Προάστια της Αττικής, οι πολίτες των οποίων δοκιμάζονται καθημερινά από προβλήματα, τα οποία καθιστούν δύσκολη την καθημερινότητά τους στο ζήτημα της ασφάλειας.

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα