Ηλεκτρονική συνταγο… κατάρρευση!

-Έπεσε την περασμένη εβδομάδα το σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΣ) λόγω τεχνικών προβλημάτων, κάτι που οδήγησε και πάλι στη χειρόγραφη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Με πορεία σε «ναρκοπέδιο» μπορεί να παρομοιάσει κανείς τους πρώτους μήνες λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς «σκάνε» σαν νάρκες τα προβλήματα, το ένα μετά το άλλο. Νέο κρούσμα η κατάρρευση του πολυδιαφημισμένου συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΗΣ) την περασμένη εβδομάδα.

Γ. Βουδούρης: Σε λειτουργία τη Δευτέρα 21 Μαΐου

το νέο σύστημα της ΗΣ

Σύμφωνα με όσα τόνισε ο ΕΟΠΥΥ και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ), το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης κατέρρευσε λόγω τεχνικών προβλημάτων και αρχικά ανακοινώθηκε ότι διακόπτεται προσωρινά έως και τις 13 Μαΐου. Εν συνεχεία, η ΗΔΙΚΑ ενημέρωσε ότι η διαδικασία συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ θα γίνεται χειρόγραφα και θα επανέλθει σε κανονική λειτουργία στις 14 του μήνα. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατόν και όποιος έμπαινε στην ιστοσελίδα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, διάβαζε πως «η νέα διαδικτυακή εφαρμογή τίθεται σε πιλοτική λειτουργία σήμερα 14/05/2012 και θα ξεκινήσει σε κανονική λειτουργία από την Τετάρτη 16/05/2012». Η νέα εφαρμογή τέθηκε σε ισχύ, ωστόσο είχε πολλά προβλήματα και «έπεφτε» πολύ συχνά, γεγονός που οφειλόταν στις διορθώσεις που έκανε η ΗΔΙΚΑ. Το όλο «μπέρδεμα», που «εξόργισε» γιατρούς και φαρμακοποιούς, προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμου Βουδούρη, οποίος καθησύχασε για τη λειτουργία του συστήματος, λέγοντας πως «την ερχόμενη Δευτέρα 21 Μαΐου θα τεθεί σε λειτουργία το νέο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».

ΗΔΙΚΑ: Έως και 8 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα με το νέο σύστημα

Από την πλευρά της η ΗΔΙΚΑ απέστειλε επιστολή προς τους γιατρούς, με την οποία τους δίνει αναλυτικές οδηγίες χρήσης του νέου συστήματος. Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Βλάσης Σφυρόερας θεωρεί ότι «η νέα εφαρμογή παρέχει τη δυνατότητα καταχώρησης και της μονάδας από την οποία γίνεται η συνταγογράφηση», κάτι που θα συνδράμει στον καλύτερο δυνατό έλεγχο των γιατρών. Επιπλέον, διευκολύνει τους γιατρούς, αφού δίνεται η δυνατότητα αντιγραφής προηγούμενης συνταγής για ασθενείς με χρόνια νοσήματα, που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή. Σύμφωνα με τον κ. Σφυρόερα, «το νέο σύστημα μπορεί να “σηκώσει” έως και 8 εκατομμύρια συνταγές τον μήνα, όταν κατά μέσον όρο γράφονται 5 εκατ. συνταγές». Υπενθυμίζεται πως η ιστοσελίδα του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων έχει γίνει στο πρόσφατο παρελθόν «στόχος» οργανωμένων και συντονισμένων επιθέσεων από χάκερς. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι από τον ΕΟΠΥΥ επισημαίνουν πως «ο Οργανισμός λειτουργεί επ’ ωφελεία του γενικού συμφέροντος και μόνο τυχαίες δεν είναι οι επιθέσεις που δέχεται».

ΙΣΑ: Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ βλάπτει σοβαρά την υγεία!

Στον αντίποδα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) ασκεί σφοδρή κριτικ

Keywords
Τυχαία Θέματα