Η κρίση… πάει φροντιστήριο

Η κρίση, όπως ήταν φυσικό, «εισέβαλε» και στις αίθουσες των φροντιστηρίων, απειλώντας και την προετοιμασία των μαθητών για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο, ακόμη και εν μέσω κρίσης, χαρακτηριστικό της ελληνικής οικογένειας είναι να προσφέρει στο παιδί τις απαραίτητες γνώσεις-«εφόδια» για το μέλλον. Γι’ αυτό και το φροντιστήριο είναι κάτι που δε θα το εντάξει στο γενικότερο πλαίσιο περικοπών των δαπανών του οικογενειακού προϋπολογισμού, παρόλο που μπορεί να κοστίζει μέχρι και

χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μοσχολιός

Οι πρώτοι που επλήγησαν από την κρίση είναι οι κατ’ οίκον καθηγητές, που παραδίδουν ιδιαίτερα μαθήματα στα παιδιά. Πολλές οικογένειες, μη μπορώντας να αντέξουν οικονομικά τα έξοδα των ιδιαίτερων μαθημάτων, στέλνουν τα παιδιά τους στα ομαδικά φροντιστήρια, όπου προφανώς τα έξοδα είναι λιγότερα. Από την άλλη πλευρά πάντως παρατηρείται το φαινόμενο ορισμένα παιδιά να εγκαταλείπουν τα φροντιστήρια. Πρόκειται για μαθητές, που δεν έχουν ως στόχο να διεκδικήσουν μια θέση σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ της χώρας και απλά θέλουν να λάβουν το απολυτήριο. Σε αυτές τις περιπτώσεις το φροντιστήριο θεωρείται «πολυτέλεια».

ΟΕΦΕ: Μείωση μέχρι 20% στον αριθμό των μαθητών

Παρά το γεγονός, ότι τα οικονομικά βάρη χιλιάδων οικογενειών είναι «δυσβάσταχτα», ο αριθμός των μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα στα φροντιστήρια δεν έχει μειωθεί σημαντικά. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), η πτώση στον αριθμό των μαθητών που παρακολουθούν φροντιστήριο υπολογίζεται στο 10%-20%. Σύμφωνα με τους φροντιστές, παρατηρείται μια μικρή μείωση κυρίως στις γυμνασιακές τάξεις. Μεγαλύτερη διαρροή μαθητών υπάρχει στην Α' Λυκείου, μικρότερη στη Β' Λυκείου και σχεδόν καθόλου στη Γ' Λυκείου. Να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή 2.300 φροντιστήρια λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα, με τα 750 να βρίσκονται στην Αθήνα. Περίπου 150.000 μαθητές παρακολουθούν μαθήματα σε φροντιστήρια κάθε χρόνο, ενώ 20.000 είναι οι εργαζόμενοι στα φροντιστήρια.

Αιτία της μικρής πτώσης των μαθητών στα φροντιστήρια αποτελεί και το ότι πολλά φροντιστήρια έχουν προχωρήσει ήδη σε μειώσεις, ενώ την ίδια στιγμή άλλα φροντιστήρια προτίθενται να μειώσουν τις τιμές των διδάκτρων μέσα σε αυτόν τον μήνα, που συγκροτούνται τα θερινά τμήματα. Με αυτόν τον τρόπο οι ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων σε όλη τη χώρα θέλουν να διευκολύνουν τις οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Τα δίδακτρα κάθε χρόνο διαμορφώνονται από τα κατά τόπους σωματεία των φροντιστών. Ωστόσο, η σύσταση της Ομοσπονδίας μας είναι τα σωματεία να αφουγκραστούν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Κωνσταντίνος Πετρόπουλος. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι ο Σύλλογος Φροντιστών Αττικής (Σ.Ε.Φ.Α) έχει ήδη προχωρήσει φέτος σε μείωση των διδάκτρων σε σχέση με πέρυσι κατά 20%.

*Ενδεικτικός πίνακας τιμών ανά τάξη

Τάξη2011-20122010 – 2011Α’ Γυμνασίου1.410 €1.760 €Β’ Γυμνασίου2.220 €2.610 €Γ’ Γυμνασίου2.350 €2.650 €Α’ Λυκείου3.120 €3.470 €Β’ Λυκείου
Keywords
Τυχαία Θέματα