Ιερόδουλες και πελάτες φορείς της ασθένειας και η κοινωνία «άρρωστη»

Δεκαέξι νεαρές γυναίκες, φορείς του AIDS, στη φυλακή, άλλες τόσες υπόδικες, 6000 κατατρομαγμένοι άνδρες και μια κοινωνία σε ηθικό ξεπεσμό ήταν ο τραγικός απολογισμός της υπόθεσης «υγειονομική βόμβα», που ξέσπασε προεκλογικά. Η κοινωνία αποσβολωμένη παρακολούθησε τις αρχές -που γνώριζαν πως οι γυναίκες αυτές εκδίδονταν παρά τη θέλησή τους- να τις διαπομπεύει και τελικώς να τις φυλακίζει.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Η τελευταία εξέλιξη στο σήριαλ «υγειονομική βόμβα» διαδραματίστηκε την περασμένη Τετάρτη, όταν βρέθηκαν θετικοί στον ιό

του ΑIDS πέντε από τους εκατό άνδρες, που είχαν σεξουαλικές επαφές με ιερόδουλες-φορείς του ιού και εξετάστηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, οι ιερόδουλες που έχει διαπιστωθεί ότι είναι φορείς του HIV είναι μέχρι στιγμής 31 εκ των οποίων οι 30 εντοπίστηκαν σε υπαίθριους χώρους. Την ίδια ώρα στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν μέχρι εκείνη τη στιγμή τηλεφωνήσει πάνω από 6.000 άτομα, ενώ ο αριθμός όσων απευθύνονται σε ιδιωτικά κέντρα, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από τον ιό, έχει δεκαπλασιαστεί.

Σε 8 μήνες 85 φορείς του ιού

Σοκ προκαλεί η αποκάλυψη του υπουργείου Υγείας ότι από τις 15 Σεπτεμβρίου του 2011 έως και σήμερα οι κινητές μονάδες του ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν εξετάσει περισσότερα από 24.000 άτομα (πιάτσες ιερόδουλων και χρηστών) και έχουν γίνει 1.180 αιμοληψίες, από τις οποίες 85 έχουν βρεθεί θετικές στον ιό HIV. Σε ανακοίνωσή της η Αρμόδια Αρχή αναφέρει πως: «Μέχρι στιγμής το πρόγραμμα δρόμου (για μετανάστες και εκδιδόμενα άτομα) έχει προσεγγίσει 4.500 μαγαζιά αλλοδαπών και Ελλήνων και 417 οίκους ανοχής και ένα μεγάλο αριθμό ατόμων που εμπλέκονται στην παράνομη πορνεία και δρουν στους δρόμους (1.117 εκδιδόμενες γυναίκες), όπου έχει μοιραστεί ενημερωτικό υλικό και έχει δοθεί ενημέρωση σχετικά με τη δράση των κινητών μονάδων του ΚΕΕΛΠΝΟ στις πλατείες Καραϊσκάκη, Ομονοίας, Βικτώριας και Αμερικής».

Αυτή τη στιγμή, όπως διευκρινίζει η πρόεδρος του ΣΕΠΕ (Σωματείο Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδος) Δήμητρα Κανελλοπούλου, από τις 1.200 εκδιδόμενες μόνο οι 300 είναι Ελληνίδες και πρέπει οι πελάτες, όποτε έχουν αμφιβολίες, να ζητούν τα βιβλιάρια των εκδιδόμενων επί πληρωμή γυναικών: «Μέχρι το 1999 υπήρχαν 100 κτίρια στην Αθήνα, τα οποία ήταν νόμιμα, όσον αφορά τις άδειες εγκατάστασης. Δεν υπήρχε κοπέλα χωρίς χαρτιά μέσα. Σήμερα υπάρχουν 600 οίκοι ανοχής, από τους οποίους με άδεια είναι ελάχιστοι. Ούτε καν δέκα».

Τα θύματα στη φυλακή, οι θύτες υπό προστασία

Από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα πλήρη στοιχεία και οι φωτογραφίες των γυναικών που βρέθηκαν θετικές στον ιό του AIDS, ξέσπασε σάλος σχετικά με τη νομιμότητα της πράξης αυτής.

Το ΚΕΘΕΑ και Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με ανακοινώσεις τους καταδικάζουν το γεγονός, το θεωρούν απάνθρωπο, παράνομο και κατάφωρη παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και του ιατρικού απορρήτου. Οι αντιδράσεις δεν αφορούσαν μόνο στο γεγονός ότι οι κοπέλες ήταν ασθενείς, αλλά και στο ότι κατά πάσα

Keywords
Τυχαία Θέματα