Η κυβέρνηση «πνίγεται» σε… μια γουλιά κρασί! Έκανε πίσω, μειώνοντας την επιβάρυνση ανά λίτρο

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των οινοποιών και όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα παραγωγής του κρασιού, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει ένα «βήμα» πίσω, μειώνοντας (από τα 0,40 € στα 0,20 €) την επιβάρυνση ανά λίτρο. Το θέμα έφτασε στο Ευρωκοινοβούλιο με επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου, ενώ οι οινοπαραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, προεξοφλώντας ότι το κράτος δεν πρόκειται να «πιάσει» τον εισπρακτικό στόχο των 110 εκ. ευρώ.

Ο «συναγερμός», που σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης, όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε την επιβολή

τέλους στο κρασί, ακόμη δεν έχει σιγήσει. Περίπου 200.000 αμπελουργοί, 700 οινοποιοί και 20.000 εργαζόμενοι στην παραγωγή κρασιού δήλωσαν αιφνιδιασμένοι, προαναγγέλλοντας μείωση κατανάλωσης, μείωση φορολογικών εσόδων, μείωση θέσεων εργασίας και αύξηση της φοροδιαφυγής και της ανεξέλεγκτης διακίνησης χύμα κρασιού.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γιώργος Σκούρας βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στη Βουλή, επιδιώκοντας την ακύρωση του μέτρου. Το επιχείρημα του κ. Σκούρα κατ’ ουσίαν, είναι πως ο μοναδικός κλάδος της γεωργίας, που εξακολουθεί να ανθίσταται στην κρίση, παρουσιάζοντας εξαγωγές άνω των 63 εκ. € και αύξηση κερδοφορίας 21%, δέχεται μια ισχυρή πίεση, η οποία μειώνει την ανταγωνιστικότητα του στην Ευρώπη, καθώς καμία χώρα (κυρίως χώρα οινοπαραγωγός) δεν επιβαρύνει με πρόσθετους φόρους το κρασί.

– Δηλώνετε αιφνιδιασμένος για την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει το κρασί…

Γ. Σκούρας: «Δεν είχαμε απολύτως καμία ιδέα! Δεν ρωτηθήκαμε καν… Ήταν μεγάλη και ιδιαίτερα δυσάρεστη η έκπληξή μας, όταν ακούσαμε τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, να προαναγγέλλει την εισαγωγή νέου φόρου 30 λεπτών ανά φιάλη στο κρασί ως ισοδύναμο της επιβολής ΦΠΑ στην Εκπαίδευση. Κάτι τέτοιο αντιλαμβάνεστε δημιουργεί τεράστια προβλήματα στον κλάδο μας».

– Τι συνέπειες φοβάστε ότι θα έχει ένα τέτοιο μέτρο;

Γ. Σκούρας: «Θα φέρει τα οινοποιεία στα όρια της καταστροφής. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι σήμερα έχουμε 150.000 με 200.000 αμπελουργούς, περίπου 700 οινοποιεία σε όλη τη χώρα και τις οικογένειες 20.000 εργαζομένων, που ζουν από τη συγκεκριμένη αγορά του κρασιού. Το μοναδικό κομμάτι της γεωργίας, που είναι αυτή τη στιγμή υγιές και μάλιστα έντονα εξωστρεφές. Η φορολόγηση θα χτυπήσει βάρβαρα το κρασί και όσους ζουν από αυτό».

– Τριάντα ή δεκαπέντε λεπτά στη φιάλη, λέει ο υπουργός, δεν είναι πολλά…

Γ. Σκούρας: «Στην αγορά σήμερα υπάρχουν συσκευασίες, ασκοί κρασιού, των 5 και 10 λίτρων προς 1 ευρώ το λίτρο. Με επιβάρυνση 40 λεπτών το λίτρο, αντί για 10 € ο καταναλωτής θα πληρώνει 14 €, αλλά και με τη μισή επιβάρυνση θα πληρώνει 12 €. Τι μπορεί να εισπράξει από αυτό το ελληνικό κράτος; Πιστεύω ότι το όφελος θα είναι εξαιρετικά μικρό και δεν θα πιάσει τον εισπρακτικό στόχο. Αντιθέτως, μάλιστα, θα υπάρξουν απώλειες, γιατί θα αυξηθούν οι καταναλωτές, οι οποίοι θα στραφούν στο χύμα κρασί, που κινείται χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία φορολόγηση, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις δεν κόβονται καν αποδείξεις ή θα αγοράζουν από κάβες, ζητώντας να μην κοπεί απόδειξη».

– Υπάρχουν στοιχεία για το ύψος της λαθραίας διακίνησης κρασιού στην Ελλάδα;

Γ. Σκούρας: «Αντιστοιχεί περίπου στο 40% του συνολικά διακινούμενου κρασιού. Που θα φτάσει με ένα τέτοιο μέτρο; Στο 60% και 70%. Επιπλέον, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη παραγωγική χώρα της Ε.Ε., που θα έχει επιβάλει αντίστοιχο φόρο στο κρασί. Το κρασί αποτελεί γεωργικό προϊόν και από αρχαιοτάτων χρόνων αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού τραπεζιού. Μετά την επιβολή των capital controls και των απίστευτων αντιαναπτυξιακών περιορισμών, που αυτά επέβαλαν στον κλάδο μας η επιβολή του φόρου αυτού θα δώσει τη ‘’χαριστική βολή’’ στο ποιοτικό εμφιαλωμένο ελληνικό κρασί και θα φουντώσει ακόμα περισσότερο την παραοικονομία».

«Δραματικές συνέπειες…»

«Το μέτρο αυτό θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε ένα παραδοσιακό τομέα, που στηρίζει τις αγροτικές περιοχές και στηρίζει σε σημαντικό βαθμό τις τοπικές αγορές», τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου (Comité Européen des Entreprises Vins) κ. Ignacio Sanchez Recarte. Η Comité Européen des Entreprises Vins (CEEV) είναι η πλέον αντιπροσωπευτική ευρωπαϊκή οργάνωση του εμπορίου και της βιομηχανίας οίνου, με μέλη της όλους τους επίσημους φορείς και συνδέσμους οίνου των ευρωπαϊκών χωρών.

Σε επιστολή του προς τους Ευκλείδη Τσακαλώτο, Τρύφωνα Αλεξιάδη και Έλληνες ευρωβουλευτές σημειώνει ότι «η ζημιά από την επιβολή ενός νέου ειδικού φόρου κατανάλωσης, για τις αγροτικές περιοχές, θα είναι δραματική και μόνιμη. Εκτός από αυτό, το μέτρο θα ενισχύσει περαιτέρω την παραοικονομία». «Στο σημερινό ελληνικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης, δεν υπάρχει ειδική φορολογία στο κρασί. Αυτός ο μηδενικός συντελεστής έχει καθιερωθεί όλα αυτά τα χρόνια για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας αυτού του θεμελιώδους κλάδου της ελληνικής αγροτικής οικονομίας, καθώς αποτελείται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις των οποίων η παραγωγή σε μεγάλο βαθμό καταναλώνεται τοπικά», αναφέρει εκτός των άλλων ο Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Επιχειρήσεων Οίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα