Φοροδιαφυγή: Έρευνα στο σπίτι Έλληνα πρώην τραπεζίτη της UBS!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.


Πόλεμο στη φοροδιαφυγή φαίνεται ότι έχει κηρύξει η ελληνική κυβέρνηση σχετικά τον επαναπατρισμό κεφαλαίων, που μεταφέρθηκαν αφορολόγητα στο εξωτερικό.

Οι ελληνικές αρχές στις 4 Ιουλίου εφόρμησαν στην οικία του πρώην στελέχους της UBS και πρώην επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρήστου Σκλαβούνη. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι άνδρες της

αστυνομίας κατέσχεσαν υπολογιστές, έγγραφα και CDs.

Υπάρχουν συντονισμένες κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να αποκαλυφθούν ποιοι κρύβουν αφορολόγητα τα χρήματά τους στις ελβετικές τράπεζες. Ρόλο διαδραματίζουν και οι αρχές της χώρας μας δεδομένου ότι πρόκειται για ένα θέμα που έχει «πληγώσει» τα κρατικά ταμεία.

Ποιος είναι ο Σκλαβούνης

Ο κ. Σκλαβούνης ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα investment banker της UBS στην Ελλάδα. Το 2013 η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά τον διόρισε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπέβαλε την παραίτηση του από το ΤΧΣ τον Μάρτιο του 2015, δυο μήνες μετά την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, δεν αποδόθηκαν κατηγορίες στον κ. Σκλαβούνη ενώ ο ίδιος δεν έχει προβεί σε κάποια δήλωση.

Η βρετανική εφημερίδα υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας καταβάλλει προσπάθειές για να ανακαλύψει τους εύπορους Έλληνες που φοροδιαφεύγουν, με τη συνδρομή σε ελβετικές τράπεζες. Η αύξηση των εσόδων είναι ο πρώτος στόχος ενώ και η ικανοποίηση του κοινού περί δικαίου αισθήματος είναι κάτι που ενδιαφέρει για ευνόητους λόγους το Μέγαρο Μαξίμου.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
Στα σκαριά βρίσκεται από το υπουργείο Οικονομικών νομοσχέδιο που θα δώσει τη δυνατότητα σε Έλληνες που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό, να επαναπατρίσουν τα κεφάλαια στη χώρα μας. Οι ενδιαφερόμενοι θα το πραττουν πληρώνοντας πρόστιμο προκειμένου να μην υπάρξουν κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Οι έρευνες στηρίζονται σε στοιχεία από τον τομέα της UBS στη Γενεύη, που περιέχονταν σε ένα CD, το οποίο πήρε η Γερμανία το 2012 και στη συνέχεια το έδωσαν και στην στην Ελλάδα.

Η επεξεργασία των πληροφοριών είχε ως αποτέλεσμα μια λίστα 1000 υπόπτων για φοροδιαφυγή.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν, ήδη, συμφωνήσει με το ελληνικό κράτος, ώστε να κλείσει οι υποθέσεις τους με την επιβολή προστίμων.

Οι τραπεζίτες της UBS

Οι Financial Times αναφέρουν οι έρευνες εστιάζουν στους τραπεζίτες της UBS, στην οποία εργάστηκε και ο κ. Σκλαβούνης.

Από την πλευρά της UBS, τονίστηκε ότι «οι ελληνικές αρχές δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί τους για την σχετική έρευνα» και αρνήθηκαν να σχολιάσουν κάτι παραπάνω.

Το άρθρο Φοροδιαφυγή: Έρευνα στο σπίτι Έλληνα πρώην τραπεζίτη της UBS! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα