«Εθνική πολιτική με ευρωπαϊκή στόχευση»

Στον Νίκο Καραμάνογλου ([email protected])

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στην «Αττική freepress» η υποψήφια ευρωβουλευτής με την «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» Εύα Καϊλή. Η κα Καϊλή δηλώνει παρούσα στις πολιτικές εξελίξεις, ενώ τονίζει ότι σε αυτές τις εκλογές «απαιτείται ευθύνη και ψήφος ελπίδας και όχι διαμαρτυρίας». Όσον αφορά στο ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς, θεωρεί ότι συνιστά πλέον ένα σύμβολο συνεννόησης

και πολιτικής ωριμότητας, που κατακτήθηκε μετά από μια μακρά περίοδο αυτοκριτικής και αυτοελέγχου.

Συμμετέχετε ως υποψήφια με την «Ελιά-Δημοκρατική Παράταξη» στις Ευρωεκλογές του 2014. Ποιό το κίνητρό σας;

«Ήμουν πάντοτε παρούσα. Κάθε μου επιλογή έχει για βάση της το να έχει και μια προέκταση κοινωνικής αξίας και εθνικού συμφέροντος. Σκέφτομαι και ζω έτσι. Ακόμα και το τελευταίο διάστημα που δραστηριοποιήθηκα ξανά στον ιδιωτικό τομέα, τα φίλτρα μου πάντοτε ήταν να βρίσκω τρόπους πώς το όφελος θα συνδεθεί με το κοινωνικό καλό -είτε μέσα από την πρόταση επενδύσεων, είτε από την ανάπτυξη τομέων και νέων θέσεων εργασία, είτε μέσα από την παραγωγή ωφέλιμων ελληνικών προϊόντων και την ενθάρρυνση της έρευνας στην Χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι δεν ήταν αυτονόητο ότι θα ξαναδραστηριοποιούμουν τόσο άμεσα στην πολιτική. Ωστόσο, το να συμμετέχω μέσα από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης, ήταν μια συνθήκη οικεία και γνώριμη. Σε αυτό το πεδίο δοκίμασα και δοκιμάστηκα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση και οι συμπολίτες μου με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους για αυτόν τον λόγο. Άλλωστε, το ευρωψηφοδέλτιο της Ελιάς-Δημοκρατικής Παράταξης είναι πλέον και ένα σύμβολο συνεννόησης και πολιτικής ωριμότητας, που πιστεύω ότι κατακτήσαμε μετά από μια μακρά περίοδο αυτοκριτικής και αυτοελέγχου. Είναι ο κοινός τόπος που ξανασυναντιόμαστε, γιατί τώρα δεν πρέπει να λείπει κανείς. Κι αυτές οι Ευρωεκλογές ίσως να είναι και οι πιο καθοριστικές από κάθε άλλη αναμέτρηση των τελευταίων ετών».

Θα φύγετε από την κυβέρνηση; 10% δεν πιάνετε όπως όλα δείχνουν.

«Τα εκβιαστικά διλήμματα μας έχουν πληγώσει πολύ και πολλές φορές. Η πραγματικότητα θέτει διλήμματα όμως που ευχάριστα δεν είναι. Σε αυτά απαιτείται ευθύνη και ψήφος ελπίδας και όχι διαμαρτυρίας. Αυτό ζητείται. Κάναμε όλοι πίσω τους εγωισμούς μας και έβαλαν μπροστά τους νέους. Το άθροισμα των αποτελεσμάτων των τριπλών εκλογών, αν δεν είναι σταθερότητα, τότε, δημοκρατία έχουμε, θα το αντιμετωπίσουμε ανάλογα. Αν παρόλα αυτά σταθούμε όσο καλά φαίνονται τα αποτελέσματα στις Δημοτικές και Περιφερειακές, στον κορμό της Ελιάς δηλαδή που είναι το Πασόκ, τότε οφείλουμε σεβασμό στον κόσμο, σταθερότητα και ανάληψη ευθύνης. Να μείνουμε να δουλέψουμε και να γίνουν εθνικές εκλογές στην ώρα τους επιτέλους, και έχοντας περάσει και αυτόν τον κάβο».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες στην ευρω-ατζέντα σας;

«Τα τελευταία χρόνια συνειδητοποιήσαμε με τον πιο σκληρό τρόπο ότι οι Βρυξέλλες είναι το νέο κέντρο βάρους των εθνικών πολιτικών. Ευρύτερη επιδίωξη πρέπει να είναι μια εθνική πολιτική με ευρωπαϊκή στόχευση και η Ευρωπαϊκή προοπτική με άξονα τις πραγματικότητες των κρατών-μελών της ΕΕ. Δηλαδή το πώς τα όργανα της ΕΕ θα ξανασυνδεθούν με τις ανάγκες των λαών που αντιπροσωπεύουν και πρέπει να υπηρετούν.

Προσωπικά, η πορεία μου και η πολιτική μου εμπειρία, ως βουλευτής και ως μέχρι προσφάτως Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, αλλά και ως εργαζόμενη στον ιδιωτικό τομέα, μου επιτρέπει να νιώθω εξοικειωμένη με θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καινοτομιών. Ως Διεθνολόγος παρακολουθώ και αναλύω επιστημονικά τα Διεθνή και τα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Ως Δημοσιογράφος προσπαθώ να διαβάζω “ανάμεσα στις γραμμές” τις προθέσεις και τις προτεραιότητες, με σκεπτικισμό και ψυχραιμία. Ως γυναίκα, ως νέα, ως Ελληνίδα βρίσκω σε κάθε θεματική την διάσταση της χρησιμότητας, της βιωσιμότητας, του οφέλους για την γενιά μου και τα παιδιά μας, για να μεγαλώσουν και να προοδεύσουν στην χώρα μας».

Στην προεκλογική σας περιοδεία , σας παρακολουθούμε μέσα από τα social media να διασχίζετε την Ελλάδα. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τους πολίτες εκτός αστικών κέντρων και τι μηνύματα θέλουν να μεταφέρετε; Ενδιαφέρονται για τις Ευρωεκλογές;

«Είναι μοναδική εμπειρία! Κουραστική, λόγω πίεσης χρόνου, αλλά η ενέργεια που παίρνω από τους ανθρώπους που συναντώ και η φυσική ομορφιά του τόπου μας που ξαναγνωρίζω σε κάθε περιφέρεια της Ελλάδας είναι η καλύτερη ανταμοιβή! Μέσα από τα social media προσπαθώ να μεταφέρω την αισιοδοξία μου και την πεποίθησή μου ότι μπορούμε να κατακτήσουμε έναν νέο τρόπο ζωής, με συνειδητές επιλογές και διεκδικήσεις. Αυτό που μου μεταφέρουν οι πολίτες είναι ότι θέλουν οι θυσίες τους να αποφέρουν τελικά την σταθερότητα και την βιωσιμότητα στον τόπο. Θέλουν ενότητα και να μην ξανα-αιφνιδιαστούν με πολιτικούς εκτροχιασμούς και φανατισμό. Δεν θέλουν να νιώθουν ότι η ΕΕ μας έχει “τιμωρία” για θέματα που κανένα κράτος δεν έχει λυμένα στον απόλυτο βαθμό. Οι Έλληνες θέλουν να θυμίσουν στους Ευρωπαίους ότι στήριξαν με την ζωή τους την ενότητα, παρόλο που η αλληλεγγύη των Ευρωπαίων συμπολιτών τους ήταν μόνο θεωρία και δηλώσεις. Βλέπουν πολύ σοβαρά το ποιοι προτείνονται να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στην ΕΕ. Θέλουν να ξέρουν ότι στο Ευρωκοινοβούλιο θα μιλούν εκ μέρους τους προσωπικότητες με γνώσεις και θάρρος για τα εθνικά ζητήματα, με ευαισθησία και συνείδηση όλων εκείνων των προβλημάτων που κατέστησαν την ελληνική κοινωνία δυσλειτουργική. Θέλουν να ξέρουν ότι θα υποστηριχθούν από την Πολιτεία, για να παραμείνουν στον τόπο τους και για να είναι παραγωγικοί και δημιουργικοί. Πάντως ισχύει ότι η αυτονομία στην αυτοσυντήρηση που δίνει η ελληνική γη και οι δεσμοί της οικογένειας ήταν τα “κλειδιά” για να διατηρηθεί ένα επίπεδο αξιοπρέπειας που οι άνθρωποι των πόλεων το χάσαμε πολύ νωρίς, και όχι μόνο λόγω κρίσης. Είναι πηγή έμπνευσης όλοι εκείνοι οι νέοι που επιστρέφουν στον τόπο τους και επενδύουν τον χρόνο και την ευρηματικότητά τους στην αξιοποίηση της Γής και του φυσικού πλούτου κάθε περιοχής, εισάγοντας την καινοτομία στην παράδοση. Από αυτούς έρχεται η αλλαγή και οφείλουμε να τους προσέχουμε με τις πολιτικές μας επιλογές».

Keywords
Τυχαία Θέματα