Fitch: Αναβάθμισε την Ελλάδα σε «Β»

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε Β (από Β-). Κάτι που το είχε υποσημειωθεί από την Πέμπτη και μια ημέρα μετά έγινε πράξη.

Ο Fitch υποσημειώνει πως βλέπει σταθερή προοπτική στη χώρας, ενώ αξιολογώντας τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας θεωρεί πως στο εγγύς μέλλον δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. Επιπλέον θεωρεί

πως το φορολογικό σύστημα βελτιώνει, ενώ χαρακτηρίζει «αξιοσημείωτη» τη μείωση του ελλείμματος τα τελευταία τέσσερα χρόνια.Το μοναδικό ανησυχητικό στο σημείωμα του οργανισμού έχει να κάνει με την πολιτική σταθερότητα της χώρας, σημειώνοντας πως το πολιτικό ρίσκο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Οπως σημειώνει και το Euro2day.gr, η αξιολόγηση της χώρας βρίσκεται πλέον πέντε βαθμίδες κάτω από την κατηγορία investment grade. Σε ανάλογη θέση κατατάσσει την Ελλάδα η S&P, ενώ η Moody” τη διατηρεί τρεις βαθμίδες χαμηλότερα.

Υποσημειώνεται ότι η νυν κυβέρνηση έχει δείξει πως «κατέχει περισσότερο» το επίσημο πρόγραμμα, όμως η απώλεια ενός εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού και οι αποστασίες μεμονωμένων βουλευτών έχουν διαβρώσει σημαντικά την πλειοψηφία της. Ο οίκος θεωρεί ότι το πιθανότερο σενάριο είναι οι πρόωρες εκλογές το α” τρίμηνο του 2015, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών φέτος. Αν και δεν είναι το κεντρικό σενάριο του οίκου, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος η επόμενη κυβέρνηση να είναι λιγότερο υποστηρικτική προς τις οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα