Επιχείρηση εξωστρέφειας για νέες θέσεις εργασίας

Του Χρήστου Κώνστα

Ακριβώς όπως ένα προπονητής που ρίχνει μια ματιά στον πάγκο με τους αναπληρωματικούς παίκτες και τον βλέπει άδειο έτσι και ο Έλληνας πρωθυπουργός αναζητά στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα αυτούς που θα μπορούσαν να επενδύσουν σημαντικά ποσά για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και δεν βλέπει αισιόδοξα μηνύματα. Είναι λοιπόν υποχρεωμένη η ελληνική κυβέρνηση να στραφεί με ταχύτητα στις μεγάλες διεθνείς οικονομικές δυνάμεις για να τις πείσει ότι η Ελλάδα μετά από 5 διαδοχικά χρόνια ύφεσης είναι

ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Η αρχή έγινε πριν από 4 μήνες με την επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα κατόπιν έγινε η εκστρατεία στο Κατάρ με σαφή αποτελέσματα και ο κύκλος συμπληρώθηκε με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. Ο υπουργός Ανάπτυξης θα επισκεφτεί το Παρίσι για να συγκεκριμενοποιήσει όσα αποφάσισαν οι δύο ηγέτες στην Αθήνα ενώ ήδη ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει τα επόμενα ταξίδια στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον.

Η έμπρακτη απόδειξη πως η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρώ θα δοθεί από μεγάλους ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι θα συνδέσουν το μέλλον τους με το μέλλον της ελληνικής οικονομίας.

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη Ολάντ

Μέχρι σήμερα στις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις που ξεκίνησε η Ελλάδα, η συμμετοχή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ήταν μηδαμινή. Η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Ολάντ έδειξε ότι μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήρθαν στην Αθήνα, κορυφαία στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα είναι και οι πρώτοι μεγάλοι Ευρωπαίοι που θα συμμετάσχουν στο χορό των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα.

Νερό και ενέργεια ενδιαφέρουν τους Γάλλους και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκρυψε τις προθέσεις του: «Οι τομείς της ενέργειας και των υδάτινων πόρων είναι αναγνωρισμένοι ως τομείς αριστείας της γαλλικής τεχνογνωσίας. Οι συνθήκες είναι λοιπόν ευνοϊκές και δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν» δήλωσε ο Ολαντ. Ο διαγωνισμός για την ΕΥΑΘ έχει ήδη προκηρυχθεί. Ακολουθούν οι διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ, της ΔΕΗ και -αμέσως μετά την πώληση της ΔΕΠΑ τον Απρίλιο- των Ελληνικών Πετρελαίων.

Ταυτόχρονα εκκρεμεί η υπόθεση του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ εκεί όπου η Γαλλική πετρελαϊκή εταρεία TOTAL έχει άμεσα συμφέροντα για να φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν (εφόσον τελικά επιλεγεί ο ΤΑΡ έναντι του Ναμπούκο, το καλοκαίρι). Η γαλλική κυβέρνηση επίσης πρότεινε ένα σχέδιο συνεργασίας για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Στο μοναδικό θέμα που υπήρξε σαφής πολιτική δέσμευση από την Γαλλική πλευρά ήταν η συμμετοχή στις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Νότια Κρήτη. Κι αυτό γιατί ήδη υπάρχει εκπεφρασμένο επενδυτικό ενδιαφέρον από τον Γαλλικό Όμιλο TOTAL…

Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα….μακροπρόθεσμα. Οι διαβεβαιώσεις του προέδρου Ολάντ ότι θα υποκινήσει επενδυτικές πρωτοβουλίες από τη χώρα του αποδεικνύουν ότι και διάθεση και δυνατότητα υπάρχουν. Είναι προφανές ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις για ιδιαίτερα αποδοτικές επενδυτικές κινήσεις και δυνατότητα επειδή οι συγκεκριμένοι τομείς στους οποίους αναφέρθηκε ο Γάλλος πρόεδρος είναι υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Οι πιέσεις της Τρόικας

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, θα έχει το τεχνικό κλιμάκιο της Τρόικας που ξεκινά τις πιέσεις για μια σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, οι οποίες είναι αναγκαίες για να κερδίσει η χώρα μας το χαμένο έδαφος της ανταγωνιστικότητας. Οι ξένοι πιέζουν την Ελλάδα για να κάνει αυτά που μόνη της θα έπρεπε να αποφασίσει και να υλοποιήσει :

• Οι μειώσεις στους μισθούς πρέπει να μετουσιωθούν σε μειώσεις τιμών, για την προώθηση των εξαγωγών αλλά και για την προστασία του διαθέσιμου εισοδήματος.

• Παραμένει ακόμα αρκετή απόσταση να καλυφθεί για την πλήρη απελευθέρωση των περίπου 500 κλειστών επαγγελμάτων στην Ελλάδα τα οποία αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των απασχολούμενων.

• Στις αγορές προϊόντων , διαπιστώνονται σημαντικές καθυστερήσεις και επισημαίνεται η ανάγκη στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

• Καθυστερήσεις διαπιστώνονται και στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος και την ταχύτερη απονομή Δικαιοσύνης

• Αγορά εργασίας. Παραμένουν εκκρεμότητες στο θέμα του ελάχιστου μισθού. Δεν έχουν ακόμα καταργηθεί οι ωριμάνσεις για τους ήδη εργαζόμενους. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές του 2014.

Είναι λυπηρό που για να υλοποιηθούν τα αυτονόητα στην Ελλάδα είναι απαραίτητη η πίεση των ξένων με τους τακτικούς ελέγχους. Οι ηγέτες έρχονται και φεύγουν, οι εκθέσεις της Τρόικας ωστόσο συνοδεύουν την ελληνική οικονομία μέχρι τη δημοσιοποίηση των… επόμενων.

Οι επισκέψεις των πολιτικών ηγετών στην Αθήνα επηρεάζουν τις εξελίξεις στην πραγματική οικονομία της χώρας πολύ λιγότερο αν συγκριθούν με το κλίμα που δημιουργούν διεθνώς οι επισκέψεις των κορυφαίων της Τρόικας.

Για την Ελλάδα, η έλευση των Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματθίας Μορς (ΕΕ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), στις αρχές του Μάρτη, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να ξεφύγει η χώρα από τον φαύλο κύκλο της ανυποληψίας.

Τώρα που η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει το πραγματικό πρόβλημα, τώρα που 3 κόμματα στηρίζουν -και επιτέλους εφαρμόζουν- τις πολιτικές, τώρα που οι θυσίες των πολιτών πιάνουν τόπο αλλά ταυτόχρονα οδηγούν τη χώρα στα πρόθυρα κοινωνικής έκρηξης, είναι απαραίτητο για την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει την έκθεση των 3 ελεγκτών ως την απόλυτη απόδειξη για την επιστροφή της χώρας στον ενάρετο κύκλο δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Απαραίτητη η ανάπτυξη

Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται ανάπτυξη που να παράγει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Αυτού του είδους η ανάπτυξη δεν θα έρθει με το γλίσχρο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ούτε με κοινωνικά επιδόματα και κοινωνική ελεημοσύνη. Η ανάπτυξη που παράγει θέσεις εργασίας θα έρθει μόνο με ξένες επενδύσεις.

Οι ξένες επενδύσεις θα έρθουν μόνο όταν η Ελλάδα ανακτήσει την διεθνή της αξιοπιστία. Την αξιοπιστία της χώρας χτίζουν οι εκθέσεις της Τρόικας και όχι οι μεγαλόστομες δηλώσεις πολιτικών ηγετών που απλώς αναπαράγουν τα ευρήματα των εκθέσεων.

Αποτελεί απόλυτη ανάγκη για την χώρα, η επόμενη επίσκεψη των 3 κορυφαίων της Τρόικας να ολοκληρωθεί σύντομα και ομαλά, σαν μια επίσκεψη ρουτίνας που θα οδηγήσει σε μια θετική εισήγηση.

Δεν είναι η ώρα για τσακωμούς, για «σκληρές επαναδιαπραγματεύσεις όρων και προϋποθέσεων». Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται επειγόντως ένα «πιστοποιητικό δημοσιονομικής υγείας και αξιοπιστίας» το οποίο είναι το μόνο που θα ανοίξει τους κρουνούς των ξένων επενδύσεων και θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας.

Πόσο πιο παραγωγική θα μπορούσε να ήταν η επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα αν η χώρα μας δεν ήταν στιγματισμένη ως «διεθνώς ανυπόληπτη». Δυστυχώς τα λόγια των ελλήνων πολιτικών ηγετών δεν έχουν πλέον διεθνή βαρύτητα. Όσοι διακεκριμένοι επισκέπτες κάθισαν στους βολικούς καναπέδες του Μεγάρου Μαξίμου, τα τελευταία χρόνια, εκστομίζουν ακριβώς την ίδια φράση: «Περιμένουμε να δούμε τα δείγματα γραφής. Η διάθεσή μας είναι θετική». Είδος σε ανεπάρκεια και γι’ αυτό εξαιρετικά ακριβό, είναι η Εμπιστοσύνη. Οι αγορές δεν πάσχουν από έλλειψη ρευστότητας, ούτε από χαμηλές αποτιμήσεις. Ρίξτε μια ματιά στους δείκτες των χρηματιστηρίων, παρακολουθήστε την παράκρουση με τις τιμές του χρυσού και των ομολόγων και θα πειστείτε για το αντίθετο. Οι επενδυτές σήμερα δεν έχουν εμπιστεύονται τις οικονομίες όπου πρωταγωνιστούν οι πολιτικοί και όχι οι επιχειρηματίες.

Οι πολιτικοί μπορούν να θέτουν προτεραιότητες, όρια και κανόνες που κατά τεκμήριο εξυπηρετούν τον κοινωνικό σύνολο. Η επενδυτική δράση ωστόσο δεν είναι δουλειά των πολιτικών αλλά ευθύνη των επιχειρήσεων. Γι’ αυτό άλλωστε ο Γάλλος Πρόεδρος μετά τις συναντήσεις με την ελληνική πολιτική ηγεσία, έσπευσε να απευθυνθεί σε 100 περίπου Έλληνες και Γάλλους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στη συνάντηση που διοργανώθηκε χθες το απόγευμα στο Χίλτον.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα θα θέλαμε να δούμε γαλλικό επενδυτικό ενδιαφέρον στις ιδιωτικοποιήσεις των επιχειρήσεων ύδρευσης (ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ), των 48 μαρίνων της ΔΕΗ, του ΟΔΙΕ, των σιδηροδρόμων, καθώς επίσης και Γαλλική συμμετοχή στην επανεκκίνηση των 4 μεγάλων οδικών αξόνων.

Keywords
θεσεις εργασιας, νεες θεσεις εργασιας, θεσεις, κλειστα επαγγελματα, ελλαδα, μερκελ, αθηνα, συμμετοχή, ευαθ, ευδαπ, δεη, δεπα, καλοκαιρι, πετρελαιο, αιγαιο, κρητη, στουρναρας, εκκρεμότητες, ΔΝΤ, ΕΚΤ, επιδοματα, δραση, οδιε, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, θεμα εκθεσης 2012, σχεδιο αθηνα, κομματα, αποτελεσματα, δεπα, δουλεια, ευδαπ, ηγεσια, θεμα, ιονιο, οδιε, οικονομια, πιεση, προγραμμα, φυσικο αεριο, ωρα, αγορα, αγορα εργασιας, δυνατοτητα, δυστυχως, δηλωσεις, δοθει, ευαθ, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, εκθεση, εκθεσεις, εκκρεμότητες, εκστρατεια, ελλειψη, ενεργεια, επενδυσεις, επρεπε, ερευνες, ερχονται, ευθυνη, ιδια, ειδος, υποθεση, εικονα, καναπεδες, καταρ, κυβερνηση, κυκλος, κλιμα, λογια, μαξιμου, ματια, μηνυματα, μηνες, μοσχα, ναμπουκο, νοτια κρητη, ορια, ουασιγκτον, παρισι, σαφης, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σχεδιο, ταξιδια, τεκμηριο, φυσικο, αγορες, ηγετες, χωρα, ιδιαιτερα, μια ματια, πωληση, υγειας, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα