Απάντηση - υπεκφυγή για την εισφορά αλληλεγγύης

Το υπουργείο Οικονομίας, με σχετική του ανακοίνωση, επιχειρεί να μετριάσει τις εντυπώσεις αναφορικά με τη μη καταβολή της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης στον ΟΑΕΔ από την κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της περιέρχεται ως έσοδο

στον κρατικό προϋπολογισμό… και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ», για να καταλήξει πως «η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους».

Το θέμα είχε προκύψει μετά από δημοσίευμα-αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» πως από τα λεφτά της εισφοράς αλληλεγγύης, ούτε ένα ευρώ δεν έχει μπει στα ταμεία του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Ηλίας Κικίλιας, διέψευσε πως απέστειλε έγγραφο προς τον πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς, στο οποίο είχε αναφέρει πως δεν έχουν αποδοθεί στον Οργανισμό έσοδα που προέρχονται από την εισφορά αλληλεγγύης.

Για το ζήτημα πήραν θέση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον υπεύθυνο ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του υπουργείου Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Στρατούλη, να μιλάει για «σκάνδαλο πρώτου μεγέθους», τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τομεάρχη Εργασίας, Παύλο Χαϊκάλη, να ερωτά το υπουργείο γιατί δεν δίνονται τα χρήματα, και το ΚΚΕ να κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό των ανέργων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου

«Με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι υπάρχουν πόροι που δεν αξιοποιούνται στη μάχη που δίνει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας, η αλήθεια φωτίζεται μέσα από την παράθεση των ακόλουθων στοιχείων:

1) Από το 2009 έως το 2012, η ελληνική κυβέρνηση έχει διαθέσει 5,315 δισ. ευρώ εθνικών και κοινοτικών πόρων σε προγράμματα και δράσεις στήριξης της αγοράς εργασίας και των ανέργων.

2) Η ποσοστιαία αύξηση των πόρων που δίνονται προς αυτή την κατεύθυνση ανέρχεται κατά την ίδια περίοδο σε 272%, δηλαδή από 488 εκ. το 2009 σε 1,817 δισ. ευρώ το 2012.

3) Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την καταπολέμηση της ανεργίας (ως ποσοστό 2% επί των αμοιβών των υπαλλήλων δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΔΕΚΟ και Τραπεζών) περιέρχεται ως έσοδο στον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να καλύψει τις δράσεις που αναλαμβάνει το κράτος για την καταπολέμηση της ανεργίας και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση έσοδο του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπεται από τη σχετική νομοθετική διάταξη. Το 2012 δε, ανήλθε σε περίπου 280 εκατ. ευρώ, ποσό προφανώς υποπολλαπλάσιο των συνολικών πόρων που διαθέτει η ελληνική Πολιτεία για την καταπολέμηση της ανεργίας.

4) Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και ο ΟΑΕΔ έχει σημειώσει σημαντική αύξηση του τακτικού του προϋπολογισμού, από 477 εκ. ευρώ το 2009 σε 702 εκ. ευρώ το 2012.

Είναι προφανές μετά από όλα τα παραπάνω, πως η πραγματική συζήτηση που θα έπρεπε να απασχολεί τους αρμόδιους φορείς δεν είναι το ύψος των πόρων που δαπανώνται για την καταπολέμηση της ανεργίας, αλλά η στόχευση και εν τέλει η αποτελεσματικότητά τους.»

Keywords
Τυχαία Θέματα