Έτσι δουλεύει το «μαύρο κύκλωμα του φαρμάκου»

Του Χρήστου Κώνστα

Την επόμενη Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις. Οι ασθενείς θα δουν ωστόσο τις νέες -αισθητά χαμηλότερες- τιμές των σκευασμάτων στα φαρμακεία της χώρας από την Δευτέρα 4 Απριλίου. Ο Γιάννης Στουρνάρας ελπίζει να δει τα οφέλη στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη να μειωθεί κατά 500 εκατ. ευρώ στα 2,4 δισ. ευρώ το 2013

από 2,88 δισ. ευρώ το 2012. Το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση την επόμενη Δευτέρα, δυστυχώς δεν θα λύσει το πρόβλημα των Ασφαλιστικών Ταμείων. Αντιθέτως οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις και οι πωλητές τους τα φαρμακεία έχουν ήδη ξεκινήσει το παιχνίδι της γάτας με το ποντίκι, που στην Ελλάδα το αποκαλούμε «παράλληλες εξαγωγές».

Οι εταιρείες αντί να πωλούν τα φάρμακα στους Έλληνες τα εξάγουν στην Γερμανία και στις Σκανδιναβικές χώρες, όπου οι τιμές είναι διπλάσιες. Οι φαρμακοποιοί δεν έχουν κίνητρο να πωλούν τα ακριβά φάρμακα στους πελάτες τους, γιατί πλέον -στα ακριβά μόνο φάρμακα- το περιθώριο κέρδους τους είναι ποσοτικά προσδιορισμένο και δεν είναι ποσοστό επί της τιμής πώλησης. Γι’ αυτό όποιος δυστυχής Έλληνας αναζητά ένα «βαρύ» φάρμακο για να αντιμετωπίσει ένα σοβαρό -κατά τεκμήριο- πρόβλημα υγείας, θα πρέπει να ακολουθεί το Σοβιετικό Σύστημα αναμονής στις ουρές των Νοσοκομειακών Φαρμακείων, με τα γνωστά φαινόμενα διαφθοράς και τριτοκοσμικής προσβλητικής αντιμετώπισης.

Το ΣΔΟΕ αποκάλυψε πρόσφατα ένα τεράστιο μαύρο κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται περισσότερα από 200 φαρμακεία της Αττικής, αλλά και δεκάδες άλλα από την υπόλοιπη Ελλάδα. Είχε στηθεί μια περίπλοκη βιομηχανία παράνομων εξαγωγών φαρμάκων σε τρίτες χώρες. Επίσης η έρευνα του ΣΔΟΕ αποκάλυψε και διακίνηση φαρμάκων «αγνώστου προελεύσεως», που μπορεί να κατέληγαν και στην εγχώρια αγορά χωρίς παραστατικά. Ένας Θεός ξέρει τι παρενέργειες μπορεί να προκαλέσουν σε ανύποπτους ασθενείς. Χωρίς να έχουν οι ίδιοι από τον νόμο δικαίωμα εξαγωγών φαρμάκων, εκατοντάδες φαρμακοποιοί αποκαλύφθηκε ότι πωλούσαν τα φάρμακα σε μια ανύπαρκτη «φαρμακαποθήκη», που εκτελούσε «παραγγελίες» από το εξωτερικό και ειδικά στη Γερμανία.

Επειδή τα φαρμακεία, κατά τον νόμο, αγοράζουν τα φάρμακα και δεν τα πωλούν σε φαρμακαποθήκες, «στήθηκε» μια φαρμακευτική εταιρεία-«μαϊμού», που δεχόταν τις ποσότητες που ήθελαν οι εμπλεκόμενοι φαρμακοποιοί να διοχετεύσουν εκτός Ελλάδος. Αποκαλύφθηκε ένας ολόκληρος στρατός από εκατοντάδες «ευρηματικούς» φαρμακοποιούς, που δεν άντεχαν να βλέπουν τα περιθώρια κέρδους τους από τις πωλήσεις φαρμάκων στην Ελλάδα να μειώνονται συνεχώς… Οι συγκεκριμένοι φαρμακοποιοί δημιουργούσαν τις προϋποθέσεις σε φαρμακευτική επιχείρηση-φαρμακαποθήκη να σχηματίζει απόθεμα φαρμάκων ώστε, είτε απευθείας η ίδια, είτε μέσω Κύπρου ή άλλων βαλκανικών χωρών, να πραγματοποιεί αποστολές-εξαγωγές φαρμάκων προς τη Γερμανία. Τον Μάρτιο -με καθυστέρηση 2 ετών- θα ανακοινωθεί και ο κατάλογος των καινοτόμων φαρμάκων. Πρόκειται για νέα φάρμακα που αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τις ασθένειες, τα οποία οι ασθενείς της υπόλοιπης Ευρώπης απολαμβάνουν εδώ και 2 χρόνια, αλλά οι φτωχοί ιθαγενείς της Ελλάδας δεν είχαν πρόσβαση σε αυτά…

Keywords
Τυχαία Θέματα