Επιχείρηση «άδειες πλατείες» από την ΕΛ.ΑΣ.

Του Πέτρου Καρσιώτη

Επιχείρηση… «άδειες πλατείες» έχει μπει σε εφαρμογή από την ΕΛ.ΑΣ. υπό τον φόβο κατασκήνωσης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών σε πλατείες και πάρκα της πρωτεύουσας, όπως είχε γίνει με την Πλατεία Βικτωρίας και επιχειρήθηκε στο Πεδίο του Άρεως.

Οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές και η διαφαινόμενη έλλειψη χώρων φιλοξενίας, παρά τη λειτουργία όλο και περισσότερων κέντρων φιλοξενίας, σύμφωνα με τις αστυνομικές εκτιμήσεις, εγκυμονεί τον κίνδυνο δημιουργίας «κάμπινγκ προσφύγων» σε πολλές πλατείες… Βικτωρίας, σε διάφορους υπαίθριους χώρους της Αττικής, σε

πάρκα και άλση της πρωτεύουσας, χωρίς συνθήκες υγιεινής και αξιοπρεπούς διαβίωσης των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων. Ο σχεδιασμός και οι εντολές που έχουν δοθεί στους διοικητές αστυνομικών τμημάτων και υπηρεσιών προβλέπουν τον καθημερινό και τακτικό έλεγχο με περιπολίες σε όλους τους υπαίθριους χώρους στον τομέα ευθύνης τους, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημεία συσσώρευσης και διαμονής προσφύγων.

Αποτροπή κατάληψης-Έγκαιρη απομάκρυνση

Στόχος η αποτροπή κατάληψής τους και η έγκαιρη απομάκρυνση των ατόμων πριν υπάρξει αριθμητική αύξηση σε πληθυσμό και σκηνές, με την μεταφορά τους στα κέντρα φιλοξενίας. Αντίστοιχες εντολές έχουν δοθεί σε αξιωματικούς στην περιφέρεια και κυρίως σε εκείνους που αστυνομεύουν σημεία της διαδρομής του καραβανιού των προσφύγων προς τα σύνορα. Το «μοντέλο» προσέγγισης των προσφύγων που τυχόν θα επιχειρήσουν τέτοιες καταλήψεις, θα είναι όπως αυτό που εφαρμόστηκε τα ξημερώματα της Κυριακής στην Πλ. Βικτωρίας.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. πλησίασαν με ιδιαίτερη διακριτικότητα και ανθρωπιά αυτές τις βασανισμένες οικογένειες και με τη βοήθεια μεταφραστών, τους εξήγησαν τους κινδύνους της διαμονής στον συγκεκριμένο χώρο από πλευράς υγιεινής, μολυσματικών ασθενειών, συνθηκών διαβίωσης και εκμετάλλευσης από κυκλώματα επιτήδειων απατεώνων και δουλεμπόρων. Ένα μικρό «δείγμα» αυτού του αστυνομικού σχεδιασμού εξελίχθηκε στο Πεδίο του Άρεως, όταν τέσσερις οικογένειες προσφύγων που είχαν φύγει από την Πλατεία Βικτωρίας έστησαν ισάριθμες σκηνές σε απόμερο σημείο του πάρκου.

Αστυνομικές δυνάμεις και στον σταθμό Λαρίσης

Γρήγορα έγιναν αντιληπτοί από αστυνομικούς, οι οποίοι μαζί με μεταφραστές προσέγγισαν τους μετανάστες, τους εξήγησαν ότι δεν μπορούν να μείνουν εκεί και τους μετέφεραν στο κέντρο φιλοξενίας του Ελληνικού. Αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και στον σταθμό Λαρίσης, αποτρέποντας ευγενικά όσους πρόσφυγες επιχειρούσαν να μετακινηθούν με τρένα προς τη Θεσσαλονίκη και από εκεί στα σύνορα. Μετά από συνεννόηση η διοίκηση του ΟΣΕ δεν εκδίδει εισιτήρια προς πρόσφυγες που επιθυμούν να κατευθυνθούν προς τα σύνορα, με τους υπαλλήλους να τους εξηγούν το «άσκοπο» του ταξιδιού τους, καθώς τα σύνορα είναι κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των προσφύγων που βρίσκεται στα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής κυμαίνεται καθημερινά μεταξύ 9.000-10.000 ατόμων.

Εισιτήρια ελπίδας και απάτης προς Ειδομένη

Με εισιτήρια για Ειδομένη, που συνιστούν ελπίδα, συνάμα όμως και απάτη, και τα οποία διακινούν παραρτήματα τουριστικών πρακτορείων, που άνοιξαν σε νησιά τους τελευταίους μήνες, φεύγουν για Πειραιά ακόμα και σήμερα μετανάστες και πρόσφυγες! Στην πραγματικότητα δεν είναι παρά εισιτήρια «ελπίδας», που διακινούνται παράνομα από Έλληνες και ξένους -μετανάστες με άδεια παραμονής στην πλειονότητά τους, που γνωρίζοντας τη γλώσσα επικοινωνούν και πείθουν τους ανθρώπους πως μπορούν να περάσουν τα σύνορα αν φτάσουν στην Ειδομένη.

Τα εισιτήρια αυτά πουλιούνται προς 50 ευρώ το ένα και στην πραγματικότητα είναι προϊόντα απάτης και πλαστογραφίας, αφού στον Πειραιά αποδεικνύεται πως δεν είναι παρά απλά χαρτιά. Από την άλλη μεριά, πληροφορίες αναφέρουν πως η Αστυνομία διερευνά το όλο θέμα, ενώ χθες ενημέρωσε το σύνολο των τουριστικών πρακτορείων στην πόλη της Μυτιλήνης πως δεν θα πρέπει να κόβουν εισιτήρια για λεωφορεία με κατεύθυνση την Ειδομένη. Ας σημειωθεί πως πριν μέρες συνελήφθη ομάδα ξένων και Ελλήνων με την κατηγορία της άγρας πελατών και συγκεκριμένα γιατί προωθούσαν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν πιστοποιηθεί προς συγκεκριμένα πρακτορεία ταξιδιών.

Καταγγελίες για εμπλοκή αστυνομικών

Στο μεταξύ οι καταγγελίες προσφύγων σε ΜΜΕ ότι στα κυκλώματα, που οργανώνουν τις χερσαίες μεταφορές των προσφύγων και των μεταναστών από την Αττική προς την Ειδομένη, υπάρχει εμπλοκή και κάποιων αστυνομικών, προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση και την αποστολή κλιμακίου των αδιάφθορων της ΕΛ.ΑΣ. στη Λέσβο για να κάνει τις σχετικές έρευνες. Οι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει τη δραστηριότητα εκείνων, που σε συνεργασία με συμπατριώτες τους έκοψαν τα εισιτήρια-απάτη, με τα οποία ούτε μπόρεσαν να ταξιδέψουν, ούτε πήραν τα χρήματά τους πίσω.

Σαράντα χιλιάδες πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες εγκλωβισμένοι στη χώρα

Ιδιαιτέρως αποκαλυπτική είναι η έκθεση της Frontex για την κατάσταση στη χώρα μας με τους πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνοριακής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες και παράτυποι μετανάστες έφθασαν στην Ελλάδα τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, οι περισσότεροι από τους οποίους μετακινήθηκαν βόρεια διαμέσου των Βαλκανίων.

Ο συνολικός αριθμός προσφύγων και μεταναστών που πέρασαν τα σύνορα της ΕΕ ανήλθε σε 978.300 το τελευταίο τρίμηνο του ’15, ενώ από εκείνους που φθάνουν στην Ελλάδα, κυρίως σε νησιά από τις τουρκικές ακτές, το 46% δήλωσαν πως είναι Σύροι και το 28% Αφγανοί, ανέφερε η Frontex.

Περισσότεροι από 40 χιλιάδες -για την ακρίβεια 41.973- πρόσφυγες και μετανάστες είναι αυτήν τη στιγμή εγκλωβισμένοι στη χώρα μας. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συντονιστικού για το Προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης, η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πρόσφυγες.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε την αυξημένη ροή των τελευταίων ημερών, καθώς όπως είπε 2.373 πρόσφυγες βρίσκονται στα νησιά, ενώ είπε ότι αυτήν τη στιγμή στα νησιά βρίσκονται 10.000 άνθρωποι, άλλοι 10.000 στην Αττική και περίπου 20.000 στην υπόλοιπη χώρα, εκ των οποίων οι 12.000 στην Ειδομένη.

Keywords
Τυχαία Θέματα