Η «τορπίλη» του ΟΟΣΑ

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Τα χαμόγελα, οι αβρότητες και οι ατάκες του Άνχελ Γκουρία, επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, δίπλα στον πρωθυπουργό ήταν μόνο για τις… κάμερες. Μπορεί η γνώμη του Οργανισμού να έχει μόνο συμβουλευτικό χαρακτήρα, επί της ουσίας όμως αποκαλύπτει ότι οι «σύμμαχοι» της κυβέρνησης δεν είναι τόσοι όσοι περίμενε.

Στην έκθεση του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ προτείνει

να αναθεωρηθεί το σύστημα με τις τριετίες. Να «παγώσει» ο κατώτατος μισθός και να συνδεθεί με την παραγωγικότητα και την αξιολόγηση του εργαζομένου. Μάλιστα πρότεινε νέους φόρους στην περιουσία, αλλά και περικοπές στη φορολογία των επιχειρήσεων και τον ΕΝΦΙΑ.

Η προκλητική ανάλυση των δανειστών περιλαμβάνει παραδείγματα και υπολογισμούς. Για ανειδίκευτους εργάτες κάτω των 25 χρόνων, ο μεικτός κατώτατος μισθός υπολογίζεται στα 511 € και για τους μεγαλύτερους στα 586€. Σημειώστε, ότι για κάθε τρία χρόνια προϋπηρεσίας ο μισθός αυξάνεται κατά 58 €, ενώ για τους παντρεμένους υπάρχει και ένα προστίθεται άλλο ένα επίδομα της τάξης των 58€.

Προτείνει επίσης, επιβολή νέου φόρου περιουσίας, που θα εφαρμόζεται σε άλλες μορφές πλούτου, πλην των ακινήτων. Προτείνει μείωση του ΕΝΦΙΑ και θεωρεί υπερβολική τη φορολόγηση των μεγάλων επιχειρήσεων με συντελεστή 29% από 26%.

Με βάση τα στοιχεία του ΟΟΣΑ ο ένας στους τρεις Έλληνες είναι φτωχός… ενώ το κόστος του προσφυγικού διαμορφώνεται γύρω στα επίπεδα του 0,4% του ΑΕΠ, μέχρι σήμερα.

Οι μορφωμένοι εξακολουθούν να φεύγουν εκτός των τειχών, ενώ η Οικονομική Έρευνα για την Ελλάδα δείχνει ότι το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα, αγγίζει πλέον το 1/3 του πληθυσμού από την είσοδο στα Μνημόνια μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα