Κρίσιμες ώρες

Tου Νίκου Καραμάνογλου

Αι Ειδοί του Μαρτίου πλησιάζουν για την κυβέρνηση, με τη χώρα να παραμένει εγκλωβισμένη σε ένα πολυεπίπεδο δράμα, από το οποίο φαίνεται πως κανείς δεν μπορεί να διεκδικήσει πλήρη απεμπλοκή, παρά μόνο μια κάποια χαλάρωση. Σε μια πρώτη ανάγνωση η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει πάνω στην πολυπλοκότητα του προσφυγικού και να διαχειριστεί την κατάσταση, εν όψει μάλιστα και της ενδεχόμενης συμφωνίας με την Τουρκία, που θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί στη νέα

Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις 17 και 18 Μαρτίου. Στο μεταξύ συνεχώς νέοι πρόσφυγες καταφθάνουν στον Πειραιά, η Ειδομένη αποτελεί όνειδος για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και μνημείο κρατικής ανυπαρξίας και εν γένει όλη η χώρα προσπαθεί οργανωτικά και ψυχολογικά να προσαρμοστεί στην ιδέα ότι αυτή η κατάσταση θα διαρκέσει.

Παράλληλα και προς επίρρωση των παραπάνω, η Αλβανία και η Βουλγαρία, ακολουθώντας το παράδειγμα των Σκοπίων, κλείνουν τα σύνορα. Και η μεν Βουλγαρία στέλνει στρατό στα σύνορά της, η δε Αλβανία ετοιμάζει μικτές περιπολίες με τους Ιταλούς, που φοβούνται την αλλαγή του μεταναστευτικού δρομολογίου προς τα στενά του Οτράντο. Με δεδομένη την ανικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί στον ρόλο της και εμφανή την αδυναμία της να λάβει αποφάσεις που θα υπαγορεύονται από ισχυρή πολιτική βούληση, πίσω από τις ενέργειες αυτές βλέπει κανείς το «μακρύ χέρι» της Τουρκίας, που ύστερα από έναν αιώνα απουσίας επιστρέφει ως σοβαρός παίκτης στη βαλκανική σκακιέρα, με διεκδικήσεις εντός και εκτός αυτής. Εκμεταλλευόμενη την ευρωπαϊκή ασυνεννοησία, διοχετεύει τους πρόσφυγες στην Ελλάδα αποδυναμώνοντάς την ακόμη περισσότερο, ενώ από την άλλη μεριά επιδιώκει την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» στη βόρεια Συρία με απώτερο στόχο την ανατροπή των σχεδίων σχηματισμού κουρδικού κράτους στο μεταπολεμικό τοπίο.

Και ενώ στο μέτωπο της διαχείρισης η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει μπροστά το σχέδιο αποσυμφόρησης της Ειδομένης, σήμερα Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα παραβρεθεί στη συνάντηση που οργανώνει ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, όπου μετέχουν ηγέτες των χωρών της ΕΕ προερχόμενοι από το ευρωπαϊκό κόμμα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών, παρουσία και Ευρωπαίων αξιωματούχων. Κύρια επιδίωξη η ανάλυση και αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης αναφορικά με το προσφυγικό, αλλά και η πιθανή συγκρότηση μιας νέας πρότασης για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στην ΕΕ. Στο μεταξύ οι αντιπρόσωποι των Θεσμών στην Αθήνα με τις απαιτήσεις τους αναφορικά με το συνταξιοδοτικό και τους άλλους «αξιολογούμενους» τομείς «τεντώνουν» κυριολεκτικά τις δυνατότητες της ελληνικής κυβέρνησης, όχι μόνο ως προς το οικονομικό σκέλος, όσο και κυρίως ως προς το επικοινωνιακό. Και έπεται συνέχεια…

Keywords
Τυχαία Θέματα