Έπεσε στο κενό η αναθεώρηση του τουρκικού Συντάγματος

Η κοινοβουλευτική επιτροπή, η οποία είχε ως έργο την υποβολή προτάσεων για την αναθεώρηση του συντάγματος της Τουρκίας, κληροδοτήματος του στρατιωτικού καθεστώτος του 1980, δεν συμφώνησε σε τίποτα και ως εκ τούτου θα διαλυθεί.

«Δεν έχει μπορέσει να συμφωνήσει στο παραμικρό άρθρο εδώ και τέσσερις μήνες», σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμέτ Ιγιγιαμά, βουλευτής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). «Φαίνεται δύσκολο να καταρτιστεί ένα νέο σύνταγμα πριν από τις εκλογές

του 2015» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Τζεμίλ Τσιτσέκ, έκανε γνωστό τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να καταργήσει την επιτροπή. Η επιτροπή αναμενόταν να παρουσιάσει νέο σχέδιο Συντάγματος πριν από τις τοπικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, οι οποίες πρόκειται να γίνουν τον Μάρτιο και τον Αύγουστο του 2014 αντίστοιχα.

Όμως οι εργασίες της έφθασαν σε αδιέξοδο λόγω των μεγάλων διαφορών απόψεων μεταξύ των μελών της, ιδίως όσον αφορά ζητήματα όπως η αναγνώριση των δικαιωμάτων της κουρδικής μειονότητας και η μετατροπή της Τουρκίας σε προεδρική δημοκρατία.

Αν και δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τυπικά την υποψηφιότητά του, οι αντίπαλοί του κατηγορούν τον σημερινό επικεφαλής της κυβέρνησης ότι επιδιώκει να μεταπηδήσει στην Προεδρία. Το 2014 για πρώτη φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας θα εκλεγεί από το λαό με άμεση ψηφοφορία.

Keywords
Τυχαία Θέματα