Για τις επαφές του σε ΗΠΑ, Βρυξέλλες ενημέρωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

14:57 20/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Για τις επαφές του σε ΗΠΑ και Βρυξέλλες ενημέρωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, σημειώνοντας πως σε αυτές παρουσίασε τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου στο Κυπριακό, θέτοντας τις κόκκινες γραμμές της ε/κ πλευράς. Από την άλλη, όπως ανέφερε, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρήκαν τις τοποθετήσεις του πάρα πολύ λογικές, σημειώνοντας ότι είναι τοποθετήσεις που

μπορούν να βρουν θέση σε μια πρόταση λύσης. Επίσης, δήλωσε ότι ανέμενε μεγαλύτερη συνέπεια από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ξεκίνησε την ενημέρωση επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματος του ότι μόνο με τη λύση του Κυπριακού μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος με τους Τ/κ σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η διαπίστωση του ΑΚΕΛ, η οποία επιβεβαιώθηκε με την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, είναι ότι οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν το ενδιαφέρον τους στο Κυπριακό και επιχειρούν να διαδραματίσουν πιο καθοριστικό ρόλο στις προσπάθειες λύσης. Ως εκ τούτου, και λαμβάνοντας υπόψη ότι επίκειται μια νέα διαδικασία στο Κυπριακό, ο ίδιος πραγματοποίησε επισκέψεις στις ΗΠΑ και στους οργανισμούς ΗΕ και ΕΕ, οι οποίοι θα έχουν ρόλο και λόγο στις προσπάθειες προώθησης και επίλυσης του Κυπριακού, ενώ προγραμματίζονται επισκέψεις και σε άλλες σημαντικές χώρες όπως για παράδειγμα, στη Ρωσία.

Αναφορικά με την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συναντήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, με Προέδρους ή εκπροσώπους πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, με τον Πρόεδρο των Εργατών του Βελγίου και με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

«Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, εμείς προβάλλαμε τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και αυτό πράττουμε στις επισκέψεις μας στο εξωτερικό», είπε, προσθέτοντας πως η διαπίστωση που απεκόμισαν ήταν πως σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει ενδιαφέρον για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης, ενώ υπάρχει διχογνωμία για το κατά πόσον είναι έτοιμη να συνεργαστεί για τη λύση. Όπως σημείωσε, ακούστηκε η άποψη από τον Βρετανό Ευρωβουλευτή των Φιλελευθέρων Αντριου Νταφ, ότι η Τουρκία δεν αναμένεται πριν τις εκλογές στην Τουρκία τον ερχόμενο Απρίλιο να υπάρξουν οι όποιες ουσιαστικές εξελίξεις με τη συμμετοχή της Τουρκίας.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως αυτό που προκύπτει ως συμπέρασμα από κάποιες επαφές στις Βρυξέλλες, είναι ότι αναμένουν από την πλευρά της Κυβέρνησης μεγαλύτερη συνέπεια και πιο ξεκάθαρες θέσεις στο Κυπριακό.

Οσον αφορά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έγιναν σημαντικότατες συναντήσεις, ξεχωρίζοντας από αυτές τη συνάντηση με την επικεφαλής του Europe Division του γραφείου του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτώρια Νιούλαντ, με τον Αναπληρωτή υφυπουργό Εξωτερικών Ερικ Ρούμπιν, με τον Διευθυντή για θέματα ΕΕ στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Μάικλ Σέσσανς και με τον Γενικό Διευθυντή του American Jewish Council Ντέιβιντ Χάρις. Επισήμανε την τελευταία συνάντηση με τον κ. Χάρις, καθώς ο ίδιος είναι ένας δεδηλωμένος φίλος της Κύπρου και το Συμβούλιο έχει μεγάλη επιρροή εντός και εκτός ΗΠΑ.

Στις συναντήσεις ο κ. Κυπριανού παρουσίασε τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και υπέδειξε τις κόκκινες γραμμές, οι οποίες σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσαν να ξεπεραστούν για να μπορέσουμε να καταλήξουμε στην οποιαδήποτε λύση.

Αναφερόμενος στην ενημέρωση που έδωσε για τις εξελίξεις στο θέμα της διαμόρφωσης κοινού ανακοινωθέντος με την τ/κ πλευρά για έναρξη των συνομιλιών, εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσέγγιση του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς η προσπάθεια του να διαφοροποιήσει τη βάση που είχε συμφωνηθεί το 2008 θα παρείχε την ευχέρεια στην τ/κ πλευρά να επιχειρήσει να εισαγάγει νέες πρόνοιες, κάτι που θα περιέπλεκε τα δεδομένα. Ωστόσο, στήριξε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην απαίτησή του να γίνεται ξεκάθαρη αναφορά στο κοινό ανακοινωθέν για μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητας και μια ιθαγένεια.

«Οι συνομιλητές μας όλοι, ιδιαίτερα εκείνοι που καθορίζουν τα ζητήματα τα οποία αφορούν την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, βρήκαν τις τοποθετήσεις μας πάρα πολύ λογικές, και είπαν ότι είναι τοποθετήσεις οι οποίες μπορούν να βρουν τη θέση τους μέσα σε μια πρόταση για λύση στο Κυπριακό», είπε.

Αναφορικά με τη συνάντηση με τη κ. Σπέχαρ, ο κ. Κυπριανού είπε πως έδειξε πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, υποβάλλοντας σωρεία ερωτήσεων σε μια προσπάθεια να κατανοήσει τις θέσεις της Ε/κ πλευράς σε θέματα ουσίας, σε θέματα διαδικαστικά καθώς και θέματα που αφορούν τον ΟΗΕ, όπως τις συζητήσεις που γίνονται στην Κύπρο για τον ρόλο του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εκεί που διαφώνησε με τις θέσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, είναι στη θέση τους ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία παρουσιάζεται πολύ πιο έτοιμη για συνεργασία με στόχο την εξεύρεση συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό. «Τους υποδείξαμε ότι οι τελευταίες δηλώσεις από τον κ. Ερντογάν, ότι δεν υπάρχει χώρα που να λέγεται Κύπρος, κάθε άλλο εκπέμπουν ένα τέτοιο μήνυμα. Επέμεναν στη δική τους τοποθέτηση ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί όταν και εφόσον ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Εμείς τους είπαμε μακάρι να επιβεβαιωθεί η δική τους προσέγγιση και όχι η δική μας», είπε.

Αναφορικά με τη διαφαινόμενη εμπλοκή τους στη διαδικασία, ο κ. Κυπριανού τους ξεκαθάρισε, όπως είπε, ότι αυτή θα είναι καλοδεχούμενη με την προϋπόθεση ότι αυτή θα στρέφεται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα βασίζεται πάνω στις σωστές αρχές λύσης του Κυπριακού και ότι θα επιχειρήσουν να διαδραματίσουν εποικοδομητικό ρόλο. «Τους ξεκαθαρίσαμε ότι εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε οτιδήποτε άλλο έξω από τα πλαίσια που έχουν συμφωνηθεί και ότι όποιος επιχειρήσει να προωθήσει μια τέτοια προσέγγιση θα μας βρει αντίθετους», πρόσθεσε.

Τοποθετούμενος στη συνέχεια σε μια σειρά θεμάτων, ο κ. Κυπριανού έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα οι οικονομικές δυσκολίες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να μας οδηγήσουν στην αποδοχή μιας κακής λύσης. Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, μια σωστή λύση μπορεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό να για να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας.

Στο θέμα του Φυσικού Αερίου, είπε αρχικά ότι η αξιοποίηση του θα γίνει στα επόμενα 7-8 χρόνια με τις καλύτερες προοπτικές και αν δεν εξακολουθήσουν οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται από πλευράς Κυβέρνησης, και οι οποίες πιθανόν να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία. Αναφερόμενος στη δημιουργία τερματικού, είπε πως όσο περνά ο χρόνος δίχως να υπάρχουν οριστικές αποφάσεις από τη δική μας πλευρά, τόσο περιορίζεται η δυνατότητα να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί μας για αυτό το θέμα.

Επίσης, ανέφερε πως τα πρώτα έσοδα από το φυσικό αέριο, δηλαδή τα πρώτα χρόνια μετά την παρέλευση αυτών των 7-9 χρόνων μέχρι την αξιοποίησή του, θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή των διαφόρων υποδομών που θα κατασκευαστούν.

Όπως πρόσθεσε, το πόσα έσοδα θα έχουμε θα εξαρτηθεί από το πιο μοντέλο θα χρησιμοποιηθεί, δηλώνοντας πως η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε υιοθετήσει το νορβηγικό μοντέλο, ενώ η Τρόικα υποστηρίζει πως θα πρέπει να προσεχτεί το θέμα συμμετοχής της Κυβέρνησης στο τερματικό και να διερευνηθούν οι οικονομικές της δυνατότητες. Παράλληλα, οι αποφάσεις της Κυβέρνησης για σύσταση νέας εταιρείας αναβαθμίζουν τον ρόλο των εταιρειών και συνεπώς τα έσοδα που μπορούμε να προσβλέπουμε από το ΦΑ δεν θα είναι όσα αναμένονταν αρχικά.

Στο θέμα ΦΑ και Κυπριακό, ξεκαθάρισε πως το κόμμα του δεν αποδέχεται καμία απολύτως διασύνδεση και δεν επιτρέπουμε σε κανένα να αμφισβητήσει το δικαίωμα μας για άσκηση του κυριαρχικού μας δικαιώματος. «Συμπεριλαμβάνουμε τους Τ/κ συμπατριώτες μας μέσα σε εκείνους που θα αποκομίσουν οφέλη, αυτό όμως μπορεί να γίνει μετά τη λύση του Κυπριακού», σημείωσε.

Σε σχέση με τη στάση του ΑΚΕΛ έναντι της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, ο κ. Κυπριανού είπε πως αναμένει μεγαλύτερη συνέπεια από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά τις διαχρονικές θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου. «Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να έχουν θέση ακροβατισμοί στο χειρισμό του Κυπριακού, οι οποίοι επιχειρούν να καλύψουν ανάγκες ισορροπίας στην Κυβέρνηση ή επικοινωνιακές ανάγκες που μπορεί να έχει. Τέτοιες ενέργειες από την πλευρά της Κυβέρνησης είναι επικίνδυνες και θα πρέπει να αποφευχθούν», είπε.

Επίσης, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν θα πρέπει να υπάρξουν υποχωρήσεις σε απαράδεκτες απαιτήσεις οι οποίες ενδεχομένως να τεθούν από την τουρκική και τ/κ ηγεσία. «Αναμένουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα λειτουργήσει στη βάση των όσων είχε υποσχεθεί προεκλογικά, δηλαδή με συλλογικότητα και σεβασμό προς τα πολιτικά κόμματα, σεβασμό στις διαφορετικές απόψεις για να υπάρξει η απαραίτητη ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο», είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα