Έντεκα λόγοι να υποκύψουμε στη σοκολάτα!

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Την αποφεύγουμε σα να είναι η μεγαλύτερη παρανομία, ποιος όμως μπορεί να αντισταθεί για πολύ στο ακαταμάχητο δημιούργημα γνωστό ως Τροφή των Θεών; Κι όμως, η σοκολάτα που έχει μείνει στη συνείδηση μας ως ανθυγιεινή και θερμιδογόνα, περιέχει θρεπτικές ουσίες και αντιοξειδωτικά που ωφελούν τον οργανισμό μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τα όρια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούμε να απολαμβάνουμε ως 100 γραμμάρια ημερησίως ενώ προτιμάται η μαύρη σοκολάτα

ή αυτές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (70%) και είναι πιο θρεπτικές. Πάμε λοιπόν να δούμε τους λόγους που μας «αναγκάζουν» να τρώμε λίγο από την σοκολάτα!

1. Βελτιώνει την εγκεφαλική λειτουργία

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Appetite, δείχνει πως ο εγκέφαλος μας αποκτά μεγάλες ικανότητες χάρη στη σοκολάτα ενώ ερευνάται και η προστασία από την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών σχετικά με την ηλικία. Οι επιστήμονες, υποθέτουν πως αυτή η βελτίωση των εγκεφαλικών λειτουργιών σχετίζεται με τις φλαβανόλες του κακάο.

2. Βελτιώνει το σεξ

Μια άλλη μελέτη από την Ιταλία, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sexual Medicine υποστηρίζει πως η σοκολάτα πέρα από την απόλαυση της γεύσης της προσφέρει και μία ακόμη απόλαυση, πολύ μεγαλύτερη.
Οι γυναίκες που καταναλώνουν ένα σοκολατάκι την ημέρα έχουν αυξημένη σεξουαλική επιθυμία, εντονότερη διέγερση και απολαμβάνουν το σεξ.
Αυτό συνδέεται με την τρυπτοφάνη, η οποία εκτοξέυει την ερωτική διέγερση και τη φαινυλαιθαναμίνη, η οποία απελευθερώνεται σύμφωνα ε τους ειδικούς όταν ερωτευόμαστε.

3. Μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό

Σκωτσέζοι ερευνητές μελέτησαν δείγμα 21.000 ανθρώπων και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η σοκολάτα σώζει και από δυσλειτουργίες της καρδιάς, καθώς όσοι κατανάλωναν καθημερινά έως 100 γραμμάρια σοκολάτας είχαν κατά 11% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου και κατά 25% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου λόγω της προαναφερθείσας νόσου. Επιπλέον, συσχέτισαν την κατανάλωση σοκολάτας με μείωση κατά 9% του κινδύνου εισαγωγής σε νοσοκομείο ή θανάτου από στεφανιαία νόσο και με κατά 23% μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

4. Φτιάχνει τη διάθεση

Είναι γνωστό πως όταν βρισκόμαστε σε κακή ψυχολογική κατάσταση καταφεύγουμε σε πολλά κιλά σοκολάτας! Αυτό βέβαια επιδεινώνει την κατάσταση μας λόγω ενοχών για τις θερμίδες που καταναλώσαμε ενώ αν περιοριστούμε σε κάποια γραμμάρια σοκολάτας σίγουρα η διάθεση μας θα φτιάξει καθώς έχει ευφορικές ιδιότητες σύμφωνα με μελέτες του 2006.

5. Βοηθάει στην αντιμετώπιση του βήχα

Σύμφωνα με τη μεγαλύτερη μελέτη για τις μη συνταγογραφούμενες θεραπείες κατά του βήχα (ROCOCO ) όσοι λαμβάνουν φάρμακα που περιέχουν κακάο βλέπουν τεράστια διαφορά στο λαιμό τους μέσα σε δυο μόλις ημέρες. Το κακάο έχει μαλακτική δράση και όπως και το μέλι δημιουργεί ένα προστατευτικό στρώμα στο λαιμό.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ακόμα και το αργό πιπίλισμα ενός κομματιού σοκολάτας, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση όταν ο βήχας μας ταλαιπωρεί κάτι που οφείλεται στη θεοβρωμίνη (αλκαλοειδές που βρίσκεται στο κακάο).

6. Έχει αναλγητικές ιδιότητες

Ανακουφιστική φαίνεται να είναι η σοκολάτα σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Σικάγου τις ώρες που πονάμε! Οι ερευνητές, εκτιμούν πως η κατανάλωση σοκολάτας είναι τόσο απολαυστική κι αυτή η απόλαυση υπερισχύει του πόνου με αποτέλεσμα να μην γίνεται αισθητός.

7. Δρα κατά του διαβήτη

Η μαύρη σοκολάτα, το κόκκινο κρασί και οι φράουλες μπορεί να προστατεύουν από την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το King’s College του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Nutrition. Η ευεργετική της επίδραση φαίνεται να οφείλεται στα άφθονα φλαβονοειδή, τα οποία μπορεί να ρυθμίσουν τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, εμποδίζοντας την εμφάνιση της νόσου.

8. Βοηθάει στην απώλεια βάρους

Όσο παράλογο κι αν φαίνεται, όσοι απολαμβάνουν τη σοκολάτα έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος από αυτούς που δεν καταναλώνουν καθόλου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine. Παρά την πρόσληψη πολλών θερμίδων είχαν χαμηλότερο βάρος από όσους έπαιρναν αυτές τις θερμίδες μέσω πολλών ανθυγιεινών πηγών.
Λίγη σοκολάτα την ημέρα μπορεί να αποτρέψει την παχυσαρκία και τον διαβήτη τύπου 2 σύμφωνα με μια πιο πρόσφατη μελέτη.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Dr. Daniela Jakubowicz, της οποίας το βιβλίο “The Big Breakfast Diet” έγινε μπεστ-σέλερ, η σοκολάτα δεν θα πρέπει να καταναλώνεται μετά τις 9 το πρωί γιατί η κατανάλωση υδατανθράκων και γλυκών τις πρωινές ώρες, βοηθά πολύ στη μείωση του βάρους σε σχέση με όσους καταναλώνουν πολλές θερμίδες αργότερα μέσα στην ημέρα.

9. Προστατεύει από τον καρκίνο του εντέρου

Σύμφωνα με μελέτη από την Ισπανία, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nutrition and Food Research, μια μικρή «δόση» σοκολάτας (με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο) την ημέρα μπορεί να προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Δεν είναι σαφές ότι αυτό ισχύει για το ανθρώπινο είδος καθώς η έρευνα διεξήχθη σε πειραματόζωα .

10. Κάνει καλό στην εγκυμοσύνη

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Εταιρείας Μητρικής-Εμβρυϊκής Ιατρικής δείχνει πως η ημερήσια κατανάλωση ενός μικρού κομματιού μαύρης σοκολάτας από τη μητέρα μπορεί να βελτιώσει την κυκλοφορική υγεία του αγέννητου μωρού και ίσως μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας. Προσοχή όμως γιατί δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση της σοκολάτας ή όσες έγκυοι δεν τρώνε, να την αρχίσουν, διότι αυτά υποδηλώνουν απλώς μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος.

11. Βελτιώνει την όραση

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ, διαπίστωσαν μετά από έρευνα πως ότι η μαύρη σοκολάτα με υψηλά επίπεδα στερεών κακάο έχει σημαντική και άμεση θετική επίδραση στην οπτική οξύτητα.

Καλή μας απόλαυση λοιπόν χωρίς ενοχές αλλά πάντα με μέτρο!

Το άρθρο Έντεκα λόγοι να υποκύψουμε στη σοκολάτα! εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα