Εμπορία ανθρώπων: Το πιο βρώμικο…εμπόριο

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Η οικονομική κρίση έχει αυξήσει την αβεβαιότητα μετατρέποντας την αγοραπωλησία ανθρώπων σε κάτι «πολύ τετριμμένο». Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εμπορία ανθρώπων αποφέρει παγκόσμια τα μεγαλύτερα κέρδη για τους εγκληματίες, μετά το παράνομο εμπόριο όπλων και ναρκωτικών. Εκτιμάται ότι η εμπορευματοποίηση της ανθρώπινης ζωής να κάνει διεθνώς τζίρο το χρόνο πάνω από 32 δισ. δολάρια

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η πιο συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων (79%) είναι η σεξουαλική

εκμετάλλευση. Τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κυρίως γυναίκες και μικρά κορίτσια. Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι στις χώρες που παρείχαν πληροφορίες για το φύλο των εμπόρων (30%) η πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Πράγματι οι γυναίκες παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην εμπορία ανθρώπων παρά σε οποιαδήποτε άλλο έγκλημα. Στη Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, το 60% των καταδικασθέντων για εμπόριο ανθρώπων είναι γυναίκες.

Μέσω του Διαδικτύου, τα πλέον ευάλωτα πρόσωπα ανταποκρίνονται σε ψεύτικες αγγελίες εργασίας στο εξωτερικό, όπως για θέσεις μπέιμπι-σίτερ, οικιακών βοηθών, υπηρετριών ή μοντέλων, τόνισε η ίδια.

Στη συνέχεια προκειμένου να ξεπληρώσουν το χρέος, συχνά υπέρογκο, που οφείλουν στα πρόσωπα που φρόντισαν να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα (περίπου 50.000 έως 60.000 ευρώ), πολλές γυναίκες αναγκάζονται να εκπορνευτούν: «Τις κρατούν δίνοντάς τους ναρκωτικά, απειλώντας τις οικογένειές τους. . .», εξήγουν στελέχη μη κυβερνητικών οργανώσεων. Μια ιερόδουλη εξασφαλίζει κέρδος 150.000 ευρώ τον χρόνο κατά μέσον όρο στον προαγωγό της, αποκαλύπτει η έρευνα αυτή.

Οι μαστροποί συνάπτουν εμπορικές συμφωνίες μεταξύ τους. Για παράδειγμα κυκλώματα στη Ρουμανία «πωλούν νέες γυναίκες από τον Ισημερινό σε Γάλλους» κι ένα δίκτυο στον Λίβανο που «έφθασε ως τη Βενεζουέλα αναζητώντας γυναίκες για να τις πωλεί στη Γαλλία».

Το φαινόμενο των φορτηγών που περνούσαν μυστικά τις ιερόδουλες παράνομα από τα σύνορα δεν υφίσταται πια: Σήμερα, η πλειονότητα των ιερόδουλων διακινούνται «με νόμιμα χαρτιά, ή σχεδόν νόμιμα και φθάνουν στις χώρες προορισμού τους αεροπορικώς στα πλαίσια μιας συμφωνίας. ¨Η διαδικασία αυτή έχει εντοπιστεί σε με ιερόδουλες από τη Νιγηρία κι την Κίνα που έρχονται «μέσω τουριστικών γραφείων.

Στην Κύπρο, για παράδειγμα, τα κυκλώματα πορνείας διακινούν γυναίκες από την Ουκρανία ή τη Ρωσία με θεωρήσεις διαβατηρίων και άδειες εισόδου οι οποίες τις εμφανίζουν ως «εξωτικές χορεύτριες» ή «καλλιτέχνιδες», πριν τις στείλει σε χώρες του Κόλπου.

Το εμπόριο ανθρώπων συνοδεύεται και από άλλες εγκληματικές δραστηριότητες, όπως το ξέπλυμα χρήματος και το εμπόριο ναρκωτικών. Εμπόριο ανθρώπων υπάρχει σε κάθε χώρα, καθώς ορισμένες χώρες παρέχουν θύματα, προφανώς οι φτωχότερες, άλλες χρησιμοποιούνται ως δίαυλοι διακίνησης, και άλλες είναι οι προορισμοί όπου βρίσκονται οι θύτες.

Στην ετήσια έκθεσή της με τίτλο «Σεξουαλική εκμετάλλευση, μια απειλή που εντείνεται», η οργάνωση Fondation Scelles, η οποία μάχεται ενάντια στη σεξουαλική εκμετάλλευση, καταγράφει τις τάσεις όσον αφορά το φαινόμενο της πορνείας σε 66 χώρες, όπου «ο αριθμός των προσώπων που εκπορνεύονται δεν σταματά να αυξάνεται κι η σεξουαλική εκμετάλλευση εμφανίζεται περισσότερο από ποτέ ως μια τεράστια παγκοσμιοποιημένη αγορά που ξεπερνά τις εθνικότητες.

Το άρθρο Εμπορία ανθρώπων: Το πιο βρώμικο…εμπόριο εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα