Μπίζνες με τα γηρατειά

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Οι δημογραφικές αλλαγές έχουν σημαντικές συνέπειες στους επενδυτικούς κινδύνους και τις αποδόσεις. Ο συνδυασμός της μείωσης των γεννήσεων με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για τα συνταξιοδοτικά συστήματα και τη δημιουργία πλούτου. Ως εκ τούτου, κάθε χαρτοφυλάκιο θα πρέπει να κτίζεται έχοντας υπόψη τη γήρανση του πληθυσμού.

Τα στατιστικά στοιχεία αποκαλύπτουν την ταχύτατη αύξηση του αριθμού των ηλικιωμένων σε σύγκριση με τον ενεργό πληθυσμό. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η γήρανση

του πληθυσμού θα επιφέρει ένα είδος «κατάρρευσης του ενεργητικού”. Αυτό διότι ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων που θα συνταξιοδοτηθούν, θα μετατρέψουν τις επενδύσεις τους σε μετρητά, ώστε να καταναλώνουν περισσότερο.

Ταυτόχρονα, η μείωση του αριθμού των νέων, θα μειώσει περαιτέρω τη ζήτηση για όλα τα είδη των επενδύσεων Εάν αυτό το σενάριο υλοποιηθεί, θα οδηγήσει σε μια καταστροφική μείωση της αξίας του ενεργητικού ( μετοχές, ομολογίες ακόμα και ακίνητη περιουσία).Αυτή η καθοδική πορεία των αγορών κεφαλαίου και επενδύσεων , προειδοποιούν, μπορεί να διαρκέσει για δεκαετίες. Μια μελέτη από τους ερευνητές του Yale και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια δείχνει ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των επενδυτών και στις αξίες των μετοχών.

Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Γήρανση επισημαίνει ότι «δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια κατάσταση πριν”, και ότι οι προβλέψεις δεν μπορούν να βασίζονται σε ιστορικά δεδομένα Εν πάση περιπτώσει, αυτές οι δημογραφικές τάσεις δεν δημιουργούν μόνο κινδύνους, αλλά και ευκαιρίες. Μια σαφής επίπτωση είναι ότι οι επενδυτές μπορεί να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στις αναδυόμενες οικονομίες όπου οι δημογραφικές τάσεις διαφέρουν από εκείνες στο δυτικό κόσμο.

Κάποιοι αναλυτές λένε ότι από τις εξελίξεις αυτές, εταιρείες που παρέχουν μια ποικιλία από οικονομικώς αποδοτικά υπηρεσίες σε ηλικιωμένους και συνταξιούχους θα έχουν σημαντικά κέρδη.

Οι υπηρεσίες αυτές εκτείνονται από ιατρική περίθαλψη, φροντίδα, σπίτια και ταξίδια που απευθύνονται στη συγκεκριμένη αγορά-στόχο. Με δεδομένο, επισημαίνουν, ότι ο μεγάλος αριθμός των συνταξιούχων είναι σχετικά φτωχοί, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι υπηρεσίες πολυτελείας δεν μπορεί να αποτελούν τις καλύτερες επενδύσεις. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις που παράγουν ιατρικά και ορθοπεδικά μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά κερδοφόρες.

Το άρθρο Μπίζνες με τα γηρατειά εμφανίστηκε πρώτα στο Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση. Τα γεγονότα τώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα