Δρομολογείται η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με αντιπαροχή

Στην προσπάθεια αντιμετώπισης της αυθαίρετης δόμησης το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναμένεται να καταθέσει μέχρι τέλος του έτους ένα νέο ν/σ στη Βουλή. Σύμφωνα με το «Έθνος», προβλέπεται η επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών πολεοδομικού σχεδιασμού, θεσμοθετείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης μέσω της τράπεζας Γης και δημιουργούνται Ζώνες Συγκέντρωσης Συντελεστή Δόμησης γύρω από οικισμούς και σε πυκνοδομημένες περιοχές

αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που προκύπτουν από τις αιτήσεις τακτοποίησης που έχουν υποβληθεί στο πληροφορικό σύστημα που χειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ποσοστό 75% αποτελούν περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε κτίσματα που διαθέτουν οικοδομική άδεια, ενώ το 70% των δηλωθέντων ακινήτων βρίσκονται εντός σχεδίου.

Οι άλλες περιπτώσεις αφορούν στα λεγόμενα παντελώς αυθαίρετα ή σε αυτά που χαρακτηρίζονται από πολύ μεγάλες αυθαιρεσίες. Αυτές τις περιπτώσεις επιδιώκει να αντιμετωπίσει η νέα ρύθμιση και παράλληλα να καλύψει τις απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν καλοβλέπει την εξαίρεση από την κατεδάφιση αυθαιρέτων χωρίς να έχει προηγηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός.

Με το νέο σχέδιο νόμου που προωθείται με ευθύνη του αναπληρωτή ΥΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη:

Διαβάστε περισσότερα στο greenweek.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα