Η τρόικα, οι καθυστερήσεις και το Eurogroup

Θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία κυβέρνηση και τρόικα ή θα υπάρξει νέος γύρος διαπραγματεύσεων μετά το Eurogroup; Πρόκειται για τον γρίφο που κανείς δεν μπορεί να λύσει…

Από τη μια πλευρά, στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η τρόικα είναι αυτή, που ευθύνεται για τις όποιες καθυστερήσεις έχουν επέλθει στη διαδικασία: «Η καθυστέρηση είναι δικό τους θέμα. Εμείς ήμαστε καθ΄ όλα έτοιμοι. Έχουμε κι εμείς υπομονή. Θέλουμε βέβαια να κλείσουμε σύντομα. Τα

δημοσιονομικά είναι καλύτερα από κάθε άλλη φορά. Θα καταλήξουμε, αλλά όχι αύριο», σχολίασε στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Βέβαια, η εκτίμηση του υπουργείου ότι «λεφτά υπάρχουν» στο δημόσιο μέχρι τον Φεβρουάριο είναι αυτή που δεν το κάνει να βιάζεται επίσης να συμφωνήσει με την τρόικα σε μια σειρά θεμάτων, όπως φόρος στα ακίνητα, το λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες, οι απολύσεις στο Δημόσιο, οι ιδιωτικοποιήσεις, τα φορολογικά έσοδα, η φοροδιαφυγή και το ασφαλιστικό.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, «τελείως ψευδείς» χαρακτήρισε στο Mega τις πληροφορίες ότι η τρόικα καθυστερεί σκοπίμως, ο Σάιμον Ο΄Κόνορ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ολι Ρεν. Πρόσθεσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν στην Αθήνα.

Υπό αυτές τις συνθήκες πάντως, ορατό το ενδεχόμενο οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Μέχρι τότε, οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν σήμερα (Τρίτη) δύο φόρες με το Γιάννη Στουρνάρα - στις 12:00 και στις 17:00 -, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει η αναβληθείσα σήμερα συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Την Πέμπτη θα αναχωρήσουν - όπως και ο υπουργός Οικονομικών - για το Eurogroup και το Ecofin.

«Αν η τρόικα δεν επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Eurogroup της Πέμπτης, τότε φοβάμαι ότι θα ζητήσει σαφή δείγματα γραφής για το πως θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό του 2014 προτού γυρίσει ξανά στην Αθήνα». Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχολιάζει με αυτή τη φράση το ενδεχόμενο να απαιτηθούν μέτρα για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα