Εντείνονται οι διεργασίες για την αύξηση κεφαλαίου στην Eurobank

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπου συζητήθηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών.

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η αύξηση κεφαλαίου να γίνει με όρους αγοράς με στόχο την κάλυψή της από ιδιώτες επενδυτές.Συζητήθηκαν

η ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου, το φλέγον ζήτημα της τιμής στην οποία θα πραγματοποιηθεί η αύξηση, τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της BlackRock αλλά και ζητήματα που συνδέονται με την ποιότητα των δυνητικών επενδυτών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκπρόσωποι της τρόικας έθεσαν την προηγούμενη εβδομάδα ζήτημα για το είδος των επενδυτών που μπορούν να γίνουν αποδεκτοί, ωστόσο τελικά βρέθηκε κοινό έδαφος.

Δύο είναι τα κρίσιμα θέματα. Το πρώτο αφορά τις νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν για την τράπεζα στο πλαίσιο του stress test. Εκτιμήσεις αναλυτών κάνουν λόγο για κεφαλαιακή ανάγκη ύψους 2 δισ. ευρώ, έτσι κάθε ποσό υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων θα δυσκολέψει το εγχείρημα και, αντίθετα, αν τελικά χρειαστούν λιγότερα χρήματα, η αύξηση κεφαλαίου θα καλυφθεί με μεγαλύτερη ευκολία.

Το δεύτερο ευαίσθητο ζήτημα είναι οι όροι της αύξησης κεφαλαίου και ειδικότερα η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Ο προσδιορισμός μιας τιμής που θα είναι ελκυστική για ιδιώτες επενδυτές θα αποτελέσει μια δοκιμασία όχι μόνο για τη διοίκηση του ΤΧΣ αλλά και για την κυβέρνηση. Στελέχη του ΤΧΣ σημειώνουν ότι η αύξηση πρέπει να γίνει με όρους αγοράς αλλά ταυτόχρονα σε τιμή που θα διασφαλίσει το ΤΧΣ και κατ’ επέκταση τους φορολογουμένους. Σημειώνεται ότι πριν από λίγους μήνες ολοκληρώθηκε η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η οποία δεν έγινε με όρους αγοράς και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από το ΤΧΣ.

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σύνολο της αύξησης να καλυφθεί από ιδιωτικά κεφάλαια ενώ το ΤΧΣ θα συμμετάσχει στην αύξηση μόνο αν κάποιο μέρος δεν καλυφθεί από ιδιώτες. Σημειώνεται ότι αν η υπό κυοφορία αύξηση κεφαλαίου της Eurobank καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες επενδυτές, τότε η συμμετοχή του ΤΧΣ στην τράπεζα θα περιοριστεί από περίπου 95% σήμερα στο 50%. Ωστόσο το νέο ποσοστό του ταμείου θα αναφέρεται σε μια τράπεζα με 2 δισ. ευρώ επιπλέον κεφαλαίων.

Για την πραγματοποίηση της αύξησης κεφαλαίου είναι απαραίτητη η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου. Σύμφωνα με το Μνημόνιο, μέχρι το τέλος Μαρτίου 2014 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διάθεση ενός αξιόλογου πακέτου μετοχών της τράπεζας σε ξένους επενδυτές.

Εν των μεταξύ, στις 14 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει στο Χρηματιστήριο Αθηνών η διαπραγμάτευση 1.418.750.000 νέων μετοχών της Eurobank που προέκυψαν από την πρόσφατη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα