Χριστόφιας: "παγώνουν" οι εξελίξεις στο Κυπριακό μέχρι το Φεβρουάριο

Παγώνουν οι εξελίξεις για την επίλυση του Κυπριακού, μέχρι τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με το γγ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι ΜΟυν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την τελευταία συνάντηση πριν την ολοκλήρωση της 5ετούς θητείας του ως πρόεδρος

της Κυπριακής Δημοκρατίας, «αποχαιρετιστήρια και συγκινητική».

 Πρόσθεσε, επίσης, ότι «κοινή εκτίμηση» και των δυο είναι ότι «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρόλο που έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο στη διάρκεια των διαφόρων γύρων των συνομιλιών, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Νέα Υόρκη».

Ο πρόεδρος της Κύπρου υποστήριξε ότι «μάλλον, δεν υπάρχει προοπτική μέχρι τις προεδρικές εκλογές να υπάρξει στροφή και σοβαρή πρόοδος. Γι' αυτό, γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν οι συνομιλίες στη ζωή, μέσω τεχνικών επιτροπών».

Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε θερμά τον γγ για «το αδιάπτωτο προσωπικό ενδιαφέρον που επέδειξε για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, την ώρα που πολλές πυρκαγιές μαίνονταν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως και στη δική μας περιοχή.

« Διαπίστωσα μία φιλία και υπόσχομαι στο Γενικό Γραμματέα ότι και μετά τις προεδρικές εκλογές, ως πολιτικό πρόσωπο, θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για την απελευθέρωση της Κύπρου, την ειρήνη στο νησί, την απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία αδελφικών σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε μια επανενωμένη ειρηνική Κύπρο», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας.

Ερωτηθείς αν γνωρίζει ο γγ του ΟΗΕ για το έγγραφο που προτίθεται να ετοιμάσει ο Ειδικός του Σύμβουλος κ. Ντάουνερ για τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι σήμερα στη διαπραγματευτική διαδικασία, είπε: «Η περαιτέρω αναμόχλευση αυτού του θέματος μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, νοουμένου ότι κάποιοι φοβούνται να ακούσουν ότι υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ. Ασφαλώς, φυσιολογικά θα καταγράψουν τα Ηνωμένα Έθνη τι έχει και τι δεν έχει επιτευχθεί, στη διάρκεια των προσπαθειών πέντε ολόκληρων χρόνων, προ πάντων των δύο πρώτων χρόνων των συνομιλιών μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ. Απ' εκεί και πέρα η αναμόχλευση τίποτε καλό δεν μπορεί να προσφέρει».

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του γ.γ. για το «τέλος του δρόμου», ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε: «Ο γενικός γραμματέας δεν μίλησε για κανένα τέλος του δρόμου. Είναι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές θα ανανεώσει τις προσπάθειές του για συνολική λύση του προβλήματος. Εάν πράγματι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία - η κατοχική δύναμη - ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό, θα έχουμε λύση στηριγμένη στις αρχές και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Αν τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν δείξουν ενδιαφέρουν και καλή θέληση, τι να μας κάνει ο Γενικός Γραμματέας;».

Τέλος, ο πρόεδρος Χριστόφιας επεσήμανε ότι «ο γγ θα ανανεώσει τις προσπάθειες για λύση

Keywords
Τυχαία Θέματα