Αθήνα - Μελβούρνη σε 5 ώρες με το A2

Αλήθεια πως θα σας φαινόταν να φτάνατε από την Αθήνα στη Μελβούρνη μέσα σε πέντε ώρες; Πολύ καλό για να είναι αληθινό θα έλεγε κάποιος και όμως βρισκόμαστε ίσως πολύ κοντά στο να μπορεί ένα επιβατηγό αεροσκάφος να διανύει την απόσταση σε πέντε ώρες. Το αεροσκάφος αυτό παρουσίασαν πρόσφατα Βρετανοί μηχανικοί.

Το κωδικό όνομα του αεροσκάφους είναι Α2 και είναι το αποτέλεσμα κατασκευής της εταιρείας «Reaction Engines» που βρίσκεται στο Oxfordshire της νότιας Αγγλίας. Ανάμεσα στους χρηματοδότες συμπεριλαμβάνεται και η

Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

Το αεροσκάφος αυτό θα έχει την δυνατότητα μεταφοράς 300 επιβατών, με ανώτατη ταχύτητα 6.400 χιλιομέτρων την ώρα, που μεταφράζεται σε πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου. Το πότε ακριβώς θα μπορέσει να τεθεί σε λειτουργία και να ξεκινήσει δρομολόγια δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη, ίσως όμως η πραγματοποίηση να μην είναι και πολύ μακριά.

Το Α2 έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απογειώνεται από το Διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και να ταξιδεύει υποηχητικά πετώντας μέχρι τον Ατλαντικό με ταχύτητα ενός Mach (που αντιστοιχεί σε 1.225 χλμ. την ώρα). Κατευθυνόμενος προς τον Νότιο Πόλο με τελικό προορισμό τον Ειρηνικό και την Αυστραλία η ταχύτητά του θα φτάνει τα 5 Mach ανά ώρα.

Από την Αθήνα θα φθάνει εδώ σε λιγότερη ώρα.
Το αεροσκάφος έχει μήκος 143 μέτρα και μπορεί να πετάξει προς τον τελικό του προορισμό χωρίς ενδιάμεση στάση διανύοντας συνολική απόσταση 20.000 χιλιομέτρων. Λειτουργεί με υγρό υδρογόνο που θεωρείται φιλικό προς το περιβάλλον καθώς εκπέμπει νερό και νιτρώδες οξείδιο, αντί για διοξείδιο του άνθρακα.
Οι επιβάτες ταξιδεύουν χωρίς παράθυρα, εξαιτίας της υπερθέρμανσης που προκαλείται από τις υψηλές ταχύτητες. Στην θέση των παραθύρων θα τοποθετηθούν οθόνες τηλεόρασης, ούτως ώστε οι επιβάτες να έχουν την αίσθηση ότι βλέπουν απ' έξω.

Όσο για την τιμή του εισιτηρίου, τουλάχιστον για την αρχή, προβλέπεται τσουχτερή. Όπως είπαν οι σχεδιαστές η μέση τιμή του εισιτηρίου θα κυμαίνεται στα 7.660 δολάρια. Η πτήση Βρυξέλλες - Αυστραλία θα διαρκεί 4 ώρες και 40 λεπτά. Κάτι που μπορεί με τα σημερινά δεδομένα να μοιάζει αδιανόητο, αλλά, κατά τα φαινόμενα είναι πολύ πιθανόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα