Αυξάνεται η ανησυχία για τα κρούσματα ελονοσίας-οι ειδικοί αναμένουν έξαρση του φαινομένου

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Έκδηλη ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας για τα κρούσματα ελονοσίας που έχουν καταγραφεί, την ίδια στιγμή που προστίθενται καθημερινά νέες περιοχές στο «χάρτη» των εκδηλωθέντων περιστατικών.

Οι ειδικοί αναμένουν νέο κύμα έξαρσης του φαινομένου

Στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα 65 κρούσματα ελονοσίας που μέχρις στιγμής έχουν καταγραφεί, περιλαμβάνονται η Ηλεία, η Λακωνία, η Βοιωτία, η Ημαθία, η Πέλλα,τα Τρίκαλα, και η Βορειοανατολική

Αττική. Ενώ από τους ειδικούς αναμένεται το επόμενο διάστημα έξαρση του φαινομένου, καθώς προβλέπεται πως θα εκδηλωθούν τα αποτελέσματα από την παρούσα έντονη δραστηριότητα των πληθυσμών των κουνουπιών.

Πρόκειται ειδικότερα για το είδος κουνουπιού Anopheles sacharovi, που αποτελεί τον βασικό διαβιβαστή της νόσου, της οποίας ο χρόνος επώασης υπολογίζεται από 10 ημέρες έως τέσσερις εβδομάδες. Τα μέχρι τώρα περιστατικά ελονοσίας αφορούν κυρίως σε πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες (61 από τα 65), ενώ τέσσερα περιστατικά που αφορούν σε Έλληνες αποτελούν πιθανότατα αποτέλεσμα εγχώριας μετάδοσης.

Τρόποι μετάδοσης-συμπτώματα

Το πιο ανησυχητικό στοιχείο που έχει θέσει σε συναγερμό τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας είναι ότι τα φετινά κρούσματα αφορούν σε νέες περιοχές όπου μέχρι τώρα δεν είχαν εκδηλωθεί ανάλογα περιστατικά. Επισημαίνεται ότι η νόσος μεταδίδεται με τσίμπημα κουνουπιού του γένους Anopheles sacharovi, το οποίο έχει ήδη τσιμπήσει προσβεβλημένο άτομο. Δεν γίνεται μετάδοση της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ οι υπόλοιποι τρόποι μετάδοσης αφορούν μέσω της κύησης, μέσω της μεταμόσχευσης οργάνων και μέσω της μετάγγισης αίματος, ακριβώς για αυτό έχουν τεθεί σε καραντίνα αιμοδοσίας 12 περιοχές της χώρας.

Τα συμπτώματα της νόσου είναι υψηλός πυρετός, μυαλγία, κεφαλαλγία, ναυτία, εμετός, διάρροια ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζεται ίκτερος και αναιμία λόγω της καταστροφής των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η ελονοσία θεραπεύεται αποτελεσματικά αν διαγνωστεί εγκαίρως και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη αγωγή. Δεν υπάρχει εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου.

Το άρθρο Αυξάνεται η ανησυχία για τα κρούσματα ελονοσίας-οι ειδικοί αναμένουν έξαρση του φαινομένου εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα